[Karar]
HİLAL ÖZTÜRK/ANKARA
ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Rakka’yı IŞİD’den kurtarma operasyonu, Türkiye’nin “Kara operasyonunun birlikte yapalım” teklifini havada bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, ABD’ye “sözünde durmadın” mesajı verdi. PYD’nin kontrolündeki SDG’nin Türkiye’nin kırmızı çizgi ilan ettiği Fırat’ın batısındaki Münbiç’e operasyonu ile Türkiye’nin sürecin dışında bırakılmak istendiği iyice belirginleşirken, aylardır konuşulan “Kürt koridoru” da ete kemiğe büründü.
MUSUL DA TEHLİKEDE
Emekli Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, önceki gün CNN Türk’te Suriye’de Kürt koridoru kurulmasını çok tehlikeli bulduğunu belirterek, Türkiye’nin Musul operasyonunda da operasyonda istenmediği iddiasında bulundu.
Tabloyu değerlendiren Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar “ABD’nin bölgede toprak kazanmak veya sadece enerji hatlarını kontrol etmek gibi tek bir amacı yok. Bölgeye geldiğinden beri temelde enerji nakil hatlarının kendi kontrolünde olmasını elbette istiyor ama bu birinci hedefi değil. ABD bu coğrafyadaki kaosun devam etmesini sağlamak istiyor. Bunun yanında futbol maçı benzetmesi yaparsak, maça 11 değil, 22 futbolcuyla çıkmak istiyor. Bunun için de YPG’yi terörist olarak görmediğini söylerken, Türkiye’nin de İŞID’e karşı müttefiği olduğunu açıklıyor” dedi.
İRAN VE RUSYA İLE ANLAŞILMALI
Koloğlu, “Türkiye ne yapabilir?” sorusuna karşılık da Ankara’nın radikal bir dış politika değişikliğine gitmesi gerektiğini dile getirdi. Koloğlu “Suriye yönetimiyle ilişkisini düzeltmeli. Suriye’deki yönetimi yıkmak için 5 yıldır uğraşıyoruz, muhalif güçlerle hareket ediyoruz ama arkasında Rusya ve İran’ın olabileceğini hesaplayamadı. Müzakere edersiniz ya da savaşırsınız. Şu an savaşacak muhatap bile yok. İsrail’le nasıl normalleşiyorsa Suriye’yle de alttan diplomasiyle ilişkiler düzeltilmeli. İran’da aynı bizim gibi Kürt oluşumlara karşı. Derhal işbirliği yapılmalı” diye konuştu.