Realizm nedir, ne demek? Realizm ortaya çıkış sebepleri ve özellikleri

Edebi akımlardan biri olarak görülen realizm son zamanlarda sıkça araştırılan bir akımdır. İşte realizm akımına dair her şey...

Edebiyat akımları arasında kendine yer edinmiş olan realizm esasen 19. yüzyılın ikinci yarısında romantizme karşı, tepki niteliğinde ortaya çıkmıştır. Realizm kısa anlamıyla gerçekçiliktir. Edebiyatta realist romanlar ve hikayeler bu süreçte artış göstermiştir. 19. yüzyıla kadar egemen akımlar romantizm ve klasizm gibi duyguları merkeze alan akımlar olmuştur. Daha sonra teknolojik gelişmeler ve sanayi devriminin yaşanması gerçekçiliğe olan bakış açısında büyük değişimler yaratmış ve realizm öne çıkmaya başlamıştır. Bunun devamında ise edebiyatta dengeler birden alt üst olmuştur. Dengelerin değişmesiyle beraber de realizmin doğuşu hız kazanmıştır. İşte realizm akımının detayları...

REALİZM NEDİR?

Sanatta gerçekçilik akımının yer alması realizm anlamına gelmektedir. Bu tanımı pozitivizm felsefesi ile edebiyata uyarlayan kişi ise Ağustose Comte'dur. Realizm gözlem ve deneyi el üstünde tutan ve değer veren bir edebiyat akımıdır, romantizmde yer alan gereksiz ve aşırı görülen duygusallığa bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.

Realizm akımının ortaya çıkması ve edebiyatta yer almasıyla beraber konular da toplum gerçeklerine dönüşmüştür. Bu akımla beraber içerik insan hayatının gerçeklerini bütün çıplaklığıyla ortaya sermeyi hedeflemiştir. Okuyucu bütün gerçekleri görmelidir felsefesi hakim olmuştur.

REALİZM AKIMIN ÖZELLİKLERİ

Realizm de gerçeklik gerçekler her şeyden üstün görülür. Bazı kendine has özellikleri vardır;

  • Eserlerde toplumun gerçekleri ele alınır,
  • Doğa ve çevreye dair her şeyde direkt kopya kullanılır, objektif ve yansız yaklaşım tercih edilir.
  • Gerçekçilik içerdiği için öykülerde genellikle betimleme yer alır, öykülemeye fazla başvurulmaz. Bu sayede eserlerde yer alan karakterlerin psikolojileri, bulundukları çevre, karakterler detaylı şekilde betimlenir.
  • Toplumda yer edinen ve fazla önemsenmeyen karakterlere de eserlerde yer verilir, Hiçbir şey ne çok iyi ne çok kötüdür.
  • Eserlerdeki amaç olayları objektif bir göz ile göstermek hedeflenir. Okuyucuyu eğitmek bir amaç değildir.
  • Biçimde kusursuzluk arayışı içerisinde olmaya gayret edilmiş, süs ve abartıdan uzak durulmuştur.
  • Etkisi roman ve hikayede kendini göstermiştir.

REALİZM AKIMININ TARİHÇESİ

19. yüzyılın ikici yarısında kendini göstermeye başlayan realizm sanayi devrimiyle paralel olarak ilerlemiştir. Bu yüzyılda sanayi devriminin getirdiği buharlı makineler, fabrikalar, demir yolları gibi icatlar, çeşitli deneyler ve laboratuvar araştırmaları toplumsal sınıfların oluşmasına sebebiyet vermiştir. Bu sınıfların oluşmasıyla birlikte ekonomik sorunlar da gün yüzüne çıkmaya başlamış alt sınıf insanlar dikkat çekmeye başlamıştır. Toplumun bu alt üst katmanları realizm asıl dayanağı olmuş ve bununla birlikte mitolojiye dayanan hayali konular edebiyatçılar için sona ermiştir. Bulundukları devirdeki yaşananları tüm gerçekçiliğiyle eserlerine yansıtmak isteyen yazarlar realizm akımının ortaya çıkmasını sağlamışlardır.

Haberleri