Enerjiyi dağıtarak nükleer reaktörle çalışan santraller nükleer santraldir. Nükleer santral, elektrik enerjisi üreterek yarar sağlarken aynı zamanda doğaya da çok büyük zararlar vermektedir. Nükleer santralde uranyum ve radyoaktif maddelerin parçalanmasıyla enerji ve elektrik üretimi sağlanır. Diğer santrallerden farkından dolayı, çeşit çeşit özel madde kullanımıyla güvenlik tedbiri alınması zorunlu kılınmıştır. Nükleer santral çalışma prensibi birincil türlere göre şu şekillerde adlandırılmaktadır:
- Kaynar sulu
- Basınçlı ağır sulu
- Basınçlı su reaktörü
NÜKLEER SANTRAL NASIL ÇALIŞIR?
Nükleer santralin çalışmasını sağlayan ana madde uranyumdur. Uranyum, fisyon denilen tepkime sonucuna girmektedir. Oluşan tepkimeyle ortaya çıkan yüksek oranlı enerji, su buharını üst seviyelerde ısıtır. Oluşan buhar, elektrik olan jeneratör çarklarına iletilerek türbinlerin çarkı dönerek elektrik üretimini sağlar.
NÜKLEER SANTRAL FAYDALARI
Nükleer santral, yakıt enerjisi ile elektriği çok olan bir santraldir. Havaya karbondioksit salarak kirletmez. Çiftçiler ile doğaya olumsuz etki yapmaması en büyük faydalarındandır. Nükleer santrallerdeki yakıt ile maddeler geri dönüşümle dönüştürdüğü her şeyi yakıt olarak kullanabilirler. Yenilikçi özelliği bulunan nükleer santraller, eski ve diğer santrallere göre daha güvenliklidir. Nükleer santral sayesinde daha ucuza elektrik kullanılması da bir başka faydalı yönüdür.
NÜKLEER SANTRAL ZARARLARI
Nükleer santrallerde uranyum maddesi parçalanarak enerji üretilmediğinde yayılan büyük oranlı radyoaktif çevreyi kirletir. İyi çalışmayan, bakımı yapılmayan ve eski santraller 1986'da Çernobil gibi facialara neden olmuştur.
Nükleer santrallerden yayılan radyoaktif maddeler ile atıklar çevreye ve canlılara zarar vermektedir. Bu radyoaktif atıklar güvenli biçimde saklanmadığında kanser gibi hastalıklara neden olmaktadır.
NÜKLEER SANTRAL BULUNAN ÜLKELER
ABD
Fransa
Japonya
Rusya
Güney Kore
Kanada
Hindistan
Çin
Birleşik Krallık
Ukrayna
İsveç
Almanya
İspanya
Belçika
Çek Cumhuriyeti
Tayvan
İsviçre
Finlandiya
Macaristan
Slovakya
Pakistan
Arjantin
Brezilya
Bulgaristan
Meksika
Romanya
Ermenistan
İran
Hollanda
Slovenya
Birleşik Arap Emirlikleri