Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi ile ilgili yaptıkları başvuruda olumlu gelişme elde ettiklerini söyledi. Albayrak, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesinde ilk aşama olan geçici listeye girdiğini belirterek şöyle konuştu:
İLAN EDİLMESİ BEKLENİYOR
"Genelde önce geçici listeye alınıyor. İlan edilmesi sürecini bekliyoruz. Kabul edildiğine dair bilgi bize geldi. Başvuru için dosya hazırlama süreci vardı. Çevre Şehircilik Bakanlığı'na dosyalarımızı gönderdik. Hazırlandıktan sonra Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla iletildi. Bize de yaklaşık 1 ay önce UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alındığı bilgisi geldi. Şimdi onun yayınlanması gerekiyor. Güncellemeleri biraz zaman alıyor. Artık Dünya Mirası Listesi'ne girmesi içinde süreç başladı. İlerleyen aşamada Kızılırmak Deltası UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde adı yer alacak."
UNESCO'nun dünya çapında olduğunu ve Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin artık dünya çapında korunabilirlik ve tanıtılabilirliğinin de gündemde olduğunu dile getiren Albayrak, şöyle devam etti:
"Buranın korunma altına alınmasıyla ilgili süreçler de gelişecek. Herkes içeri giripte bir eylemi burada yapamayacak. Kaçak avcılık yapanlar, kaçak binalar var. Kaçak avlanmalardan sebep kuş türleri olumsuz etkileniyor. Avcılıkla yangın bile çıkartabiliyorlar buralarda. Burada bir yönetim planı oluşturuyoruz. Komitemiz var. Artık giriş çıkışlar düzen altında olacak. Herkes araçlarıyla istediği şekilde girip çıkamayacak. Sadece köylü halkın kullandığı araçlar belli bir şekilde geçişleri olabilir. Gerekli planı yapıyoruz ama UNESCO ile birlikte bu konuda bizim elimiz de güçlenmiş olacak. UNESCO bize destek olacak, korunabilirlik konusundaki çabalarımıza yardımcı olacak."
RAMSAR SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA KORUNUYOR
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti 21 bin 700 hektarlık sulak alana sahip, 5 bin 174 hektarlık kısmı ise, Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olarak Uluslar arası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunuyor. Bölgede irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor. Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde, Türkiye’de bugün kayıt altına alınmış 478 kuş türü tespit edildiği, bunların 350'sinin burada görüldüğü ve 140'ının burada ürediği tespit edildiği ifade edildi. Dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünün 15'inin, Kızılırmak Deltası’nda görülüp kayıt altına alındığı, Kızılırmak Deltası’nın dünyadaki kuş cennetlerinden farklı kılan en önemli özelliklerden birinin de yılın her ayı farklı kuşların görülebildiği olduğu belirtildi.