Erkin Koray kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte en güzel şarkıları

Anadolu rock müziğinin Cem Karaca ve Barış Manço ile beraber kurucularından biri kabul edilen Erkin Koray, müzik hayatına çocuk yaşlarında annesinden piyano dersleri alarak başladı. 1941 doğumlu olan ünlü müzisyen, insanların dillerine pelesenk olan birçok kült şarkıya imza attı. İşte, Erkin Koray biyografisi...

Türk müziğinin yaşayan efsanelerinden Erkin Koray, 1960'lı yılların sonuna doğru, bağlamanın sesini müzik yapılan mekanlarda daha çok duyurmak ve rock müziğinde de kullanabilmek için elektro bağlamayı icat etti. Kızı Damla Koray'ı, açıklamadığı nedenlerle okuldan aldı ve eğitimini evde kendi olanakları ile verdi.

Erkin Koray, 22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri'nde oyunu MHP'ye vereceğini açıkladı. Bu açıklaması özellikle sol kesimden dinleyicileri arasında büyük şaşkınlık yarattı.

İbrahim Tatlıses'in programı İbo Show'da yaptığı konuşmada, yaptığı rock müzik tarzının arabesk tarzıyla uyuşmadığını belirterek artık İbo Show'a çıkmayacağını söyledi.

MÜZİKLERİNİ İZİNSİZ KULLANANLARA SERT UYARI

Şarkılarını izinsiz kullananları sosyal medya hesabı üzerinden uyaran Erkin Koray, bundan sonra eserlerini izinsiz kullananları mahkemeye vereceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Youtube veya benzeri ortamlarda; benim müziklerimi öyle kafalarına estiği gibi koyan kişiler, bundan sonra ekibim koyduğunuz videoları rapor edecek. Sakın, 'ekmek param' filan gibi saçma sapan savlarla gelmeyin. 'Benim ekmeğimi ve emeğimi çalıp yemek mi senin ekmek paran oluyor?' diye sorarım ben de o zaman! Size 4 gün müsaade. 7 Haziran Pazartesi günü başlanacak. Ayrıca son yıllarda, tamamen hukuksuz bir şekilde çıkan LP'lerin sahiplerini de mahkemeye vereceğim."

ERKİN KORAY'IN HAYAT HİKAYESİ

24 Haziran 1941 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.

Müziğe, annesi Vecihe Koray'dan piyano dersleri alarak başladı. Lise yıllarında gitar çalmaya başlayan Erkin Koray, İstanbul Alman Lisesi'nde öğrenci olduğu yıllarda amatör bir müzik grubunda yer aldı.

İlk profesyonel grubu 'Erkin Koray ve Ritimcileri' 1959 yılında kurdu. Bu grupla beraber çalıştığı yıllarda yapımcıların ilgisini çekmeyi başardı ve 1962 yılında 'Bir Eylül Akşamı' adlı ilk 45'liğini çıkardı.

1967 yılında 'Erkin Koray Dörtlüsü' grubuyla, bir yüzünde 'Kızları da Alın Askere', diğer yüzünde de 'Aşk Oyunu' adlı şarkıların bulunduğu 45'lik ile büyük beğeni topladı.

1970'li yıllara gelindiğinde artık müzik tarzını halka benimsetmiş ve şöhreti yakalayan Erkin Koray, 'Yeraltı Dörtlüsü' adlı grubuyla çalışmalarına devam etti. Bu yıllarda birer sene arayla; 'Erkin Koray Süper Grup', 'Ter ve Stop!', 'Erkin Koray' gruplarını kurdu. Bu yıllarda; 'İlahi Morluk', 'Aşka İnamıyorum', 'Mesafeler', 'Züleyha', 'Silinmeyen Hatıralar', 'Şaşkın' ve 'Fesuphanallah' gibi şarkılarla müzik listelerin üst sıralarında yer aldı.

