Kısa Çalışma Ödeneği uzatıldı mı? Nakdi ücret desteği ne zaman bitecek? Erdoğan açıkladı

Koronavirüs salgını sebebiyle faaliyetlerini sürdüremeyecek hâle gelen iş yerlerine çalışan işçilere ödenen Kısa Çalışma Ödeneğiyle ilgili yeni bir karar alındı. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından Kısa Çalışma Ödeneğinin ve nakdi ücret desteği süresinin uzatıldığı bildirildi.

Toplantının ardından ulusa sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kısa Çalışma Ödeneği ve nakdi ücret desteğinin uzatıldığını duyurdu. Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 28 Aralık 2020’de yaptığı 4. ve son toplantısının ardından 2021 yılı asgari ücret miktarını açıklamıştı. Artan asgari ücretle birlikte Kısa Çalışma Ödenekleri ve nakdi ücret desteklerinde artış yaşanacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILDI MI?

Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Kısa Çalışma Ödeneğinin (KÇÖ) 2021 yılı şubat ayının sonuna kadar uzatıldığını açıkladı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ARTTI MI?

Kısa Çalışma Ödeneği, ortalama olarak maaşın yüzde 60’ına tekabül ediyor. Bundan dolayı en düşük ödenek brüt asgari ücrete göre belli oluyor. En yüksek ödenek de brüt asgari ücretin yüzde 150'si kadar oluyor. Bundan dolayı kısa çalışma ödeneği de asgari ücretle beraber artmış olacak.

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ ARTTI MI?

Yine buna göre hesaplanan nakdi ücret desteğinde de artış yaşanacağı öngörülüyor.

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ NE ZAMANA KADAR UZATILDI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan nakdi ücret desteğinin de 17 Mart 2021’e kadar kadar uzatıldığı bilgisini paylaştı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

30 Nisan 2011’de Resmî Gazete’de yayımlanan Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik, ödeneğin yasal dayanağıdır. 4 bin 447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ele alınarak hazırlanan yönetmeliğe göre, sigortalı sayılanların hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin, ekonomik krizle zorlayıcı nedenlerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde düşürmesi, işyerinde faaliyeti bütünüyle ya da kısmi olarak olarak durdurması durumlarında, işçilere Kısa Çalışma Ödeneği ödenmesi söz konusudur.

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ NEDİR?

15 Mart 2020’den sonra iş akdi feshedilen fakat işsizlik ödeneği hakkı elde edemeyenlerin aldığı bir ücret olan Nakdi Ücret Desteği için işsizlik ödeneği başvurusu hâricinde herhangi bir başvuru yapılmasına gerek yok. Fakat 15 Mart 2020’den sonra işten çıkarılan ve işsizlik ödeneğine başvuramayanların, https://esube.iskur.gov.tr internet adresinden ya da e-Devlet kapısı üzerinden işsizlik ödeneğine başvurabileceği bildirilmişti.

Ücretsiz izne ayrılan işçiler, 15 Mart 2020’den sonra işten çıkarılan ve işsizlik ödeneği hakkı elde edemeyenlere, Nakdi Ücret Desteği’nin İŞKUR tarafından izleyen ayın 8’inden itibaren ödeneceği aktarılmıştı.

Türkiye’de de Mart 2020’de görülen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının ardından hükûmetin aldığı bir dizi önlemlerle birlikte birçok işyeri, faaliyetlerini sürdüremez hâle gelmişti. O tarihlerden beri işverenin ve çalışanın haklarının korunması adına Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması devreye sokuldu.

SON DAKİKA!.. Kısa çalışma ödeneği için başvuru süresi uzatıldıKısa Çalışma Ödeneği başvurusu nasıl yapılır? Yeni başvurular 31 Aralık 2020'de sona erecek

Bakan Selçuk: Bir yılda 3.5 milyon kişi kısa çalışma ödeneğinden yararlandıNakdi ücret desteğinde tarih belli oldu

Nakdi ücret desteği (ücretsiz izin) ödemeleri ne zaman yapılacak?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kısa çalışma ödeneğine zam geldi
İşsizlik ve kısa çalışma ödemeleri 5 Ocak'ta yatırılacak

Ekonomi Haberleri