Kestaneyi üç tane, kuruyu dört kaşık yiyin

4 yemek kaşığı bakliyat 1 dilim ekmeğin yerine geçiyor, üç adet kestane yediğinizde bir öğündeki karbonhidrat ihtiyacınızı karşılıyorsunuz... Beslenme uzmanları özellikle kış aylarında kilo kontrolünü sağlamak için dikkat edilmesi gereken besinleri sıraladı.

Sağlıklı olduğunu düşündüğünüz yiyeceklerde porsiyon sınırı ve kalori hesabı yapmazsınız bunlar size fazla kilo olarak dönebilir. Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için veya can sıkıntısından yenilen atıştırmalıklar, gizli düşmanlar haline gelebiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, tüketim sıklığı ve miktarına dikkat edilmesi gereken yedi besinle ilgili şu uyarıları yaptı...

Kuru bakliyatlar: Fasulye, mercimek, nohut gibi posa değeri yüksek bakliyatlar, en önemli bitkisel protein kaynağıdır. Hayvansal proteinlerdeki kolesterolü içermez. Kalsiyum, demir, B12 vitamini dışındaki B grubu vitaminleri, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmeli. Yerken dikkat edilecek husus ise porsiyonu, zira protein içeriği yüksek olmasına karşın karbondidrat grubunda yer alır ve 4 yemek kaşığı bakliyat 1 dilim ekmeğin kalorisiyle eşdeğer. 

Meyve: Vitamin ve mineral deposu olan, vücudun posa ihtiyacını karşılayan meyveler, ayrıca çok iyi antioksidanlardır. Değişen oranlarda A ve C vitamini içerir. Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için tüketilen fazla meyve ve meyve suyu tüketiminin hastalıklardan korunmaya etkisi olmayacaktır. Çünkü vücuda alınan daha fazla C vitamini depolanmadan, idrarla atılır. Ayrıca fazla tüketildiğinde içerdikleri meyve şekeri sebebiyle kilo artışına neden olabilir. Günlük meyve tüketimi 3-5 porsiyon olarak sınırlandırılmalı, kabuklu tüketilebilenler kabuklu tüketilmeli, meyve suyu olarak tüketiminden kaçınılmalı.

Tereyağı: Kahvaltıda ve lezzet verici olarak yemeklerde sıklıkla kullanılan tereyağının insan sağlığı üzerine önemli faydaları bulunur.  İçerisinde antioksidan barındıran tereyağı, vücutta bulunan serbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltır. Bağırsak, mide gibi iç organların sağlığını olumlu yönde etkileyen tereyağı, kardiovaskuler rahatsızlık riskini azaltır. Kas ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olan tereyağı, kemik gelişimini sağlar. Fakat aşırısı faydadan çok zarar getirir. Yaklaşık yüzde 80’i yağ olan bu besinin fazlası kilo aldırır.  Günde bir tatlı kaşığından fazla kullanmayın.

Peynir: İçerdiği protein ve yağ sebebiyle süt grubunda değil et grubunda değerlendirilir. 30 gr yani 1 kibrit kutusu peynir, 1 köfte büyüklüğünde etle eşdeğer besin içeriğine sahip. 

Bal: Kahvaltıda tereyağının en güzel tamamlayıcısı olarak ekmeğin üzerine sürdüğümüz, meyveli yoğurdun üzerine gezdirerek tatlandırdığımız balın kalori içeriği 100 gramında, 300 kalori olduğu unutulmamalı. 

Kuruyemiş: İçerdiği kaliteli yağlar ve özellikle omega 3 kaynağı ile beyin gelişiminde ve iyi kolesterolün yükselmesinde büyük faydalar sağlaır. Uzun süre tok tutuyor, hem de sağlıklı düşüncesiyle ana öğünler yerine tüketilen fazla miktarda kuruyemiş kilo artışına neden oluyor. Günlük tüketilmesi gereken kuruyemiş miktarı yarım avuç fındık, 3-4 adet tam ceviz ya da 10 adet badem olarak sınırlandırılmalı. 

Kestane: Yüksek oranda lif içerir. Güçlü bir antioksidan olan kestane folik asit ve C vitamini açısından da çok zengindir. Kötü kolesterolle savaşırken, iyi kolesterolü yükseltir. Karbonhidrat içeriği yüksek olan kestanenin 3-4 adedi 1 dilim ekmeğe eşdeğer.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bakliyatta aracı sorununa karşı vergi sıfıra indirildi
Sağlığa kişi başına bin 524 TL harcandı
Uzmanlar uyarıyor: Zatürrenin 7 belirtisine dikkat

Hayat Haberleri