İnternetle haşır neşir olan gençlerin daha sık kullandığı 'boomer' kelimesi, sosyal medyanın yanı sıra özellikle canlı yayın platformu Twitch'teki sohbet (chat) bölümünde ve yayıncılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Sosyal hayatta kullanılan 'hacı, hoca, moruk, abi, usta, kaptan, dayı' ifadelerinin sanal dünyadaki karşılığı 'boomer' demek mümkün.
BOOMER NE DEMEK?
Sosyal medyada sıkça kullanılan "OK boomer" ifadesi, "Tamam babalık, haklısın", "Yav he he moruk" gibi anlamlarda kullanılıyor. Küçümseme, alay etme maksadı taşıyan bu ifade, bu nesli çağa ayak uyduramadıkları ve gençleri anlamadıkları için eleştirel bir nitelikte kullanılıyor.
Bu ifade ilk kez bir yaşlı adamın videosu içerisinde; Y ve Z kuşaklarının Peter Pan sendromuna sahip olduklarını, hiç büyümek istemediklerini ve gençlik dönemlerinde sahip oldukları ütopik ideallerinin de bir şekilde yetişkinliğe evrileceğini düşündüklerini söylemesi ile birlikte ortaya çıktı.
OK BOOMER ANLAMI NEDİR?
Sanal alemde 2019'dan beri kullanılan "OK boomer" kelimesi, basmakalıp tutumları reddetmek, yahut alay etmek maksadıyla birlikte kullanılan bir tanımlama.
"OK Boomer" ifadesi bazıları tarafından yaş ayrımcılığı olarak görülüyor olsa da, Yeni Zelanda Milletvekili Chlöe Swarbrick'in diğer bir üyeye cevabı olarak kullanması dahil olmak üzere, yaşlı neslin de kullandığı örnekler var.
BOOMER KALMAK NE DEMEK?
Toplum içerisinde daha çok kullanımı bulunan 'konuya Fransız kalmak' ifadesi, günümüz gençlerinde 'boomer kalmak' olarak kullanılıyor. Bu ifade, gelişmelerden ve gündemden geri kalanlar için alay amacı ile kullanılıyor.
BOOMER KELİMESİ NASIL VE NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
'Boomer' ifadesi, Tiktok videosu çeken yaşlı bir adamın konuştuğu şeylere tepki göstermek amacıyla ortaya çıktı. Videosunda, Z kuşağı mensuplarının hiç büyümek istemediğini ve gençlik dönemleri içerisinde sahip oldukları ütopik ideallerinin de bir şekilde yetişkinliğe evrileceğini düşündüklerini söylemesi, gençler tarafından tepkiyle karşılandı.
'Boomer' kelimesinin kullanımı ilk kez bir Reddit yorumunda, yaygın kullanımından 10 yıl önce 29 Ocak 2009 tarihinde görüldü.