Bilgehan Uçak'ın bugünkü konukları Gazeteci Yazar Mustafa Özcan, Ekonomist Dr. Artunç Kocabalkan ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Soli Özeldi. Taliban rejiminin dünyaya verdiği ılımlı mesajlar ve yaşanılan zaferin ekonomi üzerindeki etkileri tartışıldı. Programın ilk konuğu olan Gazeteci yazar Mustafa Özcan rejimle alakalı dayatmaların Müslümanlara faydası olmayacağını söyledi.
"DAYATMALARIN MÜSLÜMANLIĞA FAYDASI OLMAZ"
Taliban'ın tarihsel geçmişine vurgu yapan Özcan,"İki kısım insan var. Bunlardan biri tarihten ders çıkarmayanlar, birde tarihten ibret alanlar. Bu manada Taliban'ın da geçmişe yönelik hataları oldu.1998'de Budist tapınaklarını yıkması, örtüyü tek tipe indirmesi, sakal mecburiyeti getirmesi gibi. Bundan dolayı dayatmaların Müslümanlara faydası olmaz" dedi.
"TALİBAN'LA SİYASAL KÖPRÜ KURULMAK İSTENİYOR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın,"Taliban'la aramızda görüş farkı yok" sözünü ise şöyle değerlendirdi:
"Siyasi olarak bir köprü kurulmak istenmesine bağlı olarak görüyorum. Pratik olarak söylenmiş bir söz. Şartlar değişti. Türkiye'nin Taliban'la ilgili beklentileri var demek. Taliban'la ilişki kurulmak isteniyor. Bundan dolayı Taliban'a yumuşak mesajlar gönderiliyor. Halbuki Türkiye'deki manzarayla Afganistan'daki manzaraya bakanlar farkın olduğunu görür” dedi.
"TALİBAN ÜZERİNDE NEGATİF İZLENİM VAR"
Dünya ülkelerinin Taliban'a olan izlenimlerini ise “Afganistan Sovyetler Birliğinin çekilmesinden sonra cazibe odağı olmaktan çıktı. Dünya'da Taliban üzerinde negatif bir izlenim var ve bu değişmeyecek. İslam dünyasında sekülerleşme oldu. İslam dünyasıyla Taliban arasında makas baya açıldı. Mücahitler dönemindeki o ilgi şuan da yok'' diye ifade etti.
"AMERİKA'NIN SİYASİ ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA HAREKET EDİYORUZ"
Programın diğer konuğu ise Ekonomist Dr. Artunç Kocabalkan idi. Türkiye'nin ekonomik olarak Swap uygulamasını kullandığını belirten Kocabalkan siyasetin uzun çözümlü faaliyetler gerçekleştirmediğini söyledi. Afganistan sorunun Türkiye'yi nasıl etkileyeceği ve Türkiye'nin nasıl bir yol izleyeceği konusunda ise şöyle konuştu:
"Suriye meselesinde bir Rusya'yla bir Amerika'yla saf tutmaya çalıştı. Afganistan meselesini de Suriye ve Halk Bankası meselesinde olduğu gibi Amerika'nın siyasi çıkarları noktasında tüm dünya saf tutarken bizde mecburen ekonomik olarak ihtiyacımız olduğu için saf tutmaya çalışıyoruz”
Kocabalkan, Türkiye'deki altın ve dolar düşüşlerini 'günü kurtarma hareketleri' olduğunu ve uzun süreli olmayacağını vurguladı.
"TÜRKİYE HANGİ KARTLA ORADA?"
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Soli Özel ise Türkiye'nin Afganistan'daki misyonuna değindi. Özel, “Türkiye'nin Afganistan işinde birinci aktörlerden olmasından yana değilim. Türkiye'nin güvenliği Trablusgarp'ta başlıyor ve Kabil'de bitiyor. İran, Rusya, Çin ve Pakistan gibi etkilenecek ülkeler varken Türkiye'nin hangi kartlarla ve amaçla orada olmasını kavraya bilmiş değilim” diye konuştu.
TÜRKİYE-AFGANİSTAN ARASINDAKİ TEK EKONOMİK BAĞ: EROİN
Özel, Türkiye'nin, AB ile Taliban arasında arabuluculuk yapmasını doğru bulmadığını belirtti. Afganistan ve Türkiye ekonomisi arasındaki tek bağlantının ise uyuşturucu olduğunu söyledi. Özel: “Afganistan dünya eroin tüketiminin hammaddesi olan afyonun yüzde 90'unu üretiyor. Bunlarda Türkiye üzerinden dolaylı olarak Avrupa'ya gidiyor. Aradaki ekonomik tek bağ bu" diye ifade etti.
TÜRKİYE BİR DEPO DEĞİL!
Muhalefetin mülteciler konusunda dış politikadaki tavrını olumsuz bulduğunu söyleyen Özel, muhalefetin mülteci sorunundan faydalandığını vurguladı. Göçmelerin Türkiye'ye gelişi için ise "Türkiye, Avrupa'nın istemediği insanların yığılacağı bir depo değildir" diye konuştu.