Kart ile kuruşlar cepte kalırsa 178 milyon TL tasarruf mümkün

Bir ürünün etiketi 99 lira 99 kuruş ise nakit alışverişlerde 100 liranın üzeri çoğunlukla alınmaz. Kartlı işlemlerin yüzde 22 oranında 91-99 kuruş aralığında olduğunu söyleyen BKM Genel Müdürü Canko, kart kullanımı yüzde 100’e ulaşırsa 178 milyon TL’nin cepte kalacağını belirtti.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun internetten kartla alışverişe onay sürecini 31 Aralık’a uzatılması konularında değerlendirmelerde bulunan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, Haziran 2017 sonu itibarıyla, son bir yıllık dönemde, 25 milyon adedi kredi kartı, 6 milyon adedi banka kartı olmak üzere toplam 31 milyon adet kartla en az bir kez e-ticaret işlemi yapıldığını söyledi. Bu rakamlar değerlendirildiğinde BDDK tarafından alınan erteleme kararının e-ticaret pazarına olumlu bir etki yarattığını ifade eden Canko, “Aralık 2017 olarak belirlenen yeni uygulamaya geçiş tarihine kadar talep toplama seviyesinin iyi bir noktaya geleceğini öngörüyoruz” dedi. Canko, 2005 yılı başlarında, Türk lirasından 6 sıfır atılmasıyla kuruş para biriminin tekrar hayata girdiğini, 1 TL, 50, 25, 10, 5 ve 1 kuruş madeni paraların kullanıma sunulduğunu belirtti.

Bugünlerde perakendede, özellikle de temel gıda ürünlerinin fiyatlamasında kuruş yoğun olarak kullanılsa da çoğu zaman kuruşların hizmet/ürün alımı sonrası satıcıdan istenmediğini aktaran Canko, kartla yapılan alışverişlerde ise fişte yazan gerçek tutarın ödendiğini söyledi. Canko, BKM verilerine göre yerli kartlarda Temmuz 2016 – Haziran 2017 dönemini içeren son 1 yılda yurt içinde yaklaşık 4,36 milyar adet kartlı ödeme işlemi gerçekleştirdiğini dile getirdi. Bu işlemlerin yüzde 35’inde (1,53 milyar adet) ödeme tutarı kuruş bareminin 10 kuruş altında olduğunu bildiren Canko, şunları kaydetti: “Kuruşlu ödemelerde en fazla işlem adedinin 336 milyon adet işlem ve yüzde 22 pay ile 91-99 kuruş aralığında olduğu görülüyor. Önemsiz gibi görünen kuruşları alt alta topladığımızda son 1 yılda 71 milyon TL’nin kartlı ödemeler sayesinde kullanıcıların cebinde kaldığı görülüyor. Hane halkı tüketimi içinde kartlı ödemelerin yaklaşık yüzde 40 paya sahip olduğu düşünüldüğünde ise tüm ödemelerin kartlarla yapılması durumunda cebimizde kalan tutar 178 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu tutar da 24 derslikli 24 ilköğretim okuluna eş değer.” Türkiye’de kredi kartları ve banka kartları ile yapılan ödemelerin tutarının geçen yıl 587 milyar lira olduğunu kaydeden Canko, online ödemelerin ise toplam kartlı ödeme tutarının yüzde 11,6’sını oluşturdu dile getirdi. Canko, online seyahat ödemelerinde mobilin payının ise yüzde 36,5 seviyesinde bulunduğunu sözlerine ekledi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Krediler artıyor hane halkının geliri azalıyor
Fitch, İzmir'in notunu artırdı
Merkez, reeskont kredisinin limiti artırdı

Ekonomi Haberleri