Kıbrıslı Türk siyasetçi Mustafa Akıncı, Lefkoşa Türk Belediye Başkanlığı sırasında Lefkoşa Rum Belediye Başkanı ile 'Lefkoşa Kanalizasyon Projesi' ve 'Lefkoşa İmar Planı' konularında uzlaşma sağlayarak bu projelerin işbirliği içinde hayata geçmesini sağladı. Bu çerçevede 'Lefkoşa İmar Planı' 1989 yılında 'Dünya Habitat Ödülü'ne, 2007'de ise 'Ağa Han' mimarlık ödülüne layık görüldü. Mustafa Akıncı, bu çalışmalardan dolayı 2003 yılında 'Europa Nostra Onur Ödülü'ne layık görüldü.
MUSTAFA AKINCI'NIN TÜRKİYE'YE GİRİŞİ NEDEN YASAKLANDI?
Türkiye'nin politikalarını eleştiren Kıbrıslı Türk 42 aydın, yazar, gazeteci ve siyasetçiye ülkeye giriş yasağı getirildi. Aralarında eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın da bulunduğu listede adı geçenlerin 'Türkiye’nin milli güvenliğine tehdit oluşturduğu' gerekçesiyle 5 yıla varan zaman dilimi çerçevesinde ülkeye girişleri kabul edilmeyecek.
Kuzey Kıbrıs'ta yayın yapan Avrupa Gazetesi, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'ne ulaştıklarını belirterek, "Onlar buna 'Kara Liste' diyorlar, biz ise 'Ak Liste' diyoruz" başlığıyla manşetlerine taşıdı. Sınır kapıları ve havaalanlarında G82 koduyla listelenen 'Yasaklı Kıbrıslı Türkler' hakkındaki kararın geçen yıl eylül ayında oluşturulduğu öne sürüldü.
Listenin devamının olduğu, yarın (13 Ekim 2021) ikinci kısmının yayınlanacağı belirtilirken ilk paylaşılan listede şu isimler yer aldı: Mustafa Akıncı, Şener Levent, Tacan Reynar, Şener Elcil, Faize Özdemirciler, Oz Karahan, Ali Osman, Yusuf Alkım, Salih Olgun, Mehmet Levent, Murat Kanatlı, Canan Sümer, Yaşar Ersoy, Selma Eylem, Mahmut Anayasa, Ali Bizden, Ahmet An, Ali Kişmir, Özay H.Kurtdere, Ümit İnatçı, Cenk Gürçağ, Mine Atlı, Halil Karapaşaoğlu, Sezan Artun, Nilgün Orhon, Ayhan Korel, Aziz Şah, Barış Burcu, Serhat İncirli, Senih Çavuşoğlu, Sami Özuslu, Abdullah Korkmazhan, İlke Davulcu, Bülent Tümen, Zeki Beşiktepeli, Ahmet Ustaoğlu, Sadi Kazafanalı, Kubilay Özkıraç, Niyazi Perk, Lila Hayri, Serdinç Maypa, Mustafa Bullir.
MUSTAFA AKINCI'NIN HAYAT HİKAYESİ
28 Aralık 1947 tarihinde Kıbrıs'ın Limasol kentinde dünyaya geldi.
Limasol'da 19 Mayıs Lisesi'nde eğitim gören Mustafa Akıncı, burada tiyatro oyunlarında sahne aldı. Lisans eğitimini Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi'nde tamamladı.
Üniversitede bulunduğu dönem Türkiye'de 68 Kuşağı'nın etkinlik gösterdiği dönemdi ve Akıncı o dönemin öğrenci hareketlerinden etkilendi. Üniversitede Kıbrıslılar Cemiyeti'nin yönetiminde yer aldı. 1973 yılında Kıbrıs'a döndü ve Lefkoşa'ya yerleşti. 1974 yılında 'Kıbrıs Barış Operasyonu' yapıldı ve ada 'Kuzey' ve 'Güney' olarak ikiye bölündü.
Mustafa Akıncı, 1975 yılında oluşturulan Kıbrıs Türk Federe Devleti Kurucu Meclisi'ne seçildi. 24 Mayıs 1976 tarihindeki yerel seçimde Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı için Toplumcu Kurtuluş Partisi'nden (TKP) aday oldu ve seçildi.
Lefkoşa Türk Belediyesi'nin ilk seçilmiş başkanı olan Mustafa Akıncı, 1990 yılına kadar bu görevi yürüttü. Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği'nin kuruluşunda etkin rol üstlenerek birliğin ilk başkanlığını yaptı.
Mustafa Akıncı ve Joe Biden
MUSTAFA AKINCI NE ZAMAN CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ?
1987 yılından 2001 yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı görevinde bulundu. 1993-2009 yılları arasında da KKTC Meclisi'nde Milletvekilliği yaptı. 1999-2001 döneminde ise Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini üstlendi. 'Annan Planı' döneminde oluşturulan Barış ve Demokrasi Hareketi'nin (BDH) kurucularından oldu. Toplumcu Demokrasi Partisi'nin oluşumu ile birlikte başkanlık görevini devretti.
Mustafa Akıncı Oxford, Harvard ve Yale Üniversiteleri gibi dünyaca tanınmış akademik platformlar ile Chatham House gibi uluslararası forumlarda Kıbrıs konusuna ilişkin konferanslar verip panellere konuşmacı olarak katıldı.
30 Nisan 2015 tarihinde bağımsız olarak katıldığı KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci turda aldığı yüzde 60.50'lik oyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı oldu.
Kıbrıs sorununu çözmek üzere çalışmalara da hız veren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 11-15 Mayıs 2015 tarihleri arsında Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis ile görüşmelere başladı fakat sonuç çıkmadı.
23 Ekim 2020 tarihinde yapılan KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dönemin Başbakanı Ersin Tatar'a geçilerek koltuğunu devretti.
Sosyalist kimliğiyle bilinen Mustafa Akıncı, 2020 seçimleri boyunca Türkiye'den seçimlere müdahale edildiğine, kendisine oy verilmemesine dair Türkiye'den gelen AK Parti ile MHP milletvekillerinin köy köy dolaşıp kampanya yaptığını iddia etti. Kampanyasının başlangıcının ardından adaylığını çekmesi için Türkiye makamlarınca tehdit edildiğine dair açıklamalarda bulundu. İddialar, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından reddedildi.
Nikos Anastasiadis ve Mustafa Akıncı
ÖZEL YAŞAMI
1947 doğumlu olan Mustafa Akıncı, 2021 yılı itibarıyla 74 yaşındadır.
1974 yılında psikolog Meral Akıncı ile evlendi. Çiftin, 'Doğa' (d.1975), 'Çınla' (d.1981), 'Zerrin' (d.1982) adlarında 3 kızı ve 2 torunu bulunuyor.
Mustafa Akıncı 1.76 metre boyunda, 79 kilo ve oğlak burcudur.
'Belediye Başkanlığında 14 Yıl' adlı bir kitabı bulunuyor.
Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @mustafa.akinci, Twitter'da @MustafaAkinci_1 kullanıcı adıyla yer almaktadır.