CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Down Sendromlular Farkındalık Günü'nde, 21 farklı şehirden down sendromlu bireyler ve aileleriyle video konferans toplantısında bir araya geldi, sorun ve taleplerini dinledi.
Kılıçdaroğlu, dil terapisti alanında yetişmiş eleman sorununun bulunduğunu, işsiz insanların bu alana yönlendirilmesi durumunda bu konunun çözülebileceğini söyledi.
"KREŞ AÇILMASI İÇİN TALİMATI"
Çocukların ayrıştırılmaması ve farklı bir statüye tabi tutulmaması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, kaynaştırma eğitiminin önemine işaret etti. Bu konuda da asıl görevin Milli Eğitim Bakanlığı'na düştüğünü dile getiren Kılıçdaroğlu, CHP'li belediye başkanlarına yoksul mahallelerden başlayarak ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları için kreş açması talimatı verdiğini kaydetti.
Kılıçdaroğlu, böylece annelerin çocuklarını güven içinde getirip kreşe teslim edebileceğini ve kreşte çocuğun sosyal gelişimini büyük ölçüde tamamlayacağını ifade ederek, down sendromlu çocukların ayrıştırılmaması, arkadaşlarıyla beraber bir arada olması gerektiğini dile getirdi.
FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ GÜNDEME GELDİ
Görüşmede fırsat eşitsizliği konusunun gündeme geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, down sendromlu çocukların yanı sıra bedensel engelli çocuklar için de benzer sorunların yaşandığını vurguladı.
Kılıçdaroğlu, "Değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen madde, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik, laik, sosyal, hukuk devletidir.' Bu maddenin değiştirilmesi dahi teklif edilemez. Yani vatandaşların devletin güvencesi altında olduğu algısını pekiştirmek için aslında bu madde konmuştur oraya" diye konuştu.
"ÇOCUKLAR DA OY KULLANMAK İSTİYORLAR"
Kılıçdaroğlu, down sendromlu çocuklar için aşı önceliği konusunda taleplerin iletildiğini aktararak, şöyle devam etti:
"Sağlık Bakanı ile görüşürüz en azından down sendromlu çocuklarımıza aşının bir an önce yapılmasını isteyebiliriz. Zaten yerleri belli, aileler, çocuklar belli. Dolayısıyla aile hekimlerine bu konuda talimat verilebilir ve aile hekimleri bu aşıları süratle yapabilirler.
Çocuklar da oy kullanmak istiyorlar. Doğru. Oy hakları var, kullanmaları gerekiyor. Birlikte mücadeleyi yaparız, mücadeleyi yaparsak sonucu da alırız. Buna inanıyorum.
Down sendromlu çocuklarımızın şu veya bu şekilde belli bir alanda istihdam edilmeleri, sigortalı olmaları, primlerinin yatması lazım. Bu çocuklarımız belli bir yerde çalışırken en azından onların sosyal güvenlik primlerini iş veren değil doğrudan doğruya devlet yatırabilir. Bu aynı zamanda iş veren açısından down sendromlu veya engelli bir çocuğumuzun istihdamına da kolaylık sağlar. İş veren açısından yük daha az olmuş olabilir."