Acıbadem International Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Özge Güneş, bir bardağı ortalama 100 kalori olan kefirin protein başta olmak üzere, kalsiyum, fosfor, magnezyum, selenyum, A, E, B1, B12 vitamini ve bağırsak florasını düzenleyen birçok yararlı mikroorganizma içerdiğini söyledi. Güneş, kefirin sekiz faydasını açıkladı...
1- Bağışıklığı kuvvetlendiriyor: İçeriğindeki betakaroten bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücutta oluşan toksin maddelerin üremesini durdurarak, bağışıklık sistemini zayıflatan mikroorganizmaları yok ediyor.
2- Ülseri önlemede etkili: Mide ülserine neden olan ‘helicobakter pilori’ isimli bakterinin öldürülmesine yardımcı oluyor. Antibiyotik etkisiyle de mide ülserinin oluşmasının engellenmesinde ve tedavisinde destekleyici role sahip.
3- Sindirimi kolaylaştırıyor: Yararlı mikroorganizmalar, bağırsaklarda zararlı mikroorganizmaların oluşmasının ve çoğalmasının önüne geçerek bağırsak florasını düzenliyor. Besinlerin sindirilmesine ve emilmesine katkıda bulunuyor.
4- Kemikleri güçlendiriyor: Kalsiyumla kemiklerin gelişmesini sağlayan kefir, büyüme dönemindeki çocukların ve yaşlıların artan kalsiyum ihtiyacını karşılıyor.
5- Hücreleri yeniliyor: E vitamini ve selenyumdan zengin olan kefir güçlü bir antioksidan.
6- Kan şekerini dengeliyor: Kefir gibi probiyotikler protein ve yağların kolay sindirilmesini sağlıyor. Glisemik indeksi düşük olan kefir içerdiği proteinle birlikte midede uzun süre kalarak tokluk hissi veriyor ve kan şekerinin de daha yavaş yükselmesini sağlıyor.
7- Mide gazını azaltıyor: Laktik asit fermantasyonu sayesinde sindirimi kolaylaştırarak, midedeki gazı azaltan kefir, bu özelliğiyle laktoz intoleransı olan kişilerde kalsiyum ihtiyacını karşılamada yardımcı olabilir.
8- Depresyondan koruyor: Kefir triptofan aminoasidi ve B vitamini içeriğiyle sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi olan mucizevi bir içecek. Gevşeme ve uyku verici özelliğiyle gece rahat uyumaya yardımcı.