ABD merkezli Sağlık Etkileri Enstitüsü (HEI) ile Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Ensitüsü'nün (IHME) yaptığı ortak araştırmaya göre, havadaki zehirli maddeler ölümleri hızlandıran nedenler arasında dördüncü sırada geliyor.
RAPORA ŞURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ
Araştırmaya göre, hava kirliliği en çok yaşlılar ve yeni doğanlar arasında ölüme yol açıyor, prematüre doğum riskini artırıyor. Erken doğum veya anne adayının hava kirliliğine maruz kalması bebeklerin hayata tutunabilme ihtimalini oldukça azaltıyor. Bu tablonun rakamlarla teyit edildiği rapor, risklerin en çok gelişmekte olan ülkelerde yüksek olduğuna dikkat çekiyor.
YARIM MİLYON BEBEK HAYATINI KAYBETTİ
Verilere göre geçen yıl yarım milyon bebek, hava kirliliğinden dolayı doğduktan sonra bir ay içinde hayatını kaybetti. Bu ölümlerin üçte ikisi, ateş ve ısınma için kömür gibi maddelerin kullanıldıği iç mekanlardaki hava kirliliği ile ilişkilendirildi. Kirli havadan dolayı en az fazla yeni doğanın yaşamını yitirdiği bölge 236 bin ölümle Sahra Altı Afrika.
ANNE KARNINDAYKEN DE ETKİLENİYORLAR
Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer sonuç da bebeklerin henüz doğmadan hava kirliliğinden etkilendikleri. Araştırmayı yapan uzmanlar, annelerin hamileliklerinde aşırı hava kirliliğine maruz kalması durumunda, bebeklerin erken ya da normal kilonun altında doğma riskinin arttığına dikkat çekti.
Her iki durumun da komplikasyonlara yol açtığı kaydedilen araştırmaya göre, erken doğum ve bebeğin normal kilonun altında doğması güney Asya ve Sahra Altı Afika'da bebeklerin başlıca ölüm nedeni.
Sağlık Etkileri Ensitüsü Başkanı Dan Greenbaum, araştırma sonuçlarını "Küçük çocukların sağlığı, her toplumun geleceğini belirliyor ve elde edilen bu yeni bulgular, güney Asya ve Sahra Altı'nda doğan çocukların büyük bir risk altında olduklarına işaret ediyor" şeklinde değerlendirdi.
HAVA KİRLİLİĞİ VE KORONAVİRÜS
Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta ise havanın temiz olmayışının diyabet, ev kalp hastalıkları riskini artırdığı üzerine. Uzmanlar, hava kirliliği ve Kovid-19 salgının birbiri üzerindeki, hem çevresel hem de insan sağlığı etkilerini anlamak için henüz erken olduğunu söylüyor. Buna rağmen, koronavirüs solumun yollarını hedef alan bir virüs olduğundan, hava kirliliğinin dolaylı da olsa Kovid-19 ölümlerini körüklediği ya da hastalığın daha ağır geçirilmesine neden olduğu biliniyor.