Keşmir nerede? Hindistan, Pakistan ve Çin arasındaki Keşmir sorunu nedir?

Hindistan ve Pakistan arasında meydana gelen olaylardan sonra "Keşmir nerede?", "Keşmir sorunu nedir?" soruları gündem oldu. Keşmir'İn haritadaki yeri ve komşuları ile ilgili detayları haberimizde bulabilir Keşmir Sorunu'nun ayrıntılarını öğrenebilirsiniz. Hindistan uçağı, Keşmir hava sahasına girdi, Pakistan ordusu müdahale ederek uçağı düşürdü. Hint iki pilot yaşamını yitirirken, Hindistan da, Pakistan uçağını düşürdüğünü duyurdu. İşte Dünyada nükleer güce sahip iki ülke arasında gerilime neden olan Keşmir sorunu ve Keşmir nerede olduğunun ayrıntıları...

Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan gerginliğin ardından Keşmir ve Keşmir Sorunu ile ilgili arama motorlarında araştırma yapılıyor.  Peki Keşmir nerede? Keşmir sorunu nedirHaritadaki yeri ve komşuları yazımızda.  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor. Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. İşte 3 ülkede bölünmüş halde toprakları olan Keşmir ile ilgili merak edilen detaylar...

KEŞMİR İLE İLGİLİ SON GELİŞMELER NELERDİR? 

Pakistan ile Hindistan, paylaşılamayan Cammu Keşmir toprakları için savaşın eşiğine geldi. Hindistan, Keşmir hava sahasını ihlal etti, Pakistan ordusu Hint Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçağını düşürdü. Yaşanan olayda iki pilot ölürken, Pakistan gerilimi tırmandırmak istemediğini ancak oldubittiye izin vermeyeceğini belirtti. Hindistan'ın gerilimi yükseltmesi durumunda karşılık verileceği de bildirildi. Hindistan medyasına düşen haberlerde ise Pakistan uçağının Hint ordusu tarafından düşürüldüğü belirtiliyor. Hindistan ile Pakistan arasındaki Keşmir geriliminin ardından, "Keşmir sorunu nedir? Keşmir nerede?" soruları yoğun şekilde aranıyor. Peki, Keşmir sorunu nedir? Keşmir nerede? İşte merak edilen Keşmir sorunu ile ilgili detaylar...

KEŞMİR NEREDE? 

Keşmir Güney Asya'da yer alıyor. Pakistan, Hindistan ve Çin'e yakın bir bölge. Cammu Keşmir sorunu, 1947'den beri yaşanıyor. İngiliz sömürgesinden kurtulan Hint yarım adasında Hindistan ve Pakistan iki ayrı devlet olarak kurulurken, Cammu Keşmir adanın payaşılamayan bölgesi olarak dikkat çekiyor. 

Keşmir, Hindistan, Pakistan ve Çin'in sınırlarında bir dağlık bölgedir. Himalayalar'ın batı ucunun güneyindeki vadi bu adla anılmıştır. Bölgede üretilen Kaşmir adlı kumaşın ismi de buradan gelmektedir.

TARİHTE KEŞMİR

1947'de Britanya'nın sömürgesinden bağımsızlığı kazandığında nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlarından ibaret olduğundan Pakistan, Keşmir Emirliği'ne ait bu bölgeyi talep etmiştir. Ancak Keşmir Emirliği'nin kendisi Hindistan'a bağlanmasını istediği için Hindistan da bölgede hak iddia etmiştir.

Srinagar başta olmak üzere bölgenin güney kısmı Hindistan'ın Cemmu ve Keşmir eyaleti olmuş kuzey kısmı ise Pakistan'ın kontrolü altına girmiştir. Pakistan'ın kontrolü altındaki bölgeye 'Azadi Keşmir' denilmektedir.

1960'ta doğu kısmı Aksai Çin'i Çin Halk Cumhuriyeti işgal etmiş ve hala kontrol altında tutmaktadır.

Orta Asyadaki sorunlu bölgeyi en son 1977'de Pakistan topraklarına katmıştır.

 KEŞMİR SORUNU NEDİR?

Keşmir sorunu Güney Asya'da kanayan bir yaradır diyebiliriz. Keşmir sorunu Pakistan ile Hindistan'ın çok kez karşı karşıya getirdi ve nice katliamlar, ölümler yaşandı. İşte merak edilen Keşmir sorunu ile ilgili tüm bilgiler...

