Kırtasiye esnafı zorda: Kanımız çekiliyor

Okulların uzaktan eğitime geçmesi kırtasiyeci esnafını da vurdu. Verilen maddi destekleri yetersiz bulan esnaf "Kan nasıl vücuda hayat veriyorsa bize hayat veren de öğrenci. Öğrenci olmayınca bizim kanımız çekiliyor" dedi.

Okulların uzaktan eğitim vermesi ve 20 yaş altına sokağa çıkma yasağının gelmesi nedeniyle kırtasiyeciler ekonomik olarak zor duruma düştü. Esnaf verilen desteğin de yetersiz olduğunu söyledi.

Okulların uzaktan eğitime geçmesi ve 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma kısıtlaması, kırtasiyecileri zor duruma düşürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı esnafa destek miktarının yeterli olmadığını söyleyen kırtasiyeci İbrahim Şen, "Kan nasıl vücuda hayat veriyorsa bize hayat veren de öğrenci. Öğrenci olmayınca bizim kanımız çekiliyor. Dükkanı kapatsak açık durmasından daha iyi " diye isyan etti.

"ÖĞRENCİ OLMAYINCA BİZİN KANIMIZ ÇEKİLİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 1000 TL doğrudan gelir desteği ile üç ay boyunca büyükşehirlerde aylık 750 TL diğer illerde aylık 500 TL kira yardımı dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Esnaf, yardımın yeterli olmamasından şikayetçi. Kırtasiyecilerin içine düştüğü durumu anlatan Kırtasiyeci İbrahim Şen, "Bu işin içinden nasıl çıkacağız bilmiyoruz. Ahmet'ten aldık Mehmet'e verdik, bu zamana kadar geldik borcumuz katlanarak artıyor. Kan nasıl vücuda hayat veriyorsa bize hayat veren de öğrenci, öğrenci olmayınca bizim kanımız çekiliyor. Okulların kapanmasından sonra kırtasiye satışları yüzde 50'nin altına düştü. Önümüzde bir çukur var, ya bu çukuru atlayıp yolumuza devam edeceğiz ya da bu çukura düşüp kaybolup gideceğiz başka bir seçenek yok" diyerek yaşadıkları zorluğu dile getirdi.

Kırtasiyeci Şen, kazancının dükkan giderini karşılamamasından dertli. Şen, "Dükkanı kapatsak açık durmasından daha iyi. Açmasam, aç kalacağım nereden tutsam elimde kalıyor. 5 bin TL kirası var bu dükkanın... Faturalarla, personel gideriyle 15 bin TL giderim var ama günde 100 en fazla 150 lira kazanıyoruz. Onu da kırtasiyeden kazanamıyoruz, şans oyunu satıyoruz, fotokopi çekiyoruz oradan geliyor. Az ileride babamın da kırtasiyesi var, 7 aydır kapalı" diye sitem etti.

"OKULLAR KAPALIYKEN KIRTASİYECİLERE İHTİYAÇ OLMUYOR"

Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek, okulların uzaktan eğitime geçmesi ve 20 yaş altının sokağa çıkma kısıtlamasıyla birlikte kırtasiyecilerin satış yapamayacak hale geldiklerini söyledi. Şimşek, "Müşterilerimiz 20 yaş altında, kırtasiyecilerin çoğu 65 yaş üzerinde, nereden baksak sıkıntı var. Kırtasiyeciler öğrenciye öğretmene ve öğrenci velilerine hizmet verir. Okullar kapalıyken kırtasiyecilere ihtiyaç olmuyor. Normalde zor şartlarda yaşarken pandemiyle küçük satışları da yapamaz olduk, çünkü okul kapalı. Kırtasiyeci perişan, ticaret durdu" diyerek okulların açılması gerektiğini anlattı. 

Esnafa verilen yardımın yeterli olmadığını söyleyen Şimşek, "En ucuz 1500 lira kirası var dükkanların. Devletin verdiği yardım nerede, kiralar nerede. Kırtasiyecilik mesleği, meslek gibi görülmüyor. Kitapları, kırtasiye malzemelerini zincir marketler satıyor. Kırtasiyeciler yarı yarıya ticaretten men oluyor. Bir düzenleme yok, bakkal bile kırtasiye satıyor" dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İçişleri'nden yasak açıklaması: Yoğunluğa sebep olmayın
Yasak öncesi İstanbul'da trafik yine kilitlendi
Usulsüzlükler ortaya çıktı, Sayıştay açıkladığı raporları kaldırdı

Güncel Haberleri