Ümit Kaftancıoğlu kimdir? Ne zaman ve nasıl öldü? İşte hayat hikayesi

CHP'li siyasetçi Canan Kaftancıoğlu'nun kayınpederi gazeteci ve yazar Ümit Kaftancıoğlu, 11 Nisan 1980 günü evinin önünde çapraz ateşle öldürüldü. Cinayetin faili olarak gösterilen ve "Kaftancıoğlu solcu olduğu için öldürdüm" diyen Ahmet Mustafa Kıvılcım ise müebbet hapis cezasına çarptırıldı ancak 4 yıl yattıktan sonra serbest bırakıldı. İşte, Ümit Kaftancıoğlu biyografisi...

TRT İstanbul Radyosu prodüktörü Ümit Kaftancıoğlu, ölüm yılında sevenleri tarafından anılıyor. Oğlu Ali Naki Kaftancıoğlu bugün artık babasının gerçek faillerinin cezalandırılmasıyla ilgili umudunun kalmadığını, failleri azmettirenlerin ortaya çıkarılmasının gerektiğini söylüyor.

ÜMİT KAFTANCIOĞLU'NUN HAYATI

1935 yılında Ardahan'ın Hanak ilçesinin Koyunpınarı köyünde dünyaya geldi.

İlkokul eğitiminin ardından Cılavuz Köy Enstitüsü'nden mezun oldu. Mardin'in Derik ilçesinde ilkokul öğretmenliği yaptı. Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünü bitirip bir süre Rize'nin Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı.

Askerlik görevinin ardından TRT'nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu'nda 'Av Bizim Avlak Bizim', 'Dilden Dile' ve 'Yurdun Dört Bucağından' gibi programlarla halk kültürünü, halk aşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı.

"Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır" diyen Ümit Kaftancıoğlu, Anadolu'yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü. 'Evreşe Yolları Dar' ve 'Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar' türküleri Kaftancıoğlu'nun derlemeleri arasında yer aldı.

Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran Kaftancıoğlu, 'Dönemeç' ile TRT Büyük Ödülü birinciliği (1970) ve 'Hakullah ile Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı.

ÜMİT KAFTANCIOĞLU NASIL ÖLDÜ?

11 Nisan 1980 sabahı Ümit Kaftancıoğlu, 13 yaşındaki kızı Pınar'ı okula bırakmak için Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi Ünsal Sokak'taki evinden çıktı. Kızıyla arabaya yürüdükleri sırada eşi Nurcan Kaftancıoğlu, kızının beslenme çantasına elma koyup koymadığını hatırlayamayınca babasının peşinden giden kızını eve çağırdı.

Geri dönüp annesiyle konuşan Pınar Kaftancıoğlu babasının yanına giderken iki kişi Ümit Kaftancıoğlu'na yaklaştı. Saldırganlar art arda ateş etmeye başladı. Ümit Kaftancıoğlu, kızının gözleri önünde 5 yerinden vurulmuştu. Saldırganlar daha sonra çalıntı olduğu anlaşılacak lacivert bir otomobille olay yerinden uzaklaştı.

Hastaneye kaldırılan Ümit Kaftancıoğlu, 45 yaşında hayatını kaybetti.

Ümit Kaftancıoğlu, 12 Nisan 1980 günü Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. İstanbul Radyosu önünde yapılması planlanan törene Sıkıyönetim Komutanlığı izin vermedi.

ÜMİT KAFTANCIOĞLU'NU KİM ÖLDÜRDÜ?

Suikastin ardından tutuklanan Ahmet Mustafa Kıvılcım, polise verdiği ifadede Ümit Kaftancıoğlu'nu 'solcu olduğu için' ve 4 Nisan 1980'de öldürülen İsmail Gerçeksöz'ün intikamını almak için 'Müslüman Kardeşler Örgütü' adına öldürdüğünü söyledi. Öldürme emrini ise Ülkücü Gençlik Derneği Başkanı Hasan Küçük'ün verdiğini itiraf etti. Cinayeti İrfan Çakırca ile birlikte işlediklerini, Yusuf Teke adlı suç ortaklarının da arabayla onları olay yerinden kaçırdığını söyledi. Polis diğer sanıkları aramaya başladı ancak çoktan yurt dışına kaçmışlardı. Daha sonra ifadesini değiştiren Ahmet Mustafa Kıvılcım, Askeri Mahkeme tarafından ömür boyu hapse mahkum edildi fakat cezası Askeri Yargıtay tarafından bozuldu ve 4 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

O dönemde teröre kurban gidenlerin yakınlarına bağlanan maaş, Kaftancıoğlu ailesine bağlanmadı. Nurcan Kaftancıoğlu, eşiyle ilgili şunları anlattı: "Böbreklerinde ciddi bir rahatsızlık vardı. 'Sen ölürsen biz ne yaparız, hiç olmazsa çocukları düşün' dediğimde 'Beni eserlerim yaşatacak, çocuklarım benimle iftihar edecekler. Onlara bir şey bırakmıyorum ama bir raf dolusu kitap bırakıyorum' derdi."

Ümit Kaftancıoğlu'nun eşi Nurcan Kaftancıoğlu, edebiyat öğretmenliğinden emekli oldu. Bir oğlu ve bir kızı vardır. Doktor olan gelini Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı yaptı.

2005 yılından beri anısına her yıl 'Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması' düzenlenmektedir.

ÜMİT KAFTANCIOĞLU ÖYKÜLERİ

1972 - Dönemeç
1975 - Çarpana
1983 - İstanbul Allak Bullak

ÜMİT KAFTANCIOĞLU ROMANLARI

1972 - Yelatan
1974 - Tüfekliler

ÜMİT KAFTANCIOĞLU DERLEME

1974 - Köroğlu Kolları

ÜMİT KAFTANCIOĞLU RÖPORTAJ

1972 - Hakullah

ÜMİT KAFTANCIOĞLU ÇOCUK KİTAPLARI

1973 - Tek Atlı Tekin Olmaz
1974 - Kekeme Tavşan
1979 - Kan Kardeşim Doru Tay
1979 - Dört Boynuzlu Koç
1979 - Çizmelerim Keçeden
1979 - Altın Ekin
1980 - Hızır Paşa
1980 - Çoban Geçmez
1981 - Salih Bey
1981 - Şülgür Deresi

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Ahmet Taner Kışlalı kimdir? Ne zaman öldü, kaç yaşındaydı? İşte biyografisi
Rasih Nuri İleri kimdir? Ne zaman öldü? İşte biyografisi...
Orhan Koçak kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte en sevilen eserleri...

Karar Biyografi Haberleri