Türkiye, sabah saatlerinde HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkalarının görevden alınıp, yerine başkan vekili olarak valilerin atanması haberiyle uyandı. Başkanların yerine atanan valiler, göreve başladı. Peki kayyum nedir, görevleri nelerdir? Kimler kayyum olabilir? İşte detaylar…
DİYARBAKIR, MARDİN VE VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE KAYYUM ATANDI
İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararın ardından 3 belediyeye kayyum atandı. Van, Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediyelerinde kayyumlar göreve başladı. Kararın ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan görevden alındı.
KAYYUM NEDİR?
Kayyum kelimesinin kelime anlamı: ‘Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse’dir. Kayyum kelimesinin Arapça anlamı; gökleri, yeri ve her şeyi tutan. Her şeyin varlık sahibi olabilmesi adına gerekeni veren. Allah'ın isimleri arasında yer alır. Kayyum kelimesinin bir diğer anlamı da ‘cami hademesi’dir. Hukuki olarak kayyum, ‘belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse’ anlamını taşır.
KAYYUM NEDEN ATANIR?
Kayyumun hukuki anlamda uygulaması ise şöyle: Kayyum da vasi gibi vesayet organlarından birisidir. Fakat vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetlemek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atandığı hâlde, kayyum yalnızca belirli işleri görmek ya da mal varlığını yönetmek için görevlendirilir. Kayyum genellikle; Usülsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yöneticidir.
KİMLER KAYYUM OLABİLİR?
Hukuktaki ifade şekli ‘Kayyım’ olan fakat gündelik dilde kayyum olarak adlandırılan kayyum atamasını mahkeme gerçekleştiriyor. Normal şartlarda her yargı çevresinde bağlı bulunan bir yargı komisyonu vardır. Bu komisyonda, bilirkişi ve kayyumlar listesi yer alır. Mahkemeler ya da sulh ceza hâkimlikleri de atayacakları kayyumları bu listeden seçer. Fakat bu şart değil, hâkim re’sen de atama yapabilir. Kendisinin yaptığı araştırma ya da savcılığın önerisi doğrultusunda kayyum ataması yapabilir.
DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN