Eşel Mobil Sistemi (EMS) nedir? Eşel ne demek?

Eşel Mobil Sistemi (EMS), akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'nin (Özel Ttüketim Vergisi) indirilmesi ya da artırılması uygulamasıdır. Örneğin, benzinde yapılan 27 kuruş zam, EMS ile ÖTV'den düşülerek tüketiciye yansıtılmadı. İşte detaylar...

Akaryakıt fiyatlarında 'eşel mobil etkisi' son dönemde sıkça duyuluyor. Zira; benzin, motorin, lpg (otogaz) fiyatlarına çok sık zam gelmesi dolayısıyla Eşel Mobil Sistemi (EMS) devreye alınarak fiyat artışı, pompa fiyatlarına yansıtılmıyor.

EŞEL MOBİL SİSTEMİ (EMS) NEDİR?

Tüketicilerin satın alma gücünü koruyabilmek için, ücretlerin enflasyondaki artışı dikkate alarak kendiliğinden ayarlanmasını mümkün kılan bir sistemdir. Böylece çalışanların ücret artışları için sözleşmelerle güncelleme yapmak yerine, ücret artışları otomatiğe bağlanmaktadır.

EŞEL MOBİL NE DEMEK? EŞEL KELİME ANLAMI

'Eşel mobil' kelimesi, Fransızca 'echelle mobile' (hareketli ölçek) ifadesinin Türkçe karşılığıdır. Fiyat veya ücret belirmesinde hareketli bir ölçeğin kullanılması anlamına gelir.

AKARYAKITTA EŞEL MOBİL ETKİSİ

Son dönemde akaryakıt fiyatlarının döviz kurundaki oynaklık nedeniyle çok sık değişimini önlemek amacıyla, akaryakıt fiyatlarındaki artışların özel tüketim vergisinden otomatik bir şekilde karşılanması suretiyle karşılanarak akaryakıtın pompa fiyatının sabit kalmasını sağlamaya yönelik bir sistemdir.

Örneğin, benzin fiyatı 30 kuruş arttığında, benzindeki ÖTV 30 kuruş indirilmek suretiyle benzinin pompa fiyatı sabit tutulmaktadır.

EŞEL MOBİL NE ZAMAN UYGULANMAYA BAŞLANDI?

2018 yılında başlanan ve yıl sonunda kaldırılan akaryakıtta eşel mobil uygulaması 10 Nisan 2019 dan itibaren yeniden uygulamaya konuldu. Eşel mobil sisteminin 10 Nisan 2019’dan itibaren yeniden kademeli olarak uygulanmaya başlamasıyla birlikte, akaryakıtta devlet tarafından karşılanan tahmini vergi veya başka bir deyişle akaryakıtta eşel mobil sisteminin maliyeti 27 Mayıs 2019 itibariyle 1.32 milyar TL oldu.

EŞEL MOBİL SİSTEMİ (EMS) NE ZAMANA KADAR UYGULANACAK?

2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, akaryakıtta Eşel Mobil Sistemi 2022 yılında da devam edecek. Fiyat artışlarının bir kısmı ÖTV'den karşılanarak satış fiyatına yansıtılmayacak.

Hazine, 2021 yılında Eşel Mobil Sistemi nedeniyle 46 milyar TL'lik KDV ve ÖTV gelirinden feragat etti. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati yıl sonuna kadar feragat edilen ÖTV tutarının ise 58,5 milyar TL'ye ulaşmasının tahmin edildiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Zammın ardından indirim: Motorinde fiyat yine değişiyor
Motorine indirim geliyor
Akaryakıtta eşel mobil sistemi sürecek

Karar Nedir Haberleri