Yumurta
Yumurtanın kolesterol ile imtihanı nihayet sona erdi. Artık yumurtanın sarısını ve beyazını ayırmanıza gerek yok. Proteine ek olarak, yüksek oranda omega-3 ve B vitamini içeren yumurtanın adedi yaklaşık 215 mg. kolesterol içeriyor. Ancak yumurta kara listeden çıksa da her besin gibi kararında tüketilmeli. Özellikle diyabet hastaları doktorlarına danışarak sofrasına ekleyebilir.
Kırmızı et
Kırmızı et düşmanlığı bitti. 2014 yılında, Harvard’ da yapılan çalışmalar kırmızı et ile kalp hastalığı ya da diyabet arasında herhangi bir ilişki bulunmadığı kanıtlandı. Avrupa’da 450.000 kişiyle yapılan çalışmada da aynı sonuca ulaşıldı. Ancak bu durum işlenmiş ve kızartılmış etleri kapsamıyor. Pişirme yönteminin de gıdaların değerini arttırdığını unutmayın.
Tereyağı
Tereyağı, borsa gibi bir düşüyor, sonra yine yükselişe geçiyor. Margarin ile tereyağı arasındaki mücadele bitmek bilmiyor. Ancak son araştırmalar gösteriyor ki, doymuş yağlar iddia edildiği gibi, insan vücuduna zarar vermiyor. Hatta doymuş yağların insan sağlığı üzerindeki pozitif etkileri dikkate alındığında düello da galip gelen tereyağı oluyor.
Kahve
Kahvenin zararlı olduğunu öğrendiğimiz de nasıl da isteksizce ondan vazgeçmiştik. Müjde, Birmingham Üniversitesi'nden geldi. Evet, kahve aşırı tüketildiği takdirde olumsuz yönleri var. Ancak kararında tüketilen antioksidan deposu kahve, vücudun susuz kalmasını engelliyor. Hatta bazı araştırmalar, kahvenin Alzheimer ve Parkinson gibi dejeneratif hastalıklara karşı beyni koruduğunu, Tip 2 diyabet ve karaciğer kanseri riskini de azalttığını doğruluyor. Ne duruyorsunuz? Hadi, kendinize hemen bir kahve yapın…
Tuz
New England Tıp Dergisi'nde yayınlanan PURE çalışması, tuz alımının sınırlandırılmasının sağlık üzerinde herhangi bir etkiye sahip olduğunu göstermek için yeterli kanıt olmadığı sonucuna vardı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tuzu sofranızdan tamamen kaldırmanıza gerek yok. Günde 5 gram tuz kullanabilirsiniz.