İnsanların karakterlerini oluşturan etkenler arasında hiç şüphesiz kişilere verilen isimler büyük pay sahibidir. Türkiye'de modern, popüler, özel kız isimleri arasında yer alan ve 'davranış' ile 'naz' anlamlarını taşıyan 'Eda' ismine sahip kişiler, olayları çabuk kavrama ve mantıksal olarak irdeleme yeteneğine sahiptir. Bu kişiler, sanatsal yönden de oldukça gelişmiştir, liderlik ve yöneticilik kabiliyeti yüksektir.
EDA NE DEMEK?
Arapça dilinden Türkçe diline geçen isimler arasında yer alan Eda, nazlı ve cilveli anlamına gelir. Birkaç anlamı bulunan eda kelimesi; herhangi bir vazifeyi yerine getirmek, iş bitirmek, caka satmak, ödünç ya da borç alınan bir şeyi geri ödemek fiillerine de karşılık gelir.
EDA İSMİ NE ANLAMA GELİR?
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre Eda isminin anlamı naz, işve, cilvedir. Birinin edalı olması, onun nazlı olduğu anlamına gelir.
Sözcük ek almadan hem isim hem de fiil olarak kullanılabilir. Fiil olarak kullanıldığında bir görevi yerine getirmek anlamında kullanılır. Örneğin: Borcunu eda etmek. Görevi eda etmek.
Eda kelimesinin bir diğer anlamı ise tavır ve davranıştır. Ancak bu anlamı zaman içerisinde ortadan kalkmış ve sadece naz, tavır, borç ödeme, bir eylemi yerine getirmek manalarında kullanılmaya başlamıştır.
TÜRKİYE'DE KAÇ KİŞİNİN ADI EDA?
Aralık 2018 itibarıyla Türkiye'de 88 bin 026 kişi Eda ismini kullanıyor. Tüm isimler içinde 143. sırada yer alıyor. Türkiye'de her 685 kişiden birinin adı Eda'dır.
2018 verilerine göre, İstanbul'da toplam 19 bin 159 Eda adında vatandaş bulunuyor. Ankara'da 7 bin 152, İzmir'de 5 bin 085, Bursa'da 3 bin 405, Adana'da 2 bin 985 kişinin adı Eda olduğu kayıtlarda yer alıyor.
EDA İSMİ KUR'AN-I KERİM'DE GEÇİYOR MU?
Türkiye'de en çok tercih edilen kız isimlerinden biri olan Eda, Kuran-ı Kerim'de geçmektedir. Bakara Suresi'nde geçen Eda, bir görevi yerine getirme manası taşımaktadır.
İslam dininin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'in en uzun suresi olan Bakara Suresi'nin 178. ayetinde 'Edaun' kelimesi yer alıyor. Surede, "Edaun bi ileyhi insan" yani "Ona güzel bir şekilde diyeti ödemelidir" şeklinde ifade ediliyor.
Aynı sözcük Meryem Suresi'nin 59. ayetinde 'Edaus' şeklinde yer alıyor. Surede, "Fe halefe min ba'dihim halfun edâus salâte vettebeûş şehevâti fe sevfe yelkavne gayyâ" yani "Onların arkasından gelenler nefislerine uydular ve namazı ihmal ettiler. Yakında hak ettikleri cezayı bulacaklar" olarak geçiyor.
Eda kelimesi bu ayette 'ihmal etmek, zayi etmek' anlamında kullanılmıştır. Eda kelimesi, Kur'an-ı Kerim'de isim olarak geçmez fakat buna karşın çocuklara 'Eda' ismini vermek İslam dinine göre caizdir.