Günler ne zaman uzayacak? sorusu sıkça araştırılmaya başlandı. Akşamlar kısalmaya, gündüzler uzamaya başladı. Bu aynı zamanda kış dönümünün de başladığını ifade ediyor.
GÜNLER UZADI MI?
21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Bu tarihten itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. Yani 21 Aralık tarihinden sonra günler uzamaya, geceler kısalmaya başladı.
21 ARALIK'TA NE OLDU?
Ayrıca 21 Aralık tarihinde şu olaylar da yaşanır;
Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlayacak.
Güney Yarımküre’de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre’de ise en uzun gece yaşanır.
Güneş ışınları Güney Yarımküre’ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir.
Üzerinden Oğlak Dönencesi’nin geçtiği karaların iç kısımları, Dünya’nın en sıcak yerleridir.
KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?
En uzun gecenin ardından Güneş ışınlarının konumunun değişmesiyle Kuzey Yarımküre'de kış mevsimi, Güney Yarımküre'de de yaz mevsimi başlar. Bu nedenle bu tarihe kış dönümü denir. Kuzey Yarımküre'de kış gündönümü bu yıl 22 Aralık Pazar günü saat 04.19'da yaşanacak. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece Kuzey'deki Sinop'ta gerçekleşecek.
EN KISA GÜN
Bulunduğunuz yere bağlı olarak en kısa gün değişebilir. Londra'daki Greenwich Gözlemevi'nde ölçüm yapıyorsanız en kısa gün 7 saat 49 dakika 43 saniyedir. Yani gün ışığı süresi yazın en uzun günün yarısından daha azdır. Kuzey Kutbu'na yaklaştıkça bu süre daha da kısalır. İzlanda'da sadece 2 saat 14 dakikadır. Ekvator çizgisine yaklaştıkça fark hissedilmez derecede olur.
Kış gündönümü (Kuzey Yarımküre'de) en kısa gün olsa da bu en erken günbatımı ya da en geç gündoğumu anlamına gelmez. Bir haftayı aşkın bir süre boyunca sabahları daha karanlık olmaya devam eder; en erken günbatımı ise bu tarihten en az bir hafta önce olmuştur zaten.
GOOGLE DOODLE YAPTI
Google kış gündönümünü Doodle ile unutmadı. Ana sayfasına kış mevsiminin başlangıcı kabul edilen kış gündönümünü taşıdı.