Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla ağustos ayında yönetimi Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen ve tekrar camiye çevrilen Kariye’de ilk namazın bu cuma kılınması bekleniyordu.
Cami içindeki çalışmalar yoğunlaştırılırken Kariye de bu hafta cuma namazına hazırlandı. Diyanet yetkilileri, caminin bu cuma açılması için kolları sıvadı. Ancak cami açılışının ileri bir tarihe ertelendiği öğrenildi.
AÇILIŞ ERTELENDİ
Yetkililerden alınan bilgiye göre, bugün Cumhurbaşkanlığı ile Diyanet İşleri yetkililerinin görüşmesinde Kariye’nin açılışının ertlenmesine karar verildi.
İki gün sonra yapılması planlanan ama ertelenen açılışa Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı olan Azerbaycanlı din adamı Allahşükür Paşazade de davet edilmişti.
Caminin açılışında kılınacak ilk namaza Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.
437 YIL CAMİ OLARAK HİZMET VERDİ
İstanbul'un en tarihi yapılarından biri olan Kariye, Roma Manastırı olarak inşa edildi. İstanbul'un fethinden 58 yıl sonra Sadrazam Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilen Kariye, 437 yıl boyunca cami olarak kullanıldı.
1945 yılında Ulusal Anıt ilan edilen Kariye, 1948’de Bakanlar Kurulu kararıyla Müzeler İdaresi’ne bağlanarak müze statüsüne çevrildi.
Kariye'nin müze olmasına yol açan Bakanlar Kurulu kararının iptali ile ilgili açılan dava da geçen yıl sonra erdi. Danıştay bu kararın yürütmesinin durdurulmasına hükmederek tarihi mabedin tekrar cami yapılmasının önünü açtı. Cami kararından sonra restorasyon çalışmalarına hız verilen yapıya geçen ay minber de yerleştirildi.
KARİYE AYASOFYA İÇİN DE EMSAL OLDU
İstanbul'un Fatih ilçesindeki Kariye Camisi'nin ibadete açılması ile ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, 21 Ağustos da Resmi Gazete'de yayınlanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla, 29 Ağustos 1945 tarihli ve 3/3054 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Fatih ilçesindeki Kariye Camisi'nin müze ve müze deposu olarak kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilmesine ilişkin kısmi, Danıştay Onuncu Dairesinin 11 Kasım 2019 tarihli kararıyla iptal edildiğinden, Kariye Camisi yönetiminin 22 Haziran 1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35'inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verilmişti.
Kariye ile ilgili son Danıştay kararı, Ayasofya'nın tekrar cami yapılmasına emsal olmuştu.
RUSYA VE YUNANİSTAN'DAN 'KARİYE' TEPKİSİ
Kariye'nin cami olarak ibadete açılmasına Rusya ve Yunanistan'dan da tepki gelmişti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'nin Kariye'deki sanat eserlerinin ve UNESCO Dünya Mirası statüsünün korunması yönünde tedbirler almasını umduklarını belirtmişti.
Zaharova ifadelerini kullanmıştı: "Kariye'nin kullanımının tamamen UNESCO Dünya Mirası statüsüne uygun olmasını ve bu eşsiz anıta yönelik her türlü eylemin, herkesin serbest erişimine engel olmamasını umuyoruz. Anıtın kendisi ve içindeki sayısız değerli mozaik ve fresklerin tamamen korunması yönünde gereken tedbirlerin alınmasının prensip önem taşıyor."
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da Kariye Camisi'nin ibadete açılması kararını uluslararası topluma yönelik bir meydan okuma olduğunu savunmuştu.
Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Bu, uluslararası topluma yönelik bir meydan okuma daha. Türkiye, azınlık haklarına saygı duyduğu ve toplumunun çok dinli olduğu konusunda periyodik açıklama yapmasına rağmen topraklarındaki UNESCO dünya mirası eserlerine yönelik uluslararası yükümlülüklerini ihlal ediyor" ifadeleri kullanılmıştı.