Kanada'da 'olağanüstü yetkiler' dönemi

Kanada'da kamuoyunu aylardır meşgul eden ve Kanada Gizli Servisi CSİS başta olmak üzere tüm güvenlik makamlarına olağanüstü yetkiler veren anti-terör kanun taslağı yasalaştı.

Fransa'da, terörle mücadele adı altında güvenlik güçlerinin yetkilerini arttıran kanunun geçmesinin ardından şimdi de Kanada, sıkıyönetimi andıran bir kanun taslağını yasalaştırdı.

Tepkilere rağmen yasalaştı

Kanada'da, özgürlüklere sınırlamalar ve özel hayata dair gizlilik sınırlarını yıkan yasa, bazı toplum kesimlerinde tepki görmesine rağmen, federal parlamentodaki oylamada 96 ret oyuna karşılık 183 evet oyuyla kabul edildi. Oylamada anamuhalefetteki Yeni Demokrat Parti NDP ret oyu kullanırken, Liberal Parti destek verdi.

Yasanın içeriği

Daha önce mevcut delillere dayanarak bir kişiyi terör suçunu gerçekleştireceğine inanarak gözaltına alan güvenlik güçleri için yeni yasa ile artık ihtimaller ve kanaatler de yeterli olacak. Bu tür durumlarda daha önce 3 gün olan gözaltı süresi ise yeni yasa ile 7 güne çıkarıldı.

Terör şüphesi

Yasanın bir başka önemli maddesi ise suçluların güvenlik ve yargı ile anlaşma yapmaları konusunda. Mevcut kanun hükümlerine ve delillere göre, “terör suçunu işleyecek kişilerle" yapılan anlaşma, terör suçunu işleyebilecek “şüphelilerle de" yapılabilecek.

Suçlulara sıkı takip

Bu hükmün, gizli servis CSİS başta olmak üzere tüm güvenlik birimlerine “içeriden istihbarat sağlayacak eleman kazandıracağı” düşünülüyor. Yasada, daha önceden terör suçuyla suçlanmış kişilerin pasaportuna 5 yıllığına el konulması, bu kişiler için elektronik izleme ve yargı alanının dışına çıkmama yasağı da getiriliyor.

Özel hayatın gizliliği en aza iniyor

Yasa ile CSİS'e terör aktivitelerini izleme ve bozma gücü gerekçesiyle, Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerindeki hesapların yanı sıra şüphelilerin tüm e-mail hesaplarına erişim yetkisi veriliyor. CSİS ve diğer güvenlik birimleri, radikalleşme şüphesi olan kişilere gönderilmiş mesajlara, arka plan belgelerine, bu kişilerin seyahat planlarına, her türlü banka ve finansal işlemlerine veya tüm posta ve kargo işlemlerine erişip müdahale edebilecek.

Kanada vatandaşı ayrıcalıklı

Yasada, bu işleme tabi tutulacak kişinin Kanada vatandaşı veya sürekli oturum sahibi olması halinde, mahkeme kararı şartı getiriliyor.

Mahkeme kayıtlarına mühür

Yeni yasayla getirilmesi planlanan değişikliklerden biri de mahkemelerin bilgi vermesi hususunda yapılacak. Halen yürürlükte olan Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası’nın 9. maddesi ile hükümete, soruşturma teknikleri, tanıkların korunması ve davaların gizli bilgilerinin koruması için mahkemeye istekte bulunmasına ancak mahkeme sonlandığı zaman izin verebilme yetkisi değiştiriliyor. Yasa ile CSİS’e, mahkemeye davanın her hangi bir bölümünde bilgilerin mühürlenmesini ve açıklanmamasını isteme hakkı tanınıyor.

Ömür boyu hapiste tahliye ihtimali kalkıyor

Öte yandan hükümet, bir başka düzenleme ile de ömür boyu hapis cezasını “gerçekten ömür boyu” yapmaya hazırlanıyor. Kanada Kamu Güvenliği Bakanlığı'nca hazırlanan ve haziran ayına kadar gerçekleşeceği açıklanan düzenleme, ömür boyu hapis cezalarındaki tahliye imkanını ortadan kaldıracak ve bu cezayı alanlar ölene dek hapiste kalacak.

OTTAWA/AA 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

'Müslüman fişleme yasası' kabul edildi

Dünya Haberleri