Aralık ayının kırmızı süsü: Yılbaşı çiçeği kokina

Yeni yıla sayılı günler kaldı. Caddeler, rengarenk ışıklar ve yılbaşı temalı süslemeler ile kuşandı. Yeni seneyi neşe içerisinde karşılamanın aracısı olan bu ışıltılı seremoninin bir üyesi de yılbaşı çiçeği kokina. Adeta bir aksesuar gibi görünen bu süslü çiçek doygun kırmızı rengi ile karşılaşanları büyülüyor. Kokina ağacına dair bilgiler haberimizde...

Yılbaşı ile özdeşleşen kokina çiçeğinin ismi sıklıkla unutulsa da iç açıcı görüntüsü akıllardan çıkmaya hiç niyetli değil. Kokina, adını Yunanca 'kırmızı' manasını taşıyan 'kokino' kelimesinden alıyor. Yılbaşı günlerinin hevesli enerjisini çağrıştıran bu çiçeklerin şans getirip getirmediğinin yanında çürümemesi için bakımının nasıl yapılacağı da oldukça sorgulanıyor.

KOKİNA NEDİR?

Kökeni Güney Avrupa olan yılbaşı çiçeği kokina, İran ve Akdeniz çevresinde de yetiştiriliyor. Kokina, aralık ayının son günlerine daha çok görüldüğü için yılbaşı çiçeği olarak adlandırılıyor. Eski İstanbul Rumları tarafından yılbaşı süslemesi olarak kullanılmaya başlandığı biliniyor. Yeni yıl yaklaştığında yeşil yaprakları içerisine silcan adlı kırmızı bir meyvenin iplerle bağlanarak birleştirilmesiyle kokina çiçeği yapılıyor. Halk arasında genellikle 'tavşanmemesi' olarak bilinen çalıların birleşimi ile meydana gelir. Kokina bitkisinin kök ve yaprakları Antakya civarında böbrek taşı söktürücü veya idrar söktürücü olarak da kullanılıyor.

YILBAŞI ÇİÇEĞİNİN ANLAMI

Kokinanın mutluluk, huzur ve şans getireceğine inanılıyor. Kimi inanışlar, yılbaşı çiçeğinin kişiye, eve şans getirdiğini düşünürken, kimi inanışlar ise yeni bir ev için şans getirdiğini düşünür. Eğer çiçeğin kırmızı rengi bir yıl boyunca bir sonraki yılbaşı gününe kadar solmazsa ev veya araba sahibi olacağına inanılıyor.

KOKİNA ÇİÇEĞİ NASIL HAZIRLANIR?

Kokina çiçeği, iki farklı bitkinin bir araya getirilip iple sarılmasıyla hazırlanıyor. Kırmızı meyveleri, dikenli sarmaşık biçimindeki ağaçtan el yordamıyla toplanıyor. Her sene aralık ayında satışa çıkarılan yılbaşı çiçeği, yeşil yapraklar arasına 'silcan' (Similax excelsa) isimli kırmızı bir bitkinin iplerle bağlanmasıyla oluşturuluyor. Bir buketi yaklaşık 20-30 TL'ye satılıyor.

KOKİNANIN BAKIMI NASIL YAPILIR?

* İki farklı bitkinin bir araya gelmesiyle hazırlanan kokina çiçeği (silcan ve tavşan memesi) sıcak havayı pek sevmediği gibi çok soğuk ortamlardan da hoşlanmaz.

* Bitkinin daha uzun ömürlü olması için, ılık ortamda bulundurmak gerekir.

* Yılbaşı çiçeği, suyu pek sevmediğinden haftada 2 defa, az miktarda, yalnızca kök kısmı sulanmalı.

* Bulunduğu ortamın az güneşli ve serin olmasına dikkat edilmeli.

* Orman ortamına alışkın olan kokina çiçeğinin doğal ortamına yakın alan oluşturabilmek maksadıyla gölge alanlar tercih edilmeli.

* Kokina çiçeğini dekorasyonda ya da sofra süslemelerinde de kullanabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Yılbaşında televizyonda ne var? İşte, yılbaşı tv programları
Yılbaşı sepetinde neler var? İşte marketlerin yılbaşı sepet içerikleri ve fiyatları
2022'nin EN ŞANSLI BURÇLARI kariyerlerinde zirveye çıkacak

Karar Nedir Haberleri