Astroloji uzun süre astronomiyle aynı bilim dalı sayılmıştır. Fakat astrolojinin kökeni astronomiye göre çok eskilere dayanır, yaklaşık 6 bin yıl öncesine. Babil, Mısır, Yunan, Roma, Çin, Maya ve Arap uygarlıklarının astroloji ile ilgilendiklerine dair pek çok kanıt vardır. Astroloji kader değildir, her şey insanın kendi elindedir. Astroloji dönemleri inceler, doğum haritasında insanları kısıtlayan, zorlayan alanları, gecikmeleri gösterir.
ASTROLOJİ NEDİR?
Göksel cisimlerin, insan karakteri ve kaderi üzerine etkilerini inceleyen yönteme 'astroloji' denir.
Astroloji, 'yıldızların hesabı' manasına gelen eski Yunanca 'astrologia' kelimesinden türemiştir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre astrolojinin anlamı; yıldız falcılığı demektir.
Oxford Sözlük'e göre astroloji; göksel cisimlerin hareketiyle göreceli pozisyonları ve bunların insan hayatı üzerindeki varsayılan etkilerin incelemesidir.
Astroloji, kişilerin gelecekte ne gibi etkiler içerisinde kendisini bulabileceğini, sizi haberdar edebileceğini savunur.
Eskiden astrologlar 'gök günlüğü' adı verilen ve gökyüzü konumunun gün, ay ve yıl olarak gösteren bir kitap ve ev tabloları kullanarak 'yıldız haritası' grafiğini çıkarırdı.
ASTROLOJİ NE ZAMAN VE NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Astroloji ilk olarak MÖ 2. yüzyılda Babil'de ortaya çıktı. Hava durumu, doğal afetler, insanların yaşamının göklerden etkilendiği inancıyla başladı.
O zamanlarda 5 gezegenin varlığı biliniyordu ve Tanrılar bunlarla ilişkilendiriliyordu: Jüpiter ve Marduk, Venüs ve İştar, Satürn ve Ninurta (Ninib), Merkür ve Nabo, Mars ve Nergal. Güneş tanrısı Şamaş ve Ay tanrısı Sin, hareketleriyle maddesel dünyayı etkiliyorlardı.
Babil Astrolojisi onların hareketlerini tahmin etmeye çalışmaktaydı ve bu şekilde de maddesel olan her şeyin kaderi de öğrenilmekteydi.
12 tane ev oluşturuldu ve bunlar da günümüzde tanıdığımız 12 burcun temeli oldu: Hayat, Fakirlik/Zenginlik, Kardeşler, Ebeveynler, Çocuklar, Hastalık/Sağlık, Karı/Koca, Ölüm, Din, Şerefler, Dostluk ve Düşmanlık.
ASTROLOJİ NE İŞE YARAR?
Günümüzde yaygın olarak 'Batı Astrolojisi' kullanılır. Helenistik Astrolojisi'nin bir uzantısıdır ve Zodyak üzerine kuruludur.
Kişilerin doğum haritaları çıkartılır, yani bir insanın doğduğu anda Güneş, Ay ve diğer gezegenlerin gökyüzünde çizdikleri şekillerin Dünya'dan görünüşüne bakılır. Bu harita kişinin doğum tarihi, yeri ve saatine göre çıkarılır ve sonucunda kişiliğini, yeteneklerini, gelecekteki durumunu ve başarı derecesini gösterir. (Kader kavramı ile karıştırılmamalıdır. Söyledikleri şey sadece 'tarih kendini tekrarlar, tarih tekerrür eder'dir)
KAÇ ÇEŞİT BURÇ VAR?
Bahsi geçen 12 burcun isimleri ve tarihleri şöyledir:
Koç Burcu (Aries): 21 Mart - 20 Nisan
Boğa Burcu (Taurus): 21 Nisan - 21 Mayıs
İkizler Burcu (Gemini): 22 Mayıs - 21 Haziran
Yengeç Burcu (Cancer): 22 Haziran - 22 Temmuz
Aslan Burcu (Leo): 23 Temmuz - 23 Ağustos
Başak Burcu (Virgo): 24 Ağustos - 22 Eylül
Terazi Burcu (Libra): 23 Eylül - 23 Ekim
Akrep Burcu (Scorpion): 24 Ekim - 22 Kasım
Yay Burcu (Sagittarius): 23 Kasım - 21 Aralık
Oğlak Burcu (Capricorn): 22 Aralık - 20 Ocak
Kova Burcu (Aquarius): 21 Ocak - 18 Şubat
Balık Burcu (Pisces): 19 Şubat - 20 Mart
ASTROLOJİ BİLİM DALI MIDIR?
Astroloji bilim dalı değildir. Gök cisimlerinin canlı ve cansız varlıklar üzerinde etkilerini araştırır. Fakat astrolojinin bilim dalı olduğunu savunan görüşler de mevcuttur. Astronomi nesnel bir bilim olarak, astroloji ise öznel bir bilim olarak adlandırılır.
Astroloji bir fal değildir, belli değerlere dayanarak yapılan bir yorumdur ve popilist yaklaşımlardan ibaret değildir. Nefes aldığımız andan son nefesimizi vereceğimiz ana kadar etkili olan göksel enerjilerin yaşamımıza yansımasıdır.
Astroloji neredeyse her kültürde görülebilmektedir ve dönemler boyunca farklı türleri ortaya çıkmıştır. Batı Astrolojisi temelini Arap Astrolojisi'nden alır. Göksel konumun matematiğini ilk geliştirenler Müslüman Araplar olmuştur. Trigonometri batı dünyasına Arap alimlerinden geçmiştir.
OSMANLI DÖNEMİNDE ASTROLOJİ
Osmanlı dönemi klasik eserlerinden 1427 yılında yazılmış 'Muradname', 51 maddede dönemin kültürel ve sosyal yapısını aktarırken 31. madde astrolojiye ayrılmıştır. Maddede müneccim olmanın niteliklerinden, takvim hesaplamaya, yıldız ve gezegenlerin adlarına ve niteliklerine kadar genel olarak astroloji anlatılmaktadır.
Müneccimbaşılık kurumuna erken Osmanlı döneminde rastlanmazken Fatih Sultan Mehmet ve II. Beyazıt bu dönemi açan kişiler olarak anılabilir. 17. asrın ikinci yarısından sonra bizzat hekimbaşılık kurumuna bağlanır. Saraydaki nüfuzları, Evliya Çelebi'nin IV. Murad devrindeki bir geçit töreninde müneccimbaşının Anadolu ve Rumeli kazaskerleriyle yan yana gitmesiyle örneklendirilebilir.