Kim’in eli ABD’ye uzandı

Tehditlere boyun eğmeyen Kim Jong-un, ABD’yi vuracak füze yapma hedefine adım adım yaklaşıyor. Kuzey Kore, son bir yıl içindeki 13’üncü balistik füze denemesinde ABD’nin Alaska ve Hawaii bölgelerini vuracak menzile ulaştı. Füze, Çin malı bir kereste kamyonundan fırlatıldı.

Kuzey Kore, ya da resmi adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Batı dünyasının bütün tepkilerine rağmen balistik füze denemelerine bir yenisini daha ekledi. Ancak Türkiye saatiyle dün sabaha karşı gerçekleştirilen denemenin, diğerlerinden farklı bir boyutu vardı. Ülkenin Kuzey Pyongyang bölgesinden ateşlenen ‘Hwasong-12’ tipi balistik füzenin menzilinin, 6 bin kilometrenin üzerinde olduğu ortaya çıktı. Bu bulgu iki anlama geliyor; Kuzey Kore’nin ilk kez kıtalararası balistik füze (ICBM) sahibi olması ve ABD topraklarını vuracak güce ulaşması. Uluslararası standartlara göre 5 bin 500 kilometreden daha fazla menzile sahip füzeler, ICBM olarak kabul ediliyor. ABD’nin Alaska eyaleti ile Kuzey Kore’nin en yakın toprakları arasındaki uzaklık ise yaklaşık 5 bin kilometre. Dolayısıyla Kuzey Kore, ABD’nin ana toprak parçasını değil ama Alaska eyaletini vuracak güce ulaşmış oldu.

Kuzey Kore’nin 6 bin 800 kilometre menzilli balistik füzesi, ABD’nin alaska ve Hawaii bölgeleri için tehdit oluşturuyor.

Dün yapılan füze testi, Kuzey Kore’nin son bir yılda yaptığı 13’üncü balistik füze denemesi oldu. Pyongyang yönetimi, dünkü testle ABD’yi doğrudan tehdit edecek bir füze sahibi olmaya bir adım daha yaklaştı. Kuzey Kore devlet televizyonunda yapılan yayında, füze denemesine ilişkin teknik bilgiler verildi. Hwasong-12 füzesinin, atmosferin dışında çıkarak 2 bin 802 kilometre yüksekliğe ulaştığı, 39 dakika boyunca havada kaldığı ve fırlatıldığı bölgeden 933 kilometre uzaklıkta, Japonya açıklarında denize düştüğü kaydedildi. Güney Kore Genelkumay Başkanlığı ve Japonya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalarda da bu bilgiler teyit edildi. ABD Pasifik Komutanlığı da füzenin uçuşunu 37 dakika boyunca izlediklerini bildirdi. Test amacıyla yapılan atışta, füzenin normalden çok daha fazla bir yüksekliğe fırlatıldığı, atışın standart bir yükseklikte yapılması durumunda füzenin 6 bin kilometrenin üzerinde ilerleyebileceği ifade edildi.

TRUMP: FÜZE FIRLATMAKTAN BAŞKA İŞİN YOK MU SENİN?

Kuzey Kore’nin son füze denemesine ABD Başkanı Donald Trump da kendi üslubuyla tepki gösterdi. Trump, sık kullandığı sosyal medya platformu Twitter’dan yazdığı mesajlarda Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u kastederek “Kuzey Kore az önce yeni bir füze fırlattı. Bu adamın hayatında yapacak daha iyi bir işi yok mu?” ifadelerini kullandı. Kuzey Kore’nin komşularına da mesajlar veren Trump, “Güney Kore ve Japonya’nın bu duruma bu kadar uzun süre katlanmasına inanamıyorum. Belki Çin, bu saçmalığı bitirecek ilk ve son hamlesini yapar!” diye yazdı.

5 SORUDA KUZEY KORE KRİZİ

Kuzey Kore’nin füze testleri neden tepki çekiyor?

Dünya sisteminin dışında kalan bir ülke olan Kuzey Kore’nin nükleer silah programına karşı olan ülkelerin başında ABD geliyor. Kuzey Kore’nin kötü ilişkilere sahip olduğu Güney Kore ve Japonya, ABD’nin Uzakdoğu’daki en önemli müttefikleri. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından bağımsızlığını kazanan Kore, Kuzey ve Güney olarak ikiye bölünmüştü. İki ülke arasında 1950-1953 yılları arasında Kore Savaşı yaşanmıştı. Sosyalist bloktaki Kuzey Kore, Soğuk Savaş’tan sonra dünyadan izole olmuştu.

Çin ve Rusya’nın tutumu ne?

Çin ve Rusya, Kuzey Kore’nin yaptığı füze denemelerini kınasalar da genellikle Pyongyang ile Washington arasındaki gerilimi yumuşatmaya yönelik bir üslup kullanıyorlar. İki ülkenin devlet başkanları Şi Cinping ile Viladimir Putin’in telefon görüşmesinden sonra yapılan açıklamalarda da Kuzey Kore’nin BM kararlarına aykırı füze testleri yapmasına karşı çıkılırken, ABD’nin Güney Kore’ye THAAD anti-füze sistemi yerleştirmesi de tansiyonu yükselttiği gerekçesiyle eleştirildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore’nin yaptığı füze denemesinin kendilerine bir tehdit oluşturmadığını bildirdi.

Kuzey Kore’nin nükleer silah kapasitesi ne büyüklükte?

Nükleer silah geliştirme yönünde resmi bir programı bulunan Kuzey Kore, 2006 yılından bu yana beş deneme gerçekleştirdi. Bu denemelerin sonuncusu, geçen eylül ayında yapıldı. ABD merkezli Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü’nün tahminlerine göre, 2014 sonu itibariyle Kuzey Kore 13 ila 21 arasında nükleer silaha sahipti. Bu silahların kullanılmasını sağlayacak savaş başlıklarının sayısının ise dört olduğu tahmin ediliyor. Bu nükleer bombaların, ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’nda kullandığı atom silahlarının yaklaşık yarısı kadar tahrip gücüne sahip olduğu belirtiliyor.

ABD askeri müdahalede bulunacak mı?

  Kuzey Kore’nin dün gerçekleştirdiği testin ardından, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Konseyi’nin, seçenekleri değerlendirmek üzere toplantı yapacağı bildirildi. Trump ve Savunma Bakanı James Mattis, K.Kore’ye önleyici askeri müdahale seçeneğinin ‘masada’ olduğunu defalarca dile getirmişti. Ancak olası bir savaş durumunda bu ülkenin vereceği yanıt endişe yaratıyor. Kuzey Kore’nin, komşusu Güney Kore’ye ve bu ülkedeki 15 Amerikan üssüne büyük zarar verme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

Kıtalararası balistik füze nedir?

Balistik füze, nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip güdümlü bir füzedir. Menzili 5 bin 500 kilometrenin üzerinde olan balistik füzeler ise kıtalararası balistik füze (ICBM) olarak adlandırılır. Balistik füzeler, uçuşlarının büyük kısmını atmosferin dışında geçirir. Kısa menzilli balistik füzeler ise hedeflerine atmosferin dışına çıkmadan ulaşabilirler. Havadan, karadan veya denizaltından fırlatılabilirler. 8.8 tonluk Rus yapımı SS-18 Satan, 16 bin kilometre ile en uzun menzile sahip kıtalararası balistik füzedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kuzey Kore ABD'ye küfür etti
Rusya ve Çin'den ortak Kore çağrısı
Trump'tan Kuzey Kore'ye sert tepki : Sabır dönemi sona erdi

Detay Haber Haberleri