Kapatılan askeri okul öğrencilerine ne olacak? Kapatılan askeri okullar hangileri? Sizde haberimizden yararlanarak askeri öğrencilerin durumu ne olacak öğrenebilirsiniz. 669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Şimdi merak edilen ise bu okullarda okuyan asker öğrencileri ne yapacak? Askeri öğrenciler hangi okullara kayıt yaptıracak? Sizde haberimizden yararlanarak kapatılan askeri okulları öğrenebilirsiniz.
ASKERİ OKULLAR KAPATILDI
669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu karar sonrası askeri okullar kapatıldı.
YÜZDE 95'İ FETÖ İLE İLİŞKİLİ
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, CNN Türk'ün sorularını yanıtladı. Işık askeri liselerin kapatılması ve harp okulları öğrencilerinin okullardan atılmasıyla ilgili olarak "Bireysel olarak okulların kapanması herkesi üzüyor ama olağanüstü bir durumdan geçiyoruz. Bu kadar büyük bir yapıyı isimleri tek tek belirleyerek yok edemeyiz. Askeri uzmanlar, okuyan öğrencilerin yüzde 95'i bu yapıyla ilişkili diyor." dedi. Ayrıca, askerliğin asli işlerinde Genelkurmay'a kesinlikle dokunulmayacağını, emir komuta zincirinin bozulmayacağını ve yeni düzenlemelerden en çok memnun olan kesimin TSK mensupları olduğunu ifade etti.
KAPATILAN OKULLARDA ÖĞRENCİLERİN DURUMU NE OLACAK?
Kanun Hükmğnde Kararname ile Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kuruldu. Milli Savunma Üniversitesi, rektörlüğe bağlı olarak, kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden kara, deniz ve hava harp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak.
Kapatılan askeri okullarda eğitim gören öğrenciler, puanlarına göre lise ve üniversitelere yerleştirilecek. Kapatılan askeri okulda okuyan öğrencilerin durumlarının ne olacağı belli oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamenin 104. Maddesi ile harp akademileri, askeri liseler, astsubay hazırlama okulları kapatıldı. Bu okullarda öğrenim gören öğrenciler, puanlarına göre lise ve üniversitelere yerleştirilecek.
30 Ağustos itabariyla mezun olacak askeri öğrenciler, subay ve astsubay olarak atanmayacak. Bu öğrenciler üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları puan dikkate alınarak uygun üniversiteden diploma verilecek. Hakkında işlem yapılan öğrencilerden herhangi bir tazminat alınmayacak. Askeri okullardan ayrılan veya çıkarılan öğrencilere tazminat borcu kesilmeyecek.
ASKERİ LİSE ÖĞRENCİLERİ NEREYE NASIL NAKİL EDİLECEK?
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, KHK ile kapatılan askeri liselerdeki öğrencilerin nakil süreçlerine ilişkin bilgi verdi. Tekin, şunları söyledi:
"SBS veya TEOG... O dönem tabi olduğu sisteme göre, aldıkları puanlar üzerinden kendilerine tercih hakkı vereceğiz.
Geçen yıl 9. sınıfta okuyup bu yıl 10. sınıfa geçen öğrencilerimiz, fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki bütün ortaöğretim kurumlarını tercih edebilecekler.
10. sınıfta müfredat farklılaşıyor. Dolayısıyla 10. sınıftan 11'e, 11'den 12'ye geçen öğrenciler, sadece puanlarına uygun Anadolu liselerine kayıt olabilecek."
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ ile mücadele kapsamında askeri liselerin kapatılmasına karar verilmişti. 31 Temmuz'da Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamenin 104. maddesi ile harp akademileri, askeri liseler, astsubay hazırlama okulları kapatılmıştı.
AİLELER ADALET İSTİYOR
FETÖ darbe girişimi sonrası eğitim hayatı biten askerlerin aileleri karardan oldukça şikayetçi. Birçok aile zorluklarla çocuklarını bu okullara kaydettiğiniz belirtirken bazı öğrencilerin ise intihara kalkıştığını dile getirdiler. Sorunun biran önce çözülmesi gerektiğini belirten aileler bu durumun netliğe kavuşmasını istiyor. Askeri öğrencilerin FETÖ ile bağlantısı olmadıklarını dile getiren ailelere ise Milli Savunma Bakanınından kötü haber geldi. Askeri uzmanlar, okuyan öğrencilerin yüzde 95'i bu yapıyla ilişkili olduklarını ifade ettiler.
