UBADE EVLİ
Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, gündemi Cumhuriyet Halk Partisi Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo ile Bi' Karar Ver programında değerlendirdi.
'250 BİN ÖLÜM OLACAK'
Türkiye'deki derin yoksulluğun her yönüyle konuşulması gerektiğini söyleyen Foggo, “Hak temelli bir ekonomiye artık ihtiyacımız var. Birilerinin sadece zenginleşeceği, birilerinin de gittikçe yoksullaşacağı, açlıkla başbaşa kalacağı bir sistem değil. Dünya Bankasının son yaptığı araştırmada 250 bin ekstra ölüm olacak, bu ölecek olanlar yoksullar. Biz de iklim krizini konuşurken yoksul mahalleleri de konuşmamız lazım.” ifadelerini kullandı.
'BODURLUK ORANI YÜZDE 6'YA ÇIKTI'
Türkiye'de çok sayıda kişinin temel ihtiyaç maddelerine ulaşamadığını ve bunun çok çeşitli sosyo-kültürel sonuçlar doğurdunun altını çizen Foggo, “Türkiye'de Bodurluk oranının yüzde 6'ya çıktığı görülüyor. Anne bile çocuğu için 'kafası çalışmıyor, zihinsel engelli o' diyor. Aslında zihinsel engelli değil, öğrenme güçlüğü çekiyor. Nedeni yetersiz beslenme.” ifadelerine yer verdi.
'YARI AÇ YARI YOK'
Devletin yaptığı sosyal yardımların işe yarayıp yaramadığıyla ilgili olarak yöneltilen soruyu cevaplayan Foggo, yardımların insanları yarı aç yarı tok tuttuğunu söyledi. Bu meselenin temelde algılanışının hatalı olduğunu belirten Foggo, “Yoksulluk meselesine hak temelli bakılmazsa sadece muhtaçlara yardım ediyoruz diye bakılırsa, bu sorunu sadece çoğaltırsınız! Bir kere bu bakışın değiştirilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
'KUŞAKLAR ARASI YOKSULLUK'
Türkiye'de yoksulluğun geldiği boyutları anlatan Foggo, “20 milyonun üzerinde temel ihtiyaçlara erişemeyen insan var.” bilgisini paylaştı. Yoksulluğun bireysel olarak da algılanması gerektiğini belirten Foggo, “Yoksulluk meselesinde haneye değil, o hanedeki her bir bireyin yoksulluğuna ayrı bakmak lazım. TÜİK'in 2021 yılında açıkladığı %14.8 sürekli yoksulluk, bu ne demek; kalıcı yoksukluk. Orada yaşayan çocukların annelerinden babalarından gelen mirası almaları demek. Çünkü bu kuşaklar arası yoksulluk demek.” ifadelerini kullandı
'KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL FİNANSAL BÖLÜŞÜM'
Sulukule'de kentsel dönüşüm sırasında yaşanan mağduriyetlere değinen Foggo, “Yoksulluğu çoğaltan nedenlerden biri, kentsel dönüşümün yerinde olmaması ve bir rant projesi haline gelmesi! Sulukule'de başlayıp bugün maalesef Türkiye'nin her yanında kentsel dönüşüm adı altında finansal bölüşüm var. Son çıkan yasa, Afet Dönüşüm Yasasına eklenen 6A maddesi ile birlikte oradaki insanlara bir gecede mesaj gönderdiler ve sizin tapulu evleriniz hazineye devredildi. Bu, insan haklarına aykırı bir durum, bu yasanın değişmesi lazım.” diye konuştu