Vat numarası, "Value Addet Tax" kelimesinin kısaltmasından oluşmaktadır. Vat numarası Türkçe'de Katma Değer Vergisi'yle aynı olduğu için vergi alanında kullanılmaktadır. Türkiye'nin vat numarası TR şeklindedir.
Vat yani Katma Değer Vergi işlemleri 1954'te Fransa'da uygulamaya koyulmuştur. Orada başlatılan vergi, büyük oranlarda kazanç ve ek gelir olduğunu anlayan diğer devletlerde aynı biçimde serice kendi ülkelerinde de uygulanmaya başlanmıştır.
Vat numarası tüketim vergisi olarak da nitelendirilmektedir. Vergiyi ödeyenler o malı üreten veya değer verenler değil yalnızca tüketenlerdir. Türkiye'de vergilerin yüksek oluşuna alışılmış ve neredeyse her yerde Katma Değer Vergisi'nin kısaltılmışı KDV ibaresiyle karşılaşmaktayız. Bu da her şeyin yüzde 18 KDV'yle devlet kasasına girdiğini gösteriyor. Ancak fiş veya makbuz alınmadığında KDV devlet kasasına değil satın aldığınız kişinin cebine gittiği için muhakkak KDV fiyatı veren kişilerden fiş, makbuz veya dekont alınmalı.
VAT NUMARASI GERİ NASIL ALINIYOR?
Vat numarası, merkezi Avrupa'da olan iş ortaklarının aracılığıyla gönderilen dökümanların gerekli alanlar doldurulduktan sonra kayıt işlemi tamamlanmaktadır. Bu dökümanların gönderilmesi sonrasında şirkete Katma Değer Vergisi'yle ilgili aracı bir şirket, diğer şirket adına tüm prosedürler izlenebilmektedir. Gerçek olan orijinal makbuzlar veya faturalar Katma Değer Vergisinin geri iadesini izleyecek şirkete gönderilir.
Faturalardaki Vat numarası için birçok ön kontrol yapılmaktadır. Söz konusu kontroller bitince devlet için şart olan dökümanlar ayıklanmaktadır. Sonrasında tüm bu dökümanlar ile ilgili devletlerin, görevli vergi kurumlarına iletilir. Görevli vergi kurumları prosedürleri uygulaması sonrasında faturaları ile vat numarasını geri vermektedir. Geri iade ücreti dilekçede bulunan şirket tarafından yeniden ödenmektedir. Alınan tutar da havale veya farklı ödeme seçenekleriyle gönderilerek iade işlemi tamamlanmış olur.