İlahiyatçı Yazar Mustafa İslamoğlu, geçtiğimiz günlerde, DW Türkçe'de Nevşin Mengü'ye konuk oldu. Programda, Karar TV'de yayınlanan Elif Çakır ile Yıldıray Oğur'un sunduğu 'Bi' Karar Ver'e katıldığı yayına da değinen İslamoğlu, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Mustafa İslamoğlu, 'Nevşin Mengü Soruyor' isimli programda 'uydurulmuş din' tabiri hakkında şunları ifade etti: "Kur'an var, İslam diye bir din var. Bu dinin sahibi Allah'tır. Bu dinin sahibi, bu dinin müntesipleri değildir. Kurallarını, ilkelerini Müslümanlar belirlemez. Yani, Max Weber'in din sosyolojisinde Hristiyanlık için dediği şey, Müslümanlar için geçmez; çünkü bu dinin bir kurucu metni var. Kurucu metinde ilkeler belirlenmiştir. Bu dinin; kurallarını, ilkelerini değiştirip de kendisini Allah'ın yerine koymaya başladığı zaman 'tekfir' gelir, 'kanını helal kılma' gelir, 'öldürme' gelir, 'kesme' gelir, 'malına ganimet diye çökme' gelir, hatta 'ırzına çökme' gelir. Yani, bu anlamda 'uydurulmuş din' dediğin 'paralel din'... Uydurulmuş din, ahlakı bitirir."
MUSTAFA İSLAMOĞLU'NUN HAYATI VE KARİYERİ
Mustafa İslamoğlu, 28 Ekim 1960 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde dünyaya geldi.
Küçük yaşlarda annesini kaybeden Mustafa İslamoğlu, babası, Vaiz Ahmet İslamoğlu'ndan Arapça ve Temel İslami Bilgiler eğitimi aldı.
İslamoğlu, Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü'nde öğrenim gördü. Daha sonra İlahiyat Fakültesi'ne kayıt oldu. Ardından Kahire El-Ezher Üniversitesi İslam Hukuku Fakültesi'ne geçti; fakat buradaki eğitimini tamamlamadı.
Yazın hayatına edebiyatla başlamış, ilk makalelerini 1980'de Milli Gazete'de, daha sonra 1982 ile 1983 yılları arasında Yeni Devir gazetesinde yayınlamıştır.
Bir gazetede yazdığı makale nedeniyle 1 yıl ve Ankara'da kapalı bir forumda sunduğu Kürt Sorununa İslami Çözüm başlıklı tebliğinden dolayı 1.5 yıl olmak üzere toplam 2.5 yıllık Gölcük Cezaevi'nde başlayan mahkumiyetini, Ankara Yarı açık Cezaevi'nde tamamladı.
Cezaevindeyken Macar Oryantalist Ignaz Goldziher'in De Richtungen der İslamichen Koranauslegung adlı eserini, Arapça tercümesinden Türkçeye çevirdi. 1997 yılında 'Human Rights Watch Helmann-Hammet 1997' ödülünü aldı.
Edebi ürünlerini ise Mavera, Aylık Dergi ve Dergah gibi yayın organlarında yayımlandı ve üniversiteler arası şiir yarışması birincilik ve ikincilik ödülleri aldı.
Kahire-Mekke hattında yazdığı şiirlerini 1991 yılında bir kitapta topladı.
1996 yılında ise tüm şiirlerini 'Divan' adlı eserinde bir araya getirdi.
Kahire'de verdiği tefsir derslerini bir konulu tefsir örneği olan 'Adayış Risalesi' başlığı altında kitaplaştırdı.
İslamoğlu, 1983 yılında kaleme aldığı 'Seyrani' adlı ilk edebi kitap çalışmasını 2002'de yayımladı. 'Allah: Tanımak-Bilmek-Anlamak, Kur-an Surelerinin Kimliği, İslam Nedir' eserlerinden sonra; 'Hayatı İnşa Eden Kur'an Kavramları, Kur'an Peygamberi Hz. Muhammed, Kur'an ve Tabiat Ayetleri Işığında Yaratılış ve Evrim' yayımlanmış kitaplarıdır.
MUSTAFA İSLAMOĞLU'NUN ÖZEL YAŞAMI
1960 tarihinde doğan Mustafa İslamoğlu, 2022 yılı itibarıyla 62 yaşındadır.
Yasemin İslamoğlu ile evli olan Mustafa İslamoğlu; Hümeyra Okuyan, Hatice Erdem, Muhammed Sami İslamoğlu, Ömer Faruk İslamoğlu, Ahmet Filistin İslamoğlu adlarında beş çocuk babasıdır.
Yazar İslamoğlu sosyal paylaşım platformu Instagram'da @mustafaıslamogl kullanıcı adıyla bulunurken Twitter'da @mustafaıslamogl olarak yer almaktadır.
Mustafa İslamoğlu'na ait internet sitesi ise mustafaislamoglu.com
MUSTAFA İSLAMOĞLU'NUN ESERLERİ
Yaşayan Yazılar
Kur'an Yazıları
Tesettür Yazıları
Eğitim Yazıları
Peygamber Yazıları
Ahlak Yazıları
Tarih Yazıları
İman Yazıları
Fıkıh ve İbadet Yazıları
Kur'an-i Hayat Yazıları
Seyahat Yazıları
Din Yazıları
Ümmet Yazıları
Hac ve Umre Yazıları
Kurban ve Bayram Yazıları
Divan
Bahtımca
Seyrani