Kepenek nedir, ne için kullanılır?

Çobanların soğuktan ve rüzgardan korunmak için giydikleri keçeden yapılmış, sadece önü açık olan dikişsiz ve kolsuz giysiye 'kepenek' adı veriliyor. 'Çoban keçesi' olarak bilinen kepenek, modern çağdan önce göçebe olarak yaşayan toplumlarda da sıkça kullanılan bir giyecekti. İşte, kepenek TDK'ya göre anlamı...

Hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerde çobanlara büyük iş düşüyor. Kendisine emanet edilen ya da kendine ait koyun, keçi ve sığır sürüsünün bütün sorumluluğunu taşıyan çoban, hayvanları yılın her mevsimi otlatmaya götürür. Çobanlar, özellikle çetin kış şartlarında soğuktan korunmak için 'kepenek' adı verilen kabanları tercih ederler.

KEPENEK NE DEMEK?

Kepenek, çobanların omuzlarına aldıkları dikişsiz, kolsuz, keçeden üstlük. Boyun ve baş dışında vücudu örter. Diz kapağına kadar uzamaktadır. Üç parçadan oluşmaktadır ve bu parçaların biri sırt diğer ikisi ön parçalardır. Rengi genellikle aktır. Bazı kepeneklerin sırt veya ön taraflarında çeşitli motifler yer alır.

Yörük ve Türkmenler göçebe hayatta iken çobanlar tarafından yağışlı havalarda giyerler. Gece koyun ve keçi otlatırken çobanlar içinde uyur.

KEPENEK NE İÇİN KULLANILIR?

Kepenek boyun ve baş hariç vücudun tamamını diz kapağına ya da ayaklara kadar örter. Üç parçadan oluşur ve bu parçaların biri sırt diğer ikisi ön parçalardır. Rengi genellikle beyazdır. Bazı kepeneklerin sırt veya ön taraflarında çeşitli motifler de olabilir.

Bazı bölgelerde kepeneğe 'çoban abası' da denir. Kepenek daha çok koyun ve kuzu derisinden yapılır.

Ayakların üstüne kadar inen kepeneğin önünde düğme yoktur. Sağında ve solunda bulunan ipler düğümlenerek önü kapatılır. Dışında ya da içinde çobanın kavalını koyacağı bir kese ya da cep bulunur. Kullanılmadığı zaman, omuz başlarındaki küçük halkalarla duvara asılarak korunur.

KEPENEK TDK'YA GÖRE ANLAMI

Türk Dil Kurumu'na göre kepenek kelimesinin anlamı, çobanların omuzlarına aldıkları dikişsiz, kolsuz, keçeden üstlük, aba olarak belirtiliyor.

KEPENEK KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI

Bu acayip meskeninde yaz kış kalın kepeneğe sarılmış otururdu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Tebdil-i kıyafet gezmek ne demek? İşte TDK'ya göre tebdil-i kıyafet anlamı
Kökbörü nedir, nasıl oynanır, kuralları neler? İşte kökbörü tarihçesi
Kuvars taşı nedir, nerelerde kullanılır, ne işe yarar? İşte faydaları

Karar Nedir Haberleri