1970'li yılların sonlarına doğru kurduğu The Great Error adlı grupla çıktığı Avrupa tuınesinden sonra çalışmalarını tek başına sürdürmeye karar verdi. Bu dönemde çıkardığı 'Çöpçüler' ve 'Gaddar' şarkıları ile büyük beğeni topladı.

Erkin Koray, 1974-84 yılları arasında kısa sürelerle Türkiye'ye gelişleri dışında Hollanda, Almanya ve Kanada'da yaşadı. Hakkında pek fazla bilgi olmayan bu dönemde; 'Estarabim', 'Arap Saçı' gibi çok bilinen eserleri yayınlandı.

1977 yılında kurduğu 'Erkin Koray Tutkusu' adlı gruptan sonra başka grup kurmadı. 1982 yılında çıkardığı Benden Sana albümünün bir kısmını Almanya'da Köln ve Hamburg'da, bir kısmını da İstanbul'da kaydetti. Albümde kendisine Haluk Taşoğlu ve Sedat Avcı'nın yanı sıra Hint müzisyen Harpal Singh de destek verdi. Albümdeki şarkıların bir kısmı (Meyhanede, Öyle Bir Geçer, Sayın Arkadaşım Osman) Hint müzisyenlerin bestelerine Erkin Koray'ın Türkçe yazdığı sözlerden oluşur.

1983 yılında yayınladığı 'İlla ki' albümünde 'İlla ki', 'Deli Kadın', 'Tek Başına' gibi yeni şarkıların yanında 'Kızları da Alın Askere' ve 'Hop Hop Gelsin' gibi eski şarkıların da yeni yorumları yer alıyordu.

Türkiye'ye kesin dönüşünün ardından 1985-1990 yılları arasında belki en çok bilinen çalışması olan 'Çöpçüler' ile büyük bir çıkış yaptı. 'Çöpçüler'in de yer aldığı 'Ceylan' albümü 1985 yılında yayınlandı. Albümde çoğu enstrümanı kendisi çaldı. Bu dönemde, devrin modasına uyarak piyanist-şarkıcı olarak bir restoranda müzik yapmaya başladı ve 'para kazanması gerektiği' için böyle bir karar verdiğini söyledi.

1986 yılında yayınlanan 'Gaddar', 1987 yılında 'Çukulatam Benim', 1989 yılında 'Hay Yam Yam' albümü çıktı. Bu albümde klip çektiği 'Hayat Katarı' şarkısı Kemal Sunal'ın rol aldığı 'Abuk Subuk Bir Film' adlı Yeşilçam filminde kullanıldı.

1990 yılında eski ve yeni şarkıların karışık bulunduğu 'Tamam Artık' albümünü yayınladı. 1991 yılında 'Tek Başına Konser' adlı konser kayıtları dışında albüm çalışmalarına ara verdi.

1990-1993 yıllarında 'Öyle Bir Geçer', 'Arapsaçı', 'Fesupanhallah', 'Şaşkın', 'Sevince' ve 'Yalnızlar Rıhtımı' gibi gözde şarkıları içeren bir toplama albüm serisi ve bir de Best Of piyasaya sürdü.

1996 yılına kadar süren sessizlik, iddialı ve görece yüksek bütçeli 'Gün Ola Harman Ola' albümü ile bozuldu. Satış başarısı göstermeyen ancak eleştirmenlerce olumlu eleştiriler alan bu çalışmayı 1999 yılında yayımlanan 'Devlerin Nefesi' adlı son albümü takip etti.

ÖZEL YAŞAMI

1941 doğumlu olan Erkin Koray, 2021 yılı itibarıyla 80 yaşındadır ve yengeç burcudur.

1973-1981 yılları arasında Müge Duruman ile evli kaldı. İkinci evliliğini 1982 yılında Özden Hanım ile yaptı. Son evliliğinden 'Damla' (d.1983) adında kızı bulunuyor.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @erkinkorayofficial, Facebook'ta @erkinkorayofficial Youtube'da @ErkinKorayOfficial kullanıcı adıyla yer almaktadır.

