Türk geleneğinde aile bağları ve akraba ilişkileri kuvvetlidir. Şehir hayatının yaygınlaşmasından önce ikinci ve hatta üçüncü dereceden aile üyeleri aynı çatı altında yaşıyordu. 80'li yıllardan itibaren köyden kente göçün başlamasıyla geniş aileler yerini çekirdek ailelere bıraktı. Kültürümüzde aile ilişkilerinin güçlü olmasından dolayı her akraba üyesine ayrı bir isim verilmiş. Örneğin, erkeğin evlendiği kadının kız kardeşi 'baldız' olarak adlandırılıyor.
BALDIZ NEDİR?
Erkeğe göre karısının kız kardeşine 'baldız' denir. Baldızlık, evlilik yoluyla kazanılan bir akrabalık derecesidir. Kişi, baldızının eniştesidir.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre baldızın anlamı; evlenen kadının kız kardeşine, damat tarafının verdiği isimdir.
BALDIZ NE DEMEK?
Baldız kelimesi Türkçede 'çocuk, küçük' anlamına gelir.
Baldız tabiri tarihte ilk kez 'baltız' kelimesiyle Divan-i Lugat-it Türk eserinde yer almıştır.
BALDIZ KELİMESİNİN KÖKENİ NEREDEN GELİYOR?
Baldız kelimesi, eski Türkçede 'küçük kız kardeş, kız kardeş' anlamına gelen 'baltız' kelimesinden gelmektedir. Baldız, 'sağdıç'ın karşılığıdır.
Baldız, ana Türkçe yazılı örneği bulunmayan bāltıŕ sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçede yazılı örneği bulunmayan bāla sözcüğünden önekiyle türetilmiştir.
Baldız ifadesi bazen 'balgız' ile karıştırılır. Fakat balgızın anlamı güzel ve sevimli demektir.
Öte yandan Moğolcada küçük çocuklara ve bebeklere 'balçir' deniyor. Uygurcada ise üvey evlat için 'baltır' ifadesi kullanılıyor.
BALDIZ KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
Eve işçi, aşçı tutmam, kaynana, baldız istemem. Bir Köroğlu bir Ayvaz.