Ankara Üniversitesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kuzu başkanlığında bir araya gelen kolon kanseri alanındaki uzmanlar, bağırsak kanseri cerrahisi eğitimi için çizgi filmlerin de yer aldığı video hazırladı.
Prof. Dr. Kuzu, kalın bağırsak kanserinin tüm dünyada kadınları ve erkekleri etkileyen ve sık görülen bir kanser olduğunu belirterek, ölüm oranlarına bakıldığında da kalın bağırsak kanserinin ikinci sırada yer aldığını ifade etti. Kuzu, genellikle kalın bağırsak kanserinin 50 yaşından sonra ortaya çıktığını, kalıtım yoluyla geçenlerin ise daha erken yaşlarda görülebildiğini kaydetti.
Kalın bağırsak kanserinin "polip" denilen iyi huylu et benleri zemininde geliştiğini anlatan Kuzu, "Kalın bağırsağın iç yüzeyini örten bir tabaka var. Vücudumuzu deri nasıl kaplıyorsa, kalın bağırsağın içini örten tabakada da yavaş bir şekilde hücre çoğalması ve büyümesi oluyor. Kabarıklıklara polip deniliyor. Bu polipler yıllar içerisinde büyüyerek kanseri meydana getiriyorlar. Bir polipten kanser oluşması için geçen süre ortalama 5-10 yıl arasındadır." diye konuştu.
Prof. Dr. Kuzu, kalın bağırsak kanserinin önlenebilir bir kanser olduğuna dikkati çekerek, belli risk gruplarına taramalar yapıldıktan sonra poliplerin alınabildiğini ve kanserin gelişmesinin önlenebildiğini bildirdi. Sağlık Bakanlığının da bu konuda erken tanı ve farkındalık için kitlesel tarama programlarının olduğunu hatırlatan Kuzu, taramaların kanserin önlenmesinde büyük önemi olduğunu vurguladı.
100'DEN FAZLA SAĞLIK ÇALIŞANI YER ALDI
Kalın bağırsak kanseri tedavisinde ameliyatın altın standart olduğuna işaret eden Kuzu, kendisinin başkanlık ettiği 8 ülkeden uzmanlarla bir araya gelerek, eğitim seti hazırladıklarını belirtti. Video içerikli eğitim setinde bağırsak kanseri hakkında bilgi verdiklerini aktaran Kuzu, şöyle konuştu:
"Kalın bağırsak yaklaşık 160 santimetre uzunluğunda bir organ, çeşitli bölümlerden oluşuyor. Her birinin ameliyat tekniği farklı. Bu nedenle her biri için çok çeşitli anatomi çalışmaları yaparak o bölgelerde kanser gelişirse nerelerin çıkarılması ve hangi planlarda ilerlenmesi gerektiğini öğretiyoruz. 2 ve 3 boyutlu çizgi filmlerle her bir bölgede ameliyatta izlenecek yolu birebir anlatıyoruz. Çizgi filmle eğitim veriyoruz. Açık, kapalı ve robotik ameliyatlarla da gene bu tekniğin nasıl uygulanması gerektiğini anlatıyoruz. Bütün bunları yaparken kanser hastalığı evresine göre tedavi ediliyor. Erken evre de başka bir tedavi, ileri evre de başka bir tedavi, ameliyatlarda da bu geçerli."
Ameliyat teknik ve yöntemlerinin teorik ve uygulamalı olarak anlatıldığı eğitim setinin hazırlanmasında, 100'den fazla sağlık çalışanının görev aldığını ifade eden Kuzu, ulusal ve uluslararası alanda tanınan Almanya, İngiltere, Japonya, Kore, Protekiz, ABD ve İsveç'ten uzmanların katkısı ile hazırlanan eğitim setinin İsviçre'de yapılan Avrupa Kolorektal Kongresi'nde binden fazla katılımcıya da ücretsiz dağıtıldığını kaydetti.
Kuzu, bu eğitim setinin Türkiye'de de tüm üniversite ve bu alanda ameliyat gerçekleştiren hastanelerde de öğretim üyesi ve hekimlere dağıtıldığını sözlerine ekledi.