Bilimsel çalışmalarıyla Almanya Liyakat Nişanı'na layık görülen Uğur Şahin, yıllar içerisinde sağlık alanında yaptığı yatırımlarla dünyanın en engin 456. kişisi, Almanya'nın en zengin 100 kişisinden biri ve dünyadaki en zengin Türk oldu.
UĞUR ŞAHİN'İN HAYAT HİKAYESİ
19 Eylül 1965 tarihinde Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldi. 2021 yılı itibarıyla 56 yaşındadır.
4 yaşında annesiyle birlikte Almanya'nın Köln şehrindeki Ford Motor Company fabrikasında çalışan babasının yanına yerleşti.
Lise eğitiminin ardından 1992 yılında Köln Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1993 yılında aynı üniversitede Michael Pfreundschuh danışmanlığında tümör hücrelerinde immünoterapi üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı doktora derecesini aldı.
1992-1994 yılları arasında Hagen Üniversitesi'nde matematik okudu. 1999 yılında moleküler tıp ve immünolojide habilitasyon aldı. 2000-2001 yılları arasında Zürih Üniversite Hastanesi'ndeki laboratuvarda Nobel Tıp Ödülü sahibi Rolf M. Zinkernagel ve Hans Hengartner ile birlikte çeşitli araştırmalar yaptı. 2006 yılında Mainz Üniversitesi'nde profesörlük unvanını aldı.
Özlem Türeci ve Uğur Şahin
UĞUR ŞAHİN'İN KARİYERİ
20 yaşında bir laboratuvarda çalışmaya başladı. 1990'ların başında önce Köln Üniversitesi'nin lösemi bölümünde, ardından 8 yıl Saarland Üniversitesi'nde iç hastalıkları ile hematoloji-onkoloji doktoru olarak çalıştı. Yüksek verimli immünolojik yöntemler ve biyoenformatik yaklaşımlar kullanarak kanser hedefi keşfinde öncü olan Uğur Şahin, yeni kanser biyobelirteçlerini ve hedeflenen tedavi platformlarını kapsayan 70'ten fazla bağımsız patent başvurusuna sahip.
Çalışmalarında sık sık immünolog eşi Özlem Türeci ile işbirliği yaptı ve 2001'de birlikte kansere karşı monoklonal antikorlar geliştirmek için Ganymed İlaç'ı kurdu. Ganymed, 2016 yılında Japon ilaç şirketi Astellas Pharma tarafından 1.4 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın alındı.
2008 yılında yine milyarder Strüngmann kardeşlerin desteğiyle BioNTech'i kurdu. Ganymed'i yöneten Özlem Türeci, şirketin bilimsel danışmanı olarak görev aldı ve Ganymed'in satılmasının ardından BioNTech'e baş tıp sorumlusu olarak katıldı.
BİLİMSEL DANIŞMANLIK YAPTI
1300 çalışanı olan BioNTech ile insan vücudunun kendi antijenini üretmesini sağlamak için mRNA adı verilen genetik materyali kullanarak bireyselleştirilmiş kanser immünoterapisi tedavi yöntemleri geliştirmeye başladı. Ekibiyle birlikte, özellikle her hastanın kanser mutasyon profiline göre uyarlanmış mRNA bazlı aşıların geliştirilmesine öncülük etti.
Uğur Şahin aynı zamanda Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki Translasyonel Onkoloji ve Immünoloji Merkezi (TRON)'un direktörlüğünü yaptı. Kanser ve yüksek tıbbi gereksinimi olan diğer ciddi hastalıkların tedavisi için yeni teşhis ve ilaçların bulunmasını misyon edinen bir biyofarmasötik araştırma kuruluşu olan TRON'un kurucu ortağı ve hissedarı olan Uğur Şahin, aynı zamanda burada araştırma ve geliştirmeler için doktora öğrencilerine bilimsel danışmanlık yaptı.
Özlem Türeci ve Uğur Şahin
EŞİYLE KORONAVİRÜS AŞISINI BULDU
2019 yılında Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan kovid-19 pandemisinin ardından BioNTech koronavirüs aşısı geliştirmeye yoğunlaştı. 9 Kasım 2020'de ABD ilaç firması Pfizer ve BioNTech yaptığı ortak açıklamada, Dr. Uğur Şahin ve ekibi tarafından SARS-CoV-2'ye karşı geliştirilen Pfizer-BioNTech kovid-19 aşısının etkinlik oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu açıkladı. Geliştirilen aşının güvenliğine ilişkin ciddi kaygı yaratacak bir bulgunun şimdilik söz konusu olmadığı, aşının acil kullanım ruhsatı alması için ABD makamlarına başvuru yapılmasının beklendiği kaydedildi. Koronavirüs aşısı haberleri sonrası Fransız La Chaîne Info (LCI) haber kanalı yaptığı yorumda Türk kökenli çifti, radyoaktivite'yi bulan Nobel Kimya ve Fizik Ödülü sahibi çift Pierre Curie ve Marie Curie'ye benzetti.
ÖZEL YAŞAMI
Üniversite eğitimi sırasında, İstanbul'dan Almanya'ya göç eden bir doktorun kızı olan Özlem Türeci ile tanıştı. Uğur Şahin, Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi Tıp Merkezi'nde çalışan Özlem Türeci ile 2002 yılında evlendi. 4 yıl sonra kızları dünyaya geldi.
Aralık 2020'de Bloomberg Business'ın yayınladığı 'Dünyanın En Zengin 500 İnsanı' listesinde 5.4 milyar dolar kişisel servetiyle 456. sırada yer alan Uğur Şahin, aynı zamanda 'dünyadaki en zengin Türk' unvanına sahip oldu. Bunun yanı sıra eşi Özlem Türeci ile birlikte 'Almanya'nın en zengin 100 kişisi' arasında bulunuyor. Uğur Şahin, ekonomi dergisi Forbes'in yayınladığı '2020'de milyarder statüsünü kazanan sağlık sektöründeki 50 kişi' listesinde 4.2 milyar dolar servetiyle birinci sırada yer aldı.