Katılım Sigortacılığı'na (tekafül) ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Finans Genel Müdürü ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Osman Çelik, "Kar Paylaşımlı Katılım Sigortası - Finansman Güvencesi" ürünlerini, Vakıf Emeklilik iş birliği ile Şubat 2015'te müşterin hizmetine sunduklarını hatırlattı.
Katılım Sigortacılığı, faizsiz veya İslami Sigortacılık olarak adlandırılan Tekafül'ün, dayanışma anlamına gelen Arapça kökenli bir kelimeden türediğini belirten Çelik, bunun geleneksel sigortacılığa göre en önemli farkının riskin ve kazancın karşılıklı paylaşılması olduğunu söyledi.
“3 yıl içinde 20 milyar dolara ulaşacak”
Tekafül şirketlerinin topladığı fonların faiz dışı yatırım araçlarında değerlendirilerek, dönem sonunda ortak havuzdaki fonlardan elde edilen gelirlerin havuz sahiplerine dağıtıldığını anlatan Çelik, "Dünyada Tekafül ile ilgili yapılan çalışmalarda Türkiye'nin Endonezya ve Malezya ile büyüyen ülkelerden olması beklenmekte. 3 yıl içinde 20 milyar dolara ulaşması öngörülen Tekafül pazarı, Türkiye'de henüz yeni olmasına rağmen büyük ilgi görüyor. Tekafül, Türkiye'de yeni gelişmekte olan bir sistem. Bu nedenle yeterince anlaşıldığını söyleyebilmek için henüz erken, bu konuda biraz zamana ve tanıtıma ihtiyacımız var" diye konuştu.
Çelik, 2014 yılının katılım bankaları açısından oldukça verimli geçtiğini ve bu dönemde katılım bankalarının Türk bankacılık sektöründeki payının da giderek yükseldiğini dile getirdi.
“Sektör istikrarlı olarak büyüyor”
2015 yılında da sektörün aynı istikrarlı büyümesini sürdürdüğüne dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:
"BDDK'nın yayınladığı haziran aylık bülten verilerine göre katılım bankaları sektöründe 2014 yılı sonunda 65,4 milyar TL olan toplanan fonlar, 2015 yılının ilk yarısında 70,4 milyar TL'ye, nakdi kullandırılan fonlar ise aynı dönemde 70,6 milyar TL'den 77,3 milyar TL'ye ulaştı. Katılım bankacılığı sektörünün toplam aktif büyüklüğü de 104,3 milyar TL'den 115,5 milyar TL'ye, özkaynak büyüklüğü ise 9,7 milyar TL'den 10,6 milyar TL seviyesine yükseldi.
Buradan gelen fonlar, Vakıf Emeklilik tarafından, faizsiz yatırım araçlarında değerlendiriliyor. Global piyasalardaki dalgalanmalara rağmen piyasanın önde gelen ülkeleri olan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya gibi pazarlarda büyüme hızla devam ediyor. 2017 itibarıyla dünya çapında Tekafül pazarının 20 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Ülkemizde de potansiyelin yüksek olduğunu söyleyebiliriz."
"Katılım bankalarının aktif büyüklüğü 100 milyarı aştı"
Osman Çelik, Türkiye'de sigortalılık oranının AB ülkelerine kıyasla çok düşük seviyelerde bulunduğunu vurgulayarak, sigorta prim üretiminin GSYH'ye oranının yaklaşık yüzde 1,3 olduğunu, bu oranın gelişmiş ülkelerde yüzde 9'lara ulaştığını aktardı.
Kişi başına ortalama prim üretiminin ise dünyada 600 dolar civarında iken, Türkiye'de 130 dolar seviyesinde seyrettiğini ifade eden Çelik, katılım sigortacılığı özelinde ise bu rakamların çok daha düşük olduğuna dikkati çekti.
Çelik, katılım bankalarının aktif büyüklüğünün Türkiye'de 100 milyar TL'yi aştığına ve son 10 yılda sektörün ürün, hizmet, şubeleşme ve alternatif dağıtım kanallarında yeniden yapılandığına dikkati çekerek, 2008 krizinin ardından dünya genelinde faizsiz bankacılığa ilginin arttığını anlattı.
Türk hükümetinin, Türk bankacılık sisteminden yüzde 5 pay alan katılım bankacılığının büyümesi için son yıllarda çok önemli adımlar attığını hatırlatan Çelik, "Ziraat Katılım'ın ardından Halk ve Vakıf Katılım'ın önümüzdeki aylarda sektöre giriş yapması bekleniyor. Kamu bankalarının katılım bankacılığı alanında faaliyete geçmesi, rekabeti ve dolayısıyla da hizmet ve ürün kalitesini artıracak" diye konuştu.
İSTANBUL/AA