ERKİN KORAY 45'LİKLER

1962 - Bir Eylül Akşamı / It's So Long (solo)
1966 - Balla Balla / You've Got To Hide Your Love Away / Watcha Gonna Do About It / Its All Over Now (solo)
1967 - Kızlarıda Alın Askere / Aşk Oyunu (Erkin Koray Dörtlüsü)
1967 - Anma Arkadaş / Anadolu'da Sevdim (Erkin Koray Dörtlüsü)
1968 - Meçhul / Çiçek Dağı (Erkin Koray Dörtlüsü)
1968 - Hop Hop Gelsin / Çiçek Dağı (Erkin Koray Dörtlüsü)
1969 - Aşka Dönüyorum / Yine Yalnızım (Yeraltı Dörtlüsü)
1969 - Sana Bir Şeyler Olmuş (Bir Na Na Na Şarkısı) / Seni Her Gördüğümde (Yeraltı Dörtlüsü)
1970 - Belki Bir Gün Anlarsın / Nihansın Dideden (Yeraltı Dörtlüsü)
1970 - İstemem / Köprüden Geçti Gelin (Yeraltı Dörtlüsü)
1970 - Kendim Ettim Kendim Buldum / Aşkımız Bitecek (Yeraltı Dörtlüsü)
1970 - Meçhul / Ve (Yeraltı Dörtlüsü)
1970 - Gel Bak Ne Söylicem / Gün Doğmuyor (Yeraltı Dörtlüsü)
1971 - Senden Ayrı / Bu Sana Son Mektubum (Yeraltı Dörtlüsü)
1971 - Kıskanırım / İlahi Morluk (Yeraltı Dörtlüsü)
1971 - Yağmur / Aşka İnanmıyorum (Süpergrup)
1972 - Sen Yoksun Diye / Goca Dünya (Süpergrup)
1972 - Hor Görme Garibi / Züleyha (Ter)
1973 - Mesafeler / Silinmeyen Hatıralar (Solo)
1974 - Şaşkın / Eyvah (Solo)
1974 - Krallar / Dost Acı Söyler (Solo)
1974 - Feshupanallah / Komşu Kızı (Solo)
1975 - Estarabim / Sevince (Solo)
1976 - Arap Saçı / Tımbıllı (Solo)
1976 - Gönül Salıncağı / Hayat Bir Teselli (Solo)
1976 - Cümbür Cemaat / Sevdiğim (Solo)
1977 - Düşünüş / Hadi Hadi Ordan (Solo)
1977 - Sanma / Olmayınca Olmuyor (Erkin Koray Tutkusu)

ERKİN KORAY ALBÜMLERİ

1973 - Erkin Koray (İstanbul Plak'ın Erkin Koray'in izni olmadan çıkardığı toplama bir albüm)
1974 - Elektronik Türküler
1976 - Erkin Koray (Doğan Plak'ın Erkin Koray dan izinsiz çıkardığı toplama bir albüm)
1977 - Erkin Koray Tutkusu
1982 - Benden Sana
1983 - İllâ ki
1985 - Ceylan
1986 - Gaddar
1986 - Aşkımız Bitecek
1987 - Çukulatam Benim
1989 - Hay Yam Yam
1990 - Tamam Artık
1990 - İşte Barış İşte Erkin
1991 - Tek Başına Konser
1995 - Electric Turk
1996 - Gün Ola Harman Ola
1999 - Devlerin Nefesi
1999 - Erkin Koray

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

O gür sesinden dinlediğimiz şarkılarla, şiirlerle bir Cem Karaca geçti bu dünyadan...
Şimdiki yetişkinlerin çocukluğu olan Barış Manço için en güzel tanımı Cemal Süreya yapmıştı
Durul Gence kimdir? Neden öldü, hastalığı neydi? İşte biyografisi

Karar Biyografi Haberleri