İhtiyati haciz nedir, ne demektir? İhtiyati haciz nasıl yapılır? İhtiyati haciz uygulama yöntemi

İhtiyati haciz, alacaklı tarafın maddi kaybının karşılanmasını garantilemek için mahkeme kararıyla borçlunun mallarına geçici olarak el konulmasına denir. Peki, ihtiyati haciz hangi durumlarda uygulanır? İhtiyati hacze itiraz edilir mi? İşte detaylar...

İhtiyati haciz, alacaklı tarafın maddi kaybının karşılanmasını garantilemek için mahkeme kararıyla borçlunun mallarına geçici olarak el konulmasına denir. Bu haciz yöntemi, borçluların kötü niyetle mal kaçırmasının önüne geçmek için başvurulan bir haciz yöntemidir.

İHTİYATİ HACİZ NASIL YAPILIYOR?

Bu haciz mahkeme kararıyla çıkmaktadır. İcra müdürlüğünce başlatılarak, genel haciz yöntemi gibi mallara dokunulmazlık çıkartılarak icra müdürlüğünce muhafaza edilmesi sağlanır. Borçlu kişinin sahip olduğu her şey icra müdürlüğünce tutanak kaydına alınarak değerleri belirtilir. Söz konusu tutanak borçlu ile alacaklı kişiye 3 günde iletilir. Borçlu veya alacaklı haciz esnasında olay yerinde bulunuyorsa tebliğiye gerek kalmaz. İcra müdürlüğünün ihtiyati haciz koyduğu mallar içinde gayrimenkul bulunuyorsa kişiler teminat gösterip bunların üstündeki haczi iptal ettirebilir.

 

İHTİYATİ HACİZ KARARINA İTİRAZ EDİLMESİ

İhtiyati haciz kararı borçlu tarafından temyiz edilememektedir. Borçlu kendini dinlemeden verilen karara itiraz etme hakkına sahiptir. İhtiyati haciz kararının dayandığı nedenler ile alacaklının taleplerine itiraz edilebilir. İtiraz esnasında ihtiyati haciz kararının ispatlanması ise alacaklı kişinin görevidir. 

Haberleri