Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? Süre uzatıldı

Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) ve işten çıkarma yasağı ile ilgili yeni bir karar alındı. Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla kısa çalışma ödeneği ve işçi çıkarma yasağının uzatıldığı belirtildi.

Söz konusu kararın Resmî Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesinin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağının 2 ay daha uzatıldığını ifade ederek, virüsün etkilerini azaltmak ve istihdamı korumak için işverenleri ve çalışanları desteklemeye devam edeceklerini aktardı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ VE İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI UZATILDI MI?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinde kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) verilmesine ve İş Kanunu kapsamında çalışanın iş akdinin feshinin kısıtlanmasına ilişkin düzenlemelerin zamanının 2 ay daha uzatıldığı bildirildi.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararları, Resmî Gazete’de yayımlandı.

Kısa çalışma ödeneğinin süre uzatımına ilişkin karara göre, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun geçici 23. maddesinde paylaşılan esaslar kapsamında, Kovid-19 sebebiyle dışsal etkilerden ötürü dönemsel hâller içerisinde zorlayıcı nedenden dolayı 30 Haziran 2020 tarihine dek kısa çalışma başvurusu yapan iş yerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresinin, 30 Haziran 2020 tarihli 2915 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatılan 2 aylık sürenin ardından başlamak kaydıyla 2 ay daha uzatıldığı açıklandı.

İŞÇİ ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?

İş Kanunu'nun geçici 10. maddesinin ikinci ve birinci fıkralarında paylaşılan zamanlar da 17 Kasım 2020 itibarıyla 2 ay daha uzatıldı. Yani işverenler, 17 Ocak 2021 tarihine kadar işçiyi belirtilen sebepler dışında işten çıkaramayacak.

Söz konusu fıkralarda, her türlü iş ya da hizmet sözleşmesinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan durumlar ve benzeri nedenler, iş ya da hizmet sözleşmelerinde zamanın tamamlanması, iş yerinin herhangi bir nedenden dolayı, faaliyetinin ve işin sona ermesi halleri hâricinde işveren tarafından feshedilemeyeceği belirtiliyor.

Fıkralarda bunların dışında maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 3 aylık zamanı geçmemek kaydıyla işverenin işçiyi hepten ya da kısmen ücretsiz izne ayırabileceği, bu doğrultuda ücretsiz izne ayrılmanın, işçiye haklı sebebe dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyeceği ifade ediliyor.

BAKAN SELÇUK’TAN AÇIKLAMA

Kısa çalışma ödeneği ve işçiyi işten çıkarma kısıtlamasının 2 ay daha uzatılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kovid-19’un etkilerini azaltmak ve istihdamı korumak adına Sosyal Koruma Kalkanı ile birlikte çalışanları ve işverenleri desteklemeye devam ettiklerini vurgulayarak, Kovid-19 pandemisi boyunca kısa çalışma ödeneği ve işçi çıkarma yasağının 2 ay daha uzatıldığını açıkladı.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu nasıl yapılır? Yeni başvurular 31 Aralık 2020'de sona erecek
Bakan Selçuk: Bir yılda 3.5 milyon kişi kısa çalışma ödeneğinden yararlandı

Ekonomi Haberleri