Keşmir sorunu, İngiliz sömürgesinden kurtulan Hint Yarımadası'nda Pakistan ve Hindistan'ın iki ayrı ülke olarak Ağustos 1947'de bağımsızlıklarını ilan etmesiyle başladı.

İngilizler, bölgenin demografik ve coğrafi yapısını gözetmeksizin iki ülkenin sınırlarını çizdi. Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu bölgeler Pakistan'a, Hinduların yoğun yaşadığı yerler ise Hindistan'a bırakıldı.

Nüfusunun yüzde 90'a yakını Müslüman olan Keşmir'in Hindistan'a mı yoksa Pakistan'a mı katılacağına Keşmir halkı tarafından karar verilmesi istendi. Bu karar, Pakistan ile Hindistan arasında yaşanan dört savaştan üçüne yol açan Keşmir sorunun başlamasına neden oldu.

Keşmir halkı 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da Maharaja Hari Singh (Keşmir Prensi), Keşmir'in Hindistan'a bağlanmasına karar verdi. Maharaja'nın bu kararına tepki gösteren Keşmirliler, prense karşı isyan başlattı. Pakistan'dan Keşmir'e gelen mücahitler de isyana destek verdi.

Artan protestolar nedeniyle kontrolü kaybeden Maharaja, isyanı bastırmak için Hindistan'dan yardım istedi. Keşmir prensinin yardım talebine olumlu cevap veren Yeni Delhi yönetimi isyanı bastırmak için askerleriyle bölgeyi işgal etti.

Pakistan ordusu ise hem bölge halkını korumak hem de Pakistanlı mücahitlere destek vermek amacıyla Keşmir'e asker gönderdi.

Böylece iki ülke arasındaki ilk savaş, bağımsızlıklarından kısa bir süre sonra 22 Ekim 1947'de Keşmir yüzünden başladı. Savaş, Birleşmiş Milletler'in (BM) ara buluculuğunda 1 Ocak 1949'da imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona erdi.

Ateşkes anlaşmasına göre, iki ülke bölgedeki askerlerini geri çekecek ve Keşmir'in geleceği BM gözetimindeki halkoyuyla belirlenecekti. Hindistan, ateşkes anlaşmasına uymayı reddederek Keşmir'den askerlerini geri çekmedi ve işgal ettiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda.

Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Şu anda Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan, yüzde 35'i de Pakistan'ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sinde ise Çin hakimiyeti mevcut.

Keşmir, Pakistan ile Hindistan arasında 1965 ve 1999 yıllarında iki savaşa daha yol açtı.

Hindistan'ın BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) Keşmir'de bağımsız bir referandum yapılması kararına karşı çıkması Keşmir sorununu çözümsüzlüğe iten en önemli neden olarak gösteriliyor. Yeni Delhi yönetimi, 70 yıldır bölgedeki askeri gücü ile "Cammu Keşmir" halkının Hindistan'dan ayrılma isteğini bastırmaya çalışıyor.

Hint güvenlik güçlerinin Keşmir'deki sivil halka ve direnişçilere karşı uyguladığı şiddet zaman zaman uluslararası camianın gündemine geliyor. Bölgedeki olaylar her geçen gün artarak devam ediyor.

Keşmir'de uzun yıllardır devam eden protestolar, direnişçi Burhan Vani'nin 8 Haziran 2016'da Hint askerleri tarafından öldürülmesinden sonra arttı. Hindistan yönetimi, eyalet genelindeki protestoları bastırmak için şiddete başvurdu.

Keşmir'deki olaylarla ilgili haberler yapan Keşmir Medya Servisinin verilerine göre, Haziran 2016'dan bu yana yaşanan gösterilerde Hint güvenlik güçlerinin protestoculara karşı uyguladığı aşırı güç kullanımı ve ateş açması nedeniyle 174 Keşmirli sivil hayatını kaybetti, 20 binden fazla kişi yaralandı.

Protestoları dağıtmak için Hint polisi tarafından kullanılan plastik mermiler nedeniyle 73 gösterici kör olurken, 207 gösterici de tek gözünü kaybetti. Gösterilerde 18 bin 990 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 818'i tutuklandı.

Keşmir'de son 30 yılda yaşanan olaylarda ise 94 bin 888 kişi hayatını kaybetti.

 .

.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Pakistan-Hindistan sınırında gerginlik: 7 ölü
Pakistan, Hindistan hava sahasına girmeye çalıştı
Hindistan ile Pakistan savaşın eşiğinde: Nükleer savaş korkusu

Dünya Haberleri