Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanarak yaşamını yitiren Berkin Elvan, ölümünün 8'inci yıl dönümünde Feriköy'deki mezarı başında anıldı.
11 Mart 2014'te hayatını kaybeden Berkin Elvan için Şişli Feriköy Mezarlığı'nda anma töreni düzenlendi. Anma törenine Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ve yakınları katıldı.
Berkin Elvan'ın mezar başına gelen anne Gülsüm Elvan oğlunun mezar taşını öperek, çiçek bıraktı. Yakınları, 'Berkin Elvan Ölümsüzdür' sloganı attı. Anma töreninde saygı duruşunda da duruldu.
BERKİN ELVAN OLAYLARDA HAYATINI KAYBETTİ
İstanbul'un göbeği Taksim'de Gezi Parkı'nın yıkılarak eskiden var olan askeri kışlayı yeniden inşa ederek alışveriş merkezi yapılmasını protesto eden on binlerce insan 28 Mayıs 2013 tarihinde Taksim Meydanı'nda bir araya geldi. 30 Ağustos 2013'e kadar süren ve Türkiye'nin yakın tarihinde bir kırılması noktası kabul edilen Gezi Parkı eylemlerinde 1'i polis 8 kişi hayatını kaybetti, 126 kişi tutuklandı. Polis müdahalesi sonucu yaşamını yitiren isimlerden biri de 15 yaşındaki Berin Elvan'dı.
Berkin Elvan
BERKİN ELVAN'IN HAYAT HİKAYESİ
5 Ocak 1999 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.
16 Haziran 2013 tarihinde Taksim Gezi Parkı eylemleri sırasında polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına gelmesi üzerine ağır yaralandı.
Berkin Elvan'ın ailesi olayın ekmek almaya giderken yaşandığını söyledi, bazı haberlerde de olayın bu şekilde gerçekleştiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3 Nisan 2015 tarihinde yaptığı açıklamada, "Biz emniyetin tüm belgelerini açıkladık. Elinde sapanla, demir bilyeyle terör örgütünün içerisinde nasıl resimlerinin çekildiği, bunların hepsi açıklandı" dedi.
BERKİN ELVAN'IN ÖLÜM TARİHİ NE?
269 gün boyunca komada kalan Berkin Elvan, 11 Mart 2014 tarihinde Şişli'deki Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 15 yaşında hayatını kaybetti. Vefatı sırasında 16 kiloya kadar düştüğü belirtildi.
Berkin Elvan'ın ölümü, ailesi adına açılan Twitter hesabından, "Halkımıza: Saat 07.00 Berkin Elvan'ı evladımızı kaybettik. Başımız sağolsun" ifadeleri kullanılarak duyuruldu.
Berkin Elvan
BERKİN ELVAN'I KİM ÖLDÜRDÜ, FAİLİ YAKALANDI MI?
Berkin Elvan'ın yaralanmasına ilişkin başlatılan soruşturmada, 12 Mart 2014 tarihinde 4 polis memuru ifade verdi, soruşturma kapsamında şüpheli olarak 18 polisin ifadesi alındı. Polisin o zamana kadar varlığını inkar ettiği, olay gününe ilişkin kamera kayıtları 17 Nisan 2014 tarihinde ortaya çıktı. Görüntüler, inceleme için savcılık tarafından bilirkişilere gönderildi. Berkin Elvan soruşturmasındaki 5. savcı olarak atanan 14 yıllık savcı Mehmet Selim Kiraz, İstanbul Adliyesi'ndeki odasında yaşanan rehin alma olayı sonrasında DHKP-C üyeleri tarafından öldürüldü.
BERKİN ELVAN'IN MEZARI NEREDE?
Berkin Elvan'ın ölümünün ardından Şişli'nin Okmeydanı semtindeki bir cemevinde, on binlerce kişinin katıldığı bir cenaze töreni düzenlendi. Cenazesi, yaklaşık 5 saatlik bir yürüyüşün ardından Feriköy Mezarlığı'na getirildi. Mezarlığa getirildiğinde Berkin Elvan'ın naaşı cenaze aracından alınarak omuzlarda taşındı ve sonrasında toprağa verildi.
BERKİN ELVAN İÇİN PROTESTOLAR DÜZENLENDİ
Berkin Elvan'ın ölümünün ardından Türkiye'nin Adana, Adıyaman, Antalya, Ankara, Aydın, Ardahan, Bursa, Bolu, Çanakkale, Çorum Düzce, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Karabük, Konya, Hatay, Malatya, Mersin, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Trabzon, Tunceli, Tokat, Zonguldak illeri ile Türkiye dışındaki Kıbrıs, Nürnberg, Londra, Paris, Viyana, Helsinki, Strasbourg, Stockholm, New York, Boston, Washington, DC, Amsterdam, Barselona, Bielefeld, Berlin, Brüksel, Lahey, Dresden, Duisburg, Frankfurt, Hamburg, Köln, Lozan, Lizbon, Rotterdam, Stuttgart, Varşova, Seattle, Pensilvanya, Toronto gibi yerlerde çeşitli protestolar düzenlendi.
Protestolar sırasında biri sivil, biri polis olmak üzere iki kişi hayatını kaybetti, 102 kişi ise tutuklandı.