Katar'ın eski Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mohammed A. Althani, ülkesinin esnek bir enerji üreticisi olduğunu belirterek, gerektiğinde Türkiye’nin acil doğalgaz ihtiyaçlarını karşılayabileceğini söyledi.
Boğaziçi Enerji Kulübünün düzenlediği enerjinin genç liderleri toplantısı için İstanbul'da bulunan Althani, soruları yanıtladı.
Türkiye'nin Katar’dan uzun vadeli ve düzenli sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptının geçen hafta imzalandığını hatırlatan Althani, ithal edilecek LNG miktarının henüz bilinmediğini, miktarı görmek için daha erken olduğunu dile getirdi.
Althani, iki ülkenin stratejik çıkar ilişkisi olduğunu ve Katar’ın Türkiye’ye sadece enerji konusunda destek vermekten öte, diğer sektörlerde de ülkenin yanında olduğunu göstermesi açısından bu anlaşmanın önemli olduğuna dikkati çekerek, “Katar enerjide esnek bir üretici, bu sayede LNG miktarını talebe göre ayarlayabilir ve odağını bir bölgeden diğerine kolaylıkla çevirebilir. Bu anlamda, Katar, Türkiye’nin muhtemel acil enerji ihtiyaçlarını da karşılayabilecek konumda” ifadelerini kullandı.
LNG fiyatları gelecek 3-5 yıl düşük seyredecek
Sektörde bir yumuşama beklediklerini dile getiren Althani, “Küresel piyasalardaki petrol arz fazlası tüketilene kadar LNG fiyatlarının gelecek üç beş yıl düşük seyredeceğini tahmin ediyoruz” dedi.
Althani, dünyadaki doğalgaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 14'ünü elinde tutan Katar'ın aynı zamanda sektördeki en ucuz üretici olduğunu savunarak, şöyle devam etti:
“İleride Afrika ve Avustralya sahip oldukları bol doğalgazla ve Çin muhtemel kaya gazı girişimleri sayesinde Katar’ın LNG kaynağına meydan okuyabilir ama bu ciddi bir tehdit oluşturmaz. Çünkü Katar kendini bu alanda ispatlamış bir ülke. Gerekli altyapı ve yatırımlara sahip olan Katar diğer ülkelerin ekonomilerine karşı ayakta durabilir.”
Türkiye'de LNG terminali kurmayı da değerlendirecek mutabakat zaptı, 2 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar ziyareti sırasında, BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketi (Katar Petrol) arasında imzalanmıştı.
Türkiye şu anda kullandığı yıllık 50 milyar metreküplük doğalgazın yaklaşık yüzde 55'ini Rusya'dan gelen Batı Hattı ve Mavi Akımdan sağlarken, İran'ın payı 6 milyar metreküple yüzde 18 düzeyinde bulunuyor. Gerektiğinde doğalgaz ihtiyacı LNG olarak Katar ve Cezayir gibi ülkelerden karşılanabiliyor.
İSTANBUL/AA