Karbonatlı suyla gargara yapmak koronavirüsten korur mu? Canan Karatay’a Almanya’dan destek

Canan Karatay’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı karbonatlı suyla gargara yapmanın koronavirüsten koruduğuna dair açıklamasına benzer bir açıklama Almanya’dan geldi. Alman Sağlık Bakanı, karbonatlı suyla gargara yapmanın virüslerden koruyacağını savundu.

Tuzlu gargarayla yapılan ağız temizlemelerinin ağız ve boğaz bölgesindeki viral yükü azaltacağını belirten Bakan Spahn, bunun bilimsel bir araştırma ve sonucun olmadığını anımsatarak, kendisinin de aynı yöntemi yaptığını anlattı. Öte yandan 1918’de dünyada görülen İspanyol gribiyle mücadelede tuzlu veya karbonatlı suyla gargara yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

KARBONATLI SUYLA GARGARA YAPMAK KORONAVİRÜSTEN KORUR MU?

Prof. Dr. Canan Karatay’ın yeni tip koronavirüsün etkisini azaltmak adına gargara yapılması önerisine destek veren Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, bunun bilimsel bir araştırma ve sonucun olmadığını kabul ederek, tuzlu gargarayla yapılan ağız çalkalamanın, boğaz ve ağız bölgesindeki viral yükü azaltacağını savundu.

Prof. Dr. Canan Karatay'ın koronavirüsün etkisini azaltmak için gargara yapılması önerisine Türkiye'de bazı kesimlerden tepkiler gelse de Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Karatay’a destek verir mahiyetinde açıklamalar yaparak, ‘Gargara yapın’ önerisinde bulundu. Spahn’ın sözlerinin ardından Alman basını da gargaranın, koronanın yayılmasını önlediğini manşet yaptı.

Neuen Osnabrücker Zeitung'a açıklamalarda bulunan Bakan Spahn, Kovid-19’un yayılmasının gargara vesilesiyle azalacağından ümitli olduğunu belirtti.

VİRAL YÜKÜ AZALTIYOR

Tamam bilimsel bir araştırma ve sonucun olmadığına dikkati çeken Spahn, ancak ağzı temizlemek için alkolde veya sofra tuzunda çözülmüş uçucu yağlarla, tuzlu gargarayla yapılan gargaranın boğaz ve ağız bölgesindeki viral yükü azaltacağını yineledi.

Ne tür bir gargara yapılması gerektiği veya bir formül göstermeyen Spahn, herkesin kendi yöntemini uygulaması gerektiğini kaydederek, kendisinin de düzenli bir şekilde gargara yaptığını ve canının hiçbir şekilde yanmadığını vurguladı.

Spahn'ın bu açıklamaları, sofra tuzuyla yapılan gargaranın, genellikle aile içerisindeki virüsü oldukça azalttığı yönündeki sağlıkçıların görüşlerine dayandırılıyor.

İSPANYOL GRİBİNE KARŞI DA KULLANILMIŞTI

İyot çözeltileri ya da etanol içerisinde çözülmüş uçucu yağlar barındıran gargaraların etkili olduğu bildiriliyor. Salin solüsyonlarıyla gargara yapmak 1918 yılında İspanyol gribiyle mücadelede kullanılan bir yöntemdi ve Japonya'da da salgının başlangıcından bu yana insanların gargara yapmaya teşvik edildiği belirtildi.

CANAN KARATAY NE DEDİ?

Hiçbir virüsün alkali olarak bilinen ortamda yaşayamayacağını, bunun senelerdir söylenen bilimsel bir gerçek olduğunu savunan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, tüm arkadaşlarına, sağlık kurumlarında çalışanlara ve vatandaşlara sabah-akşam karbonatlı suyla gargara yapmalarını önermişti.

Karatay, el yıkamak, uyku ve sıvı almanın çok önemli olduğunu vurgulamıştı.

Prof. Mehmet Ceyhan'dan Canan Karatay'a 'karbonatlı su' tepkisiCanan Karatay 'koronavirüse karşı için' dedi, kelle paçaya ilgi arttıCanan Karatay koronavirüse karşı kelle paça önerdi

Sütçülerden Canan Karatay'a sert tepki: Şovmenlik yapmaCanan Karatay: Zeytinyağı ana sütü ile aynıdır

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Kenya, ABD'nin Afrika'ya yönelik korona uyarısını 'gülünç' olarak nitelendirdi
İtalya'da can kayıpları rekor kırdı
Son dakika! Bakan Koca, 11 Aralık tablosunu açıkladı: Vaka sayısında rekor

Sağlık Haberleri