FETÖ BAĞLANITISI OLMAYAN ÖĞRENCİLERİN EĞİTİMİ DEVAM
FETÖ bağlanıtısı olmayan askeri liselerde okuyan öğrenciler kendi istekleri ile ordudan ayrılmamaları halinde yeni kayıt yaptırarak bu okulda eğitim hayatına devam edecek. FETÖ yapılanması ile bağlantısı olan öğrenciler ise ordudan ve eğitim hayatından ihraç edilecek. Bu kapsamda ise yüzde 95 gibi büyük bir oranın FETÖ ile ilişkilendirilmesi en çokta aileleri üzdü. Askeri uzmanlar Fetullahçı Terör Örgütü ile ilişkili olduğu rakamı yüzde 95 olarak duyurdu.
KAYITLAR NASIL YAPILACAK?
Askeri okulların kapatılması ile birlikte öğrencilerin durumlarıda yavaş yavaş netleşmeye başladı. Peki askeri okullarda öğrencilerin kayıtları nasıl ve ne şekilde yapılacak? Askeri okulların OHAL kararnamesi ile kapatılması sonrası yeni okulda eğitim görecek askerlerin kayıt için neler yapması gerektiği merak konusu oldu. Kayıt için gerekli açıklama şimdilik yapılmadı. Ancak ilerleyen günlerde Milli Savunma Bakanlığı'ndan konu ile ilgili açıklama yapılması ve bunun neticesinde işlemlerin yapılması gerekiyor.
BU YIL MEZUN OLANLAR RÜTBE ALAMAYACAKLAR
Yapılan düzenleme ile 30 Ağustos itibarıyla mezun olacak askeri öğrencilerin subay ve astsubaylığa nasbı da (yerleştirme) yapılmayacak.
Bu durumdaki öğrencilere üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullarca diploma verilecek, ayrıca bu madde kapsamında hakkında işlem tesis edilenlerden herhangi bir tazminat alınmayacak.
Maddenin uygulanması ile ilgili olarak usul ve esasları belirlemeye, uygulamayı yönlendirmeye, her türlü tedbiri almaya ve ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Kurulu görev ve yetkili kılındı.
Bu KHK'nın yürürlüğe girdiği tarihe kadar (31 Temmuz 2016) herhangi bir sebeple TSK'ya bağlı askeri okullardan ayrılan veya çıkarılan askeri öğrencilere ilgili mevzuat uyarınca borç çıkarılmayacak, çıkarılmış borçlar tahsil edilmeyecek ve başlatılmış işlemler durdurulacak ancak bu amaçla yapılmış olan tahsilatlar iade edilmeyecek.
MSB'nin görev ve teşkilatı hakkındaki 1325 sayılı kanuna eklenen bir madde ile ihtiyaç duyulması halinde lise ve dengi okulları bitirerek fakülte ve yüksekokullara devam hakkını kazanmış olanlar ile fakülte veya yüksekokullarda okudukları sınıfı başarıyla geçen öğrencilere, seçildikleri takdirde yurtiçi ve yurtdışındaki yüksekokullarda askeri öğrenci olarak öğrenim yapma imkanı getirildi.
ÖDEMELER NASIL OLACAK?
Enstitülerde görevli asker öğretim elemanlarının özlük haklarına ilişkin ödemelerde, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümleri uygulanacak. Ancak asker öğretim elemanlarına 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu'nun 12. maddesine göre hesaplanacak üniversite ödeneği ile 926 sayılı kanuna göre ödenen TSK hizmet tazminatından hangisi fazla ise o ödenecek.
Öğretim elemanlarından 28 Şubat 1982 tarihli ve 2629 sayılı kanundan istifade edenlerin, anılan kanuna göre ödenen tazminatlarının, TSK Hizmet tazminatı ile üniversite ödeneğinden fazla olması halinde tazminat ödemeleri 2629 sayılı kanun hükümlerine göre ödenecek.
