Metodoloji biliminde hedeflenen şeyler; metotların, bulguların sınıflandırılması, değerlendirilmesi, anlamlaştırılması ve geliştirilmesidir. Araştırma yaparken alanın hakim görüşleri, yaklaşımları, eleştirileri ve yeni yaklaşımları bilinmelidir.
METODOLOJİ NE DEMEK?
Bilimselliği yakalamak ve araştırma yapmak için alana özgü yöntemlere 'metodoloji' adı verilir. Bir bilim dalı olan metodoloji, kişinin doğru bir araştırma yapabilme ve metin yazabilmesini sağlayacak temellendirmeyi ve değerlendirmeyi içerir.
Herhangi bir konu hakkında fikir geliştirmek ya da bilgi edinebilmek için, o konu ile ilgili derinlemesine bilgi sağlarken birçok farklı yaklaşımları ele almak gerekir. Bunu gerçekleştirirken ise metodoloji ele alınır ve belli başlı bazı hedefler söz konusudur.
METODOLOJİ NEYİ İNCELER?
Metodoloji bilimi, kişinin doğru bir araştırma yapabilme ve metin yazabilmesini sağlayacak temellendirmeyi ve değerlendirmeyi amaçlar.
Felsefenin bilimin bir konusu olarak metodoloji; eski Yunancada 'meta', 'hodos' ve 'logos' sözcüklerinden türemiştir. Türkçeye 'yöntembilim' olarak çevrilen metodoloji, bilimin bir dalı olarak araştırma yapmanın da bir koşulunu oluşturur.
Metodolojide esas olan, bir konu hakkında toplanan bilgilerin bir düşünce gelişimine, sınıflandırılmasına ve analiz edilmesine katkı sunabilmesidir. Araştırmanın prosedürlere ve bilime sadık kalarak verileri analiz etmesi beklenir.
METODOLOJİ ÇEŞİTLERİ NELER?
Bilimsel ve akademik bir çalışma yapmakla beraber, bu konuda makale yazmak için metodoloji yöntemi kullanılır. Mevcut okumaları yapabilmek adına metodoloji bir perspektif sunmaktadır.
Mesela okulda araştırma yapılması gereken bir konu ele alındığı zaman, öncelikle bu konunun sorunları tespit edilmeli ve buna göre sorunlarına yönelik kaynaklar incelenmelidir.
Böylece kaynaklar detaylı şekilde incelemeden geçirildikten sonra, değerlendirme ve kavram açıklama ile beraber bütün delilleri doğrultusunda bilgi sunulur.
Herhangi bir araştırma konusunda yol haritası oluşturabilmek için metodoloji büyük bir öneme sahiptir. Bu doğrultuda yardımcı olarak metodoloji çeşitleri, yani yöntemleri ön plana çıkar.
Araştırma konusunda yardımcı olacak materyaller süreç içerisinde böylece yer alır. Bunlar içerisinde nicel, nitel, veri toplama ve karma gibi çeşitler yani yöntemler bulunmaktadır. Böylece en doğru bilgiler ve kaynaklar elde edilmek suretiyle, delillerle desteklenmiş araştırma konusu sunulabilir.