Hiram Abas, gençlik dönemlerinde boksla ilgilenirken, küçük çapta şampiyonluklar elde etti. İlerleyen yıllarda başarısıyla damgasını vurduğu Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) girmesinin ardından ABD dış istihbarat teşkilatı CIA'in çeşitli okullarında 4 yıl eğitim aldı.
HİRAM ABAS'IN HAYAT HİKAYESİ
1932 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Tam adı Mustafa Hiram Abas'tır.
Hiram Abbas'ın ailesi, İran'da Güney Azerbaycan'dan gelerek Türkiye'ye yerleşti. Annesinin kökeni, Osman Hamdi Bey'in yeğeni olan eski Müzeler Umum Müdürü Mübarek Galip Eldem ve anneannesi Munise Eldem'e uzanıyor. Annesi Fatma Roksan ise 27 Ocak 1981 tarihinde vefat etti. Mehmet Eymür, 2013 yılında katıldığı bir programda Hiram Abas'a Hiram adını, dedesinin mason olmasından ötürü verdiğini iddia etti. Hiram Abas'ın babası kaptandır. Hiram Abas'ın çocuklarının adı 'Cenan' ve 'Cengiz'dir. 4 dayısının ismi ise 'Memduh', 'Galip', 'İskender Eldem' ve 'Hüsrev'dir.
İstanbul Saint Joseph Lisesi'nden mezun oldu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Sosyal Bilgiler Fakültesi'nde 1957 yılında tamamladı.
HİRAM ABAS'IN MİT'E GİRİŞİ
Mezuniyetinin ardından 1967 yılına kadar kamu kurumlarına müfettişlik yaptı. Askerlik görevini tamamladıktan sonra Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) girdi; Batum, Atina ve Beyrut'ta görev yaptı.
12 Mart (1971) döneminde MİT'te etkin görevler yapan Hiram Abas, 1978 yılında Namık Kemal Ersun'un tasfiyesiyle ilişkili kendi talebi ve isteği doğrultusunda emekli oldu.
1983 yılında ikinci defa MİT'e dönen Hiram Abas, 1988 yılında yayımlanan MİT raporu olayında sorumlu görülerek, raporu kaleme alan Mehmet Eymür ile pasif göreve alınmak istendi. Bu gelişmenin ardından ikinci defa MİT’ten ayrılan Hiram Abas, Korkut Eken ile abi kardeş, eski MİT müsteşarı ve korgeneral Mehmet Fuat Doğu ile baba-oğul ilişkisi içerisinde olduğu çeşitli kitaplarda yer aldı.
'TURGUT ÖZAL'IN MİT'İ SİVİLLEŞTİRME PROJESİ YÜZÜNDEN ÖLDÜRÜLDÜ' İDDİASI
Eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan Turgut Özal'ın MİT'i sivilleştirme projesinin başında olmasından dolayı öldürüldüğü iddia edildi. Amerikan silah firmalarının Türkiye temsilciliğini yapan bir şirkette çalışan, 26 Eylül 1990'da işine gitmek adına yola çıktığında uğradığı suikastta hayatını kaybeden Hiram Abas, evinin yakınlarında, belediye işçisi gibi giyinmiş kişilerin açtığı çapraz ateşin ortasında kalarak öldürüldü.
HİRAM ABAS NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?
Cinayeti DEV-SOL örgütü üstlenirken, Hiram Abas'ın faili meçhul davası tozlu raflarda çürüyüp kaldı. Ergenekon Davası iddianamelerinde ve ardından gazetelere verilen röportajlarda Hiram Abas'ı öldüren kişinin, 3 Mart 1995 yılında Sedat Bucak emrindeki Abdullah Çatlı ve ekibince infaz edildiği, ardından da betona gömüldüğü Tarık Ümit olduğu iddia edildi.
KURTLAR VADİSİ'NDE ASLAN AKBEY KARAKTERİ DE AYNI ŞEKİLDE ÖLDÜRÜLDÜ
Bir döneme damgasını vuran Kurtlar Vadisi'ndeki eski karakterlerden 'Aslan Amca' yani 'Aslan Akbey'in (Dizideki tam ismi: Abbas Ustaoğlu), Hiram Abas'ı temsil ettiği öne sürüldü. Dizide 'Pala' karakteri, Aslan Akbey'i, gerçekte tıpkı Hiram Abas'ın suikasta uğradığı gibi arabasında öldürüldü.
Gazeteci Soner Yalçın, Hiram Abas'ın da içinde yer aldığı ya da doğrudan olmasa da dolaylı bir şekilde ilişkili olduğu gerçek olaylardan yola çıkarak 1999 yılında 'Bay Pipo' adındaki bir araştırma kitabı yayımladı.