KAPATILAN OKULLAR İMARA AÇILACAK
Resmi Gazete'de yayımlanan kanun hükmünde kararnamenin 104. Maddesi ile kapatılan harp akademileri, askeri liseler, astsubay hazırlama okullarının nasıl kullanılacağı merak konusu oldu. Başbakan Binali Yıldırım'ın kapatılan askeri okullarla ilgili olarak "Piknik alanı yapılacak, güzel mekânlar yapılacak" açıklamasına rağmen bazı arazilerin ve binalarla ilgili gerçmişten beri 'imara açma planları' olduğu belirtildi.
ERDOĞAN: LİSANSÜSTÜ KURMAYLIK YERİNE GEÇECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Askeri okullar kapatılacak. Askeri okulların kapatılmasıyla birlikte tüm okullardan, liseler, mesleki okullardan rahatlıkla Harp Okullarına giriş olacak. Fakat Harp Okullarının üzerinde bir çatı oluşacak. Milli Savunma Üniversitesi kurulacak. Milli Savunma Üniversitesinin altında Kara Harp Okulu, Hava Harp Okulu, Deniz olacak. Bütün bunlarla beraber bir şey daha olacak. Kurmay, kıdem bunların hepsi gidiyor. Peki ne olacak? Kara, hava, deniz, buralarda okuyanların hepsi lisans öğrencisi. Lisansüstü, kurmaylık yerine geçmiş olacak." dedi.
Jandarma Akademisi kurulacak
Jandarma Akademisi kurulacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu akademi, ciddi bir eleman yetiştirme merkezi haline gelmiş olacak. Bu süreçte bir başka adım ise bütün askeri hastaneler Sağlık Bakanlığına bağlanacak. Sağlık Bakanlığı, buranın işletmesini ve yönetimini tamamen kendisi ele alacak."
ASKERİ LİSELER HANGİLERİ
- Kuleli Askeri Lisesi (Çengelköy - İstanbul)
- Maltepe Askeri Lisesi (Güzelbahçe- İzmir)
- Işıklar Askeri Lisesi (Bursa)
ASTSUBAY HAZIRLAMA OKULLARI
3 Yıl süreli Fen Bilimleri programı uygulayan Astsubay Hazırlama okullarının isimleri ve bulundukları iller şunlardır:
- Çok programlı Astsubay Hazırlama okulu (Balıkesir)
- Silahlı Kuvvetler Mızıka Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okulu (Ankara)
- Sağlık Astsubay Hazırlama Okulu (Ankara)
KOMUTANLIKLAR MSB'NA BAĞLANDI
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan, "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" kapsamında, kuvvet komutanlıkları Milli Savunma Bakanı'na bağlandı.
Bu kanuna aykırı olmayan ve diğer kanunlarla Genelkurmay Başkanlığına verilen görev ve yetkilere ilişkin hükümler saklı bırakıldı. Ayrıca Cumhurbaşkanı ve Başbakanın, gerekli gördüklerinde Kuvvet Komutanları ile bağlılarından doğrudan bilgi alabileceği ve bunlara doğrudan emir verebileceği, verilen emrin herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirileceği de karara bağlandı.
ASKERİ HASTANELER DE BAKANLIĞA DEVREDİLDİ
KHK kapsamında, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ve asker hastaneleri Sağlık Bakanlığına devredildi.
TSK'DA 2. İHRAÇ DALGASI
Darbe girişiminin ardından 1389 asker daha ihraç edildi. Daha önce İlk OHAL kararnamesiyle 1684 asker ihraç edilmişti. İkinci dalgada ihraç edilen kritik isimler var.
Listede 125 subay, 68 astsubayın adı bulunuyor. Jandarmada 1196 asker ihraç edildi. Aralarında general, subay ve astsubaylar var. Albay Fırat Alakuş, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Yaveri Levent Türkkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başyaveri Ali Yazıcı, Konya Jandarma Bölge Komutanı Timurcan Ermiş'in adı da listede bulunuyor.
Kapatılan askeri okulların durumu ne olacak? 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle Kapatılan askeri okullar hangileri? Askeri öğrencilerin durumu ne olacak? Resmi Gazete kararı ile kapatılan askeri okullarda okuyan öğrencilerin durumları merak konusu oldu. Peki askeri okul öğrencileri hangi okullara kayıt yaptıracak? Hangi öğrenciler askeri liselerden atılacak?