MERVE ŞİŞMAN I KARAR
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremi 10 ilde büyük hasara neden oldu. AFAD Başkanlığı’nda Kahramanmaraş merkezli depreme ilişkin açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Sezer, afetten etkilenen birçok ilde arama-kurtarma çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. Deprem felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 41 bin 156'e yükseldiği bilgisi geldi. Türkiye'yi sarsan deprem felaketinden sonra akıllara gelen tek soru ise 'Deprem krizi yönetilebildi mi?' şeklinde oldu.
"DEVLET KURUMLARI GÖREVLENDİRME ŞEKLİYLE İMHA EDİLİYOR"
KARAR TV ekranlarında konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise yetkililerin talimat beklediğini ifade etti. AFAD'ın İçişleri Bakan Yardımcılığı görevinin altında olduğunu söyleyen Yavuzyılmaz, "AFAD, İçişleri Bakan Yardımcılığı'na bağlı. AFAD, İsmail Çataklı'nın İçişleri Bakan Yardımcılığı görev tanımının altında. İsmail Çataklı aynı zamanda Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın yönetim kurulu üyesi. AFAD, tek başına afetlerle ilgili bir bakanlık belki olabilecek bir konu. Küçük bir birim olarak İçişleri Bakan Yardımcısı'nın altına bağlanmış. Asayişten sorumlu, istihbarattan sorumlu... aynı anda tüm bu görevleri 24 saat layıkıyla yapmaya çalışsa bir insanın yetişemeyeceği görülüyor. İnsan doğasına rağmen aynı anda birden çok görevlerle bu görev alanları imha ediliyor. Defalarca kez uyardık. Devlet kurumları bu görevlendirme şekliyle imha ediliyor. AFAD'ın durumu maalesef bu afetle ortaya çıktı. Ortaya çıkan bu durum vatandaşın canına mal edilmiş oldu" dedi.
"AİLELERİNİ ENKAZDAN ÇIKARMAYA ÇALIŞTILAR"
İnsanların betonları tırnaklarıyla kazıdıklarını ifade eden Yavuzyılmaz, "İnsanlar arama kurtarma gelmediğinde feryat etmekle zaman harcamadı, ailelerini enkazdan çıkarmaya çalıştılar. Ne zaman bir TV kanalı, bir devlet yetkilisi gitti, işte o zaman orda olması gerekip de olmayanları gördükleri için feryat ettiler. Vatandaşlar gazetecileri görünce yaşadıklarını ifade ettiler. Yetkilileri gördükleri anda büyük bir isyan çıktı, 'neden gelmediniz?' diyerek feryat ettiler." şeklinde konuştu.
"İKİ KRİTİK GÖREV BİR KİŞİNİN ÜZERİNDE"
'Depremde operatörler neden başarısız oldu?' sorusuna yanıt veren CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, "Mobil baz istasyonlarını çalıştıracak jeneratörler bölgeye sevk edilmedi. Bunlar planlanmadı, bölgeye gönderilmedi. Telefon hatları, internet işlemez oldu. Arama kurtarma ekipleri bile birbiriyle iletişim kuramaz hale geldi. Enkaz altında da canlarımız kaldı. Bu konu bile liyakate bağlı. Türk Telekom'un 9 tane yönetim kurulu üyesi var, üçü Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı. İki tanesi Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı. Biri Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, biri Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü. İki kritik görev bir kişinin üzerinde." ifadelerine yer verdi.
"YARDIM MESAJLARI YERİNE ULAŞMADI"
Deprem felaketinin ardından sosyal medyaya getirilen kısıtlamalar gündem olmuştu. Deprem bölgelerinde ise telefon hatlarının çekmemesi insanların hayatını kaybetmesine neden oldu. Bunu deneyimleyen CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz yaşadığı anları şu sözlerle aktardı: 5. veya 6.gün bir vatandaşımız bana ulaştı 'amcam enkaz altından şu an mesaj gönderdi' dedi. Hemen bir madenci ekibi gönderdik ama hayatını kaybettiğini tespit ettik. Telefon hatları 4-5 gün çekmediği için yardım mesajları yerine ulaşmadı!
"HİYERARŞİYE BAĞLANMIŞLAR TALİMAT BEKLİYORLAR"
Ekiplerin plansızlığından söz eden CHP'li Vekil Yavuzyılmaz, "Hangi arama kurtarma ekibinin hangi binada çalıştığıyla ilgili hiçbir işaretleme yok. Aynı yerde daha önce kaç ekip üst üste çalıştı, kaç canlı kurtarıldı, kaç cenaze çıkarıldı... Bununla ilgili hiçbir kriz masası yok. Çadırlara gidilerek, 'Psikologa ihtiyacınız var mı, doktora ihtiyacınız var mı?' soruları sorulmadı. Öyle bir hiyerarşiye bağlanmışlar ki talimat bekliyorlar. AFAD'ın yetkililerinde ciddi bir liyakatsizlik var. Bu olumsuz süreçler vatandaların hayatını kaybetmesine neden oldu." ifadelerini kullandı.
"AFAD'IN KENDİSİ ZATEN BİR AFET"
Deniz Yavuzyılmaz Zonguldak ilindeki milletvekilliği görevinden dolayı kendi ilinden yardım ulaşması için çabaladığını ifade etti. Yavuzyılmaz, "Zonguldak AFAD Müdürüne hemen ulaştım. 'Madencileri göndermemiz için uçak ayarlamanız gerekiyor' dedim. 'Uçaklar dolu, battaniye taşıyoruz' dedi. Hangi konunun öncelikli ve hayati olduğunu ayırt edemeyen bir AFAD ile karşı karşıyayız. Buna göre bir planlama yapamayan bir AFAD ile karşılaştık. AFAD'ın kendisi zaten bir afet. Madencilerin bir bölümü getirildi. Havalimanında saatlerce bekletildiğine şahit olduk." şeklinde konuştu.
"İNSANLAR DONARAK HAYATLARINI KAYBETTİLER"
Madencilerin arama kurtarma çalışmalarındaki öneminden bahseden Yavuzyılmaz, "Ana deprem olduktan 5 saat sonra binlerce madenci Adana Havalimanı'na ekipmanlarıyla birlikte indirilmiş olabilirdi. 5 bin madenciden 500 ekip oluşturulsa, ilk iki günde birçok vatandaşımız çıkarılabilirdi. Hayatını kaybetmemiş olan vatandaşları çıkarabilirlerdi. 2 bin vatandaşımız kurtarılabilirdi. Sosyal medyadan da çağrılar yaptık. Maraş'a girdiğimizde hayalet bir şehir vardı. Elektrikler kesik, telefonlar, internet çekmiyor. Enkaz altındaki insanlar yardım mesajları gönderemiyor, gönderse de ulaşamıyor. Depremin sekizinci dokuzuncu günlerinde yapılan çalışmalara 'mucize' tanımı yapılıyor. Bu vatandaşlarımızı normalde depremin ikinci gününde kurtarmamız gerekiyordu. Donarak hayatlarını kaybettiklerini tespit ettik." ifadelerini kullandı.