Kazakistan Ankara Büyükelçisi Saparbekuly, Çin medyasında çıkan haberleri yalanladı

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, ülkesinin koronavirüs (Covid-19) ile mücadelesinin devam ettiğini belirtirken, Çin medyasında çıkan 'Kazakistan'da daha ölümcül bir pnömani hastalığının yayıldığı' haberlerinin gerçekle örtüşmediğini belirtti.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly'in açıklamaları şu şekilde:

Kazakistan hükümetinin COVİD-19 salgını ile mücadelesini devam etmektedir. Bu bağlamda bütün sıkıntılara rağmen, öncelikle, ülkedeki durumun kontrol altında olduğu belirtilmelidir. Ancak, son zamanlarda bazı uluslararası medyada Kazakistan’ın COVID-19’un en hızlı yayıldığı ülkelerden biri olduğu bildirilmişti. Ayrıca Çin kaynaklı medya kuruluşları “Kazakistan’da Covid-19’dan daha ölümcül bilinmeyen pnömani” konulu haberler paylaşmaya başlamıştır. Bununla ilgili açıklama yapan Kazakistan Sağlık Bakanlığı, Çin medyası tarafından yayınlanan haberin gerçeklerle örtüşmediğini vurgulayarak bu iddiaları yayınladı. Ne yazık ki bu haberler, Kazakistan’daki epidemiyolojik durumla ilgili olarak hem halk içinde hem uluslararası toplumda bazı endişelere ve yanlış anlamalara neden oldu.

Ülkenin şu anda zorlu bir dönemden geçmekte olduğunu inkâr edilemez. 8 Temmuz 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Kassym Jomart Tokayev halkı sabırlı ve tedbirli olmaya davet eden açıklama yaptı. Koronavirüsle mücadeleye değinen Tokayev, özeleştiri yaparak ülkenin sağlık sisteminin salgınla savaşa hazırlıksız yakalandığını belirtti. Bu mücadelede yapılan hatalardan ders çıkartılması gerektiğini de ifade eden Cumhurbaşkanı, sorumsuz davranan yetkililer ile ilgili soruşturma başlatılacağını açıkladı. Ayrıca, ilaç tedarikinin iyileştirilmesine değinen Tokayev, ilaç fiyatlarını yükselten “vicdansız eczaneler” ve yanlış bilgi ve söylentiler aktaranlara kanun gereğince işlemler yapılacağını duyurdu.

Kazakistan’da son durum ile ilgili bir dizi noktanın açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Birincisi, Temmuz ayının başından itibaren, genel hasta istatistiklerine semptomsuz COVID-19 vakaları eklenmiştir. Bundan dolayı enfeksiyon büyüme oranı önemli ölçüde artmış gözükmektedir.

İkincisi, Kazakistan’da insanlara uygulanan test sayısı büyük ölçüde artırılmıştır. Bu zamana kadar 1,6 milyondan fazla insan test edildi. Kazakistan bir milyon kişi başına yaklaşık 90.000 test (günde yaklaşık 14.000 test) gerçekleştirmektedir. Bu da Fransa, Almanya, Kanada ve diğer birçok ülkeden daha fazladır. Kazakistan şu aşamada nüfus testi açısından dünyada 19. sıradadır. Doğal olarak, bu teyit edilen vakaların sayısını artırmıştır.

Üçüncüsü, Kazakistan’da hâlihazırda kayıtlı 50.000 civarında COVID-19 vakası tespit edilmiştir. Bunların 25.000’den fazla semptomlu ve 23.000’den fazlası da semptomsuzdur. Vakalar günde yaklaşık %3 artarak 1400 olarak kaydedilmektedir. Bunların yarısından fazlası tamamen iyileşirken, 23.000’den fazla hasta tedavi görmeye devam etmektedir. Şimdiye kadar 260 kişi hastalıktan vefat etmiştir.

Dördüncüsü, Virüsün Haziran ayında yayılma oranı 1.3 idi. Geçen hafta 1.05’e geriledi. ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre, Kazakistan COVID-19 enfeksiyon oranı açısından küresel olarak 35. sırada yer alıyor. Kazakistan’daki ölüm oranı %0,5’tir. Buna karşılık, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’da sırasıyla %4,4 ve %1,5’tir. Ayrıca, Kazakistan 1 milyon kişi başına enfekte insan sayısı bakımından 54. ve ölüm oranı açısından 113. sırada yer almaktadır.

Nihayetinde, bu istatistikler, koronavirüsün Kazakistan’da yayılmasına ilişkin geniş epidemiyolojik durumun kontrol altında olduğunu göstermektedir. Haziran ayında vakalar yükselmeye başlar başlamaz, Hükümet ikinci bir karantina uygulaması da dâhil olmak üzere salgınla mücadelede gerekli önlemleri aldı. 5-19 Temmuz tarihleri ​​arasında iki haftalık karantina uygulanmaktadır. Karantinanın durumun dengelenmesine de katkıda bulunması beklenmektedir. Ayrıca Nur-Sultan, Almatı ve Çimkent şehirlerinde de bulaşıcı hastalıklara odaklanan üç hastane hızla inşa edilmiştir. Diğer bölgelerdeki kliniklere gerekli ekipman sağlanmıştır. Sonuç olarak, Kazakistan, virüsün yayılması ile mücadelesini kazanmak için gerekli tüm tıbbi ve ekonomik kaynaklar sağlıyor.

Bu anlamda kardeş Türkiye Cumhuriyeti’nden insani yardımlar yapılmaktadır. Büyükelçilik olarak bunları kendi sayfamızda ve basında paylaşmaktayız. Yakın tarihte Türkiye’den 2.inci insani yardım uçağı organize edilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Dünya Haberleri