Kamuda bireysel emeklilik (BES) önümüzdeki ay başlıyor. Otomatik bireysel emekliliğin önünü açan uygulamada kamuda çalışan memurlar da BES kapsamına alınmaya başlıyor. Hangi kurumlardan kaç memur BES'li olacak? Bireysel Emeklilik sistemi önümüzdeki ay kamuda da başlıyor. 45 yaş altındaki personel için hazırlanan Bireysel Emeklilik projesi 250-1000 çalışanı bulunan firmalar için zorunlu olacak. Peki Bireysel Emeklilik (BES) kamuda ne zaman başlıyor?
KAMUDA BİREYSEL EMEKLİLİK (BES) NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Kamu çalışanları da bireyel emeklilik BES kapsamına girecek mi? Kamu memurları ne zaman BES'li olacak? sorularının cevapları belirginleşmeye başladı. Kamu çalışanlarının BES'e dahil olmasına çok az bir süre kaldı. Kamunun BES'e otomatik katılımında geri sayım.. Türkiye genelindeki 45 yaş altındaki memurlar ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör, 1 Nisan'dan itibaren sisteme dahil olacak
Böylelikle BES sistemine yaklaşık 4 milyon ilave katılım sağlanacak. Türkiye'de tasarrufların artırılması amacıyla başlatılan otomatik bireysel emeklilik sistemi (BES) uygulamasına, 45 yaş altı kamu çalışanları ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör 1 Nisan'dan itibaren dahil olacak.
2.5 MİLYON MEMUR, 1.5 MİLYON ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANI
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, BES'in kapsayıcılığının artırılması, sistemin tabana yayılması ve düşük tasarruf oranlarının yükseltilmesi amacıyla 1 Ocak'tan itibaren "kademeli" olarak başlayan sisteme yaklaşık 2,5 milyon memur ile 1,5 milyon özel sektör çalışanının dahil olması bekleniyor.
Sisteme ilk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör katıldı. 2 aylık cayma süreci sonucu, 1 milyon 750 bin kişiden yaklaşık 800 bini sistemde kalmayı tercih ederken, 90 milyon liraya yakın birikim sağlandı.
Memurlar ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektörün 1 Nisan itibarıyla sisteme dahil olmasıyla, yaklaşık 4 milyon kişiden otomatik olarak prime esas kazancın yüzde 3’üne karşılık gelen tutarda BES kesintisi yapılacak.
2 AYLIK CAYMA SÜRESİ
Bu yıl 100-250 çalışanı olan özel sektör de 1 Temmuz 2017'de sisteme geçiş yapacak. Bu şekilde yaklaşık 1,5 milyon özel sektör çalışanı da sistemde yerini alacak. Kamu ve özel sektör hazinenin yetkili kıldığı 19 emeklilik şirketinden biriyle anlaşma yapabilecek. Mahalli idareler ve KİT'ler ise 1 Ocak 2018'den itibaren sisteme dahil olacak. Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren 5-10 çalışanı olanlar 1 Ocak 2018'den, 10-50 çalışanı bulunanlar da 1 Temmuz 2018'den itibaren sisteme girebilecek. Çalışan sayısı 5'ten az olan özel sektör ise kapsamda bulunmayacak. Söz konusu birikim sistemine dahil olan çalışanlara 2 aylık cayma süresi tanınacak.
Çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına, BES ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 teşvik verilecek, 2 aylık cayma süresi sonrasında sistemde devam eden çalışanlara da ek olarak bin lira tutarında devlet katkısı sağlanacak. Ayrıca, emeklilik halinde, hesabındaki birikimi yıllık gelir sigortası ile almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i oranında ilave devlet katkısı teşviki verilecek.
Sektör temsilcileri, BES'te otomatik katılımın mevcut durumda en avantajlı yatırım aracı olduğunu belirtirken, yüzde 25 devlet katkısı, ilave bin lira ve yüzde 5'lik teşviklerin dışında birikimin kendi getirisi olduğunu da ifade ediyor. Tasarruf bilinci olan çalışanların sistemde kalmaya devam ettiğine işaret eden yetkililer, sistemden ayrılanların büyük oranının halihazırda BES birikimlerinin bulunduğunu kaydediyor.
ÇALIŞANLARIN YÜZDE 34'Ü BES'TEN ÇIKTI
15 Şubat itibariyle toplam 1.6 milyon kişi otomatik katılım aracılığı ile BES’e girdi, 571 bini sistemden çıktı. Çalışanların yüzde 34’ü cayma hakkını kullandı. Çoğunluk giriş yaptıkları günün ertesi çıktı.
Hürrriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan zorunlu bireysel emeklilik sistemindeki son durumu kaleme aldı. İşte Doğan’ın yazsının ilgili bölümü: Bir araştırma yaptım, 15 Şubat itibariyle toplam 1 milyon 658 bin çalışan BES'e girmiş. Bu da; 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerde, otomatik katılım kriterine uyan çalışanların yüzde 90'ının sisteme giriş yaptığı anlamına geliyor. 1 Ocak-15 Şubat arasında cayma hakkını kullanarak, sistemden çıkanların sayısı ise 571 binin üzerinde. 15 Şubat itibariyle sistem kalan çalışan sayısı ise 1 milyon 87 bin. Yani, girenlerin yüzde 34'ü çıkmış ya da bir başka deyişle caymış.
Dikkatinizi çekerim, bu oran, 15 Şubat tarihi itibariyle geçerli. Çalışanların büyük çoğunluğunun Ocak sonu, Şubat başı sisteme girdikleri düşünüldüğünde; sadece 15 günlük süre içinde yüzde 34'lük cayma oranı, gerçekten de çok yüksek. Görünen o ki, çalışanların çoğunluğu giriş yaptıkları günün ertesi hemen çıkmışlar. Siz bunun üzerine iki aylık cayma süresini bekleyenleri ekleyin, üzerine bir de ‘bak o çıkmış, ben de çıkayım' diyenleri ve tereddütte olanları koyun; daha fazla çalışan çıkacak, cayma oranı yüzde 45'lere bile yaklaşacaktır. Nitekim konuştuğum bireysel emeklilik sektörü temsilcileri de önümüzdeki günlerde çıkışların devam edeceği konusunda hemfikir. İnşallah yanılırız."
ASIL SORUN BAŞKA
Şunu da belirteyim. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, otomatik BES'e ilişkin haksız, olumsuz bir kampanya yürütüldüğünü söylüyor. Doğruluk payı var ama az bir kesim tarafından sistem aleyhine söylemler var; o da bence, kasıtlı değil, sistemin iyi bilinmemesinden kaynaklanıyor. Asıl sorun, otomatik katılıma geçilmede acele edilmesi ve çalışanlara sistemin faydalarının yeterince anlatılmaması. Daha açık şöyle anlatayım. Otomatik katılım uygulamasının çerçevesi geçen senenin Aralık sonlarına doğru çizildi. Bin kişilik şirketlerden başlayacağı bile senenin son günlerinde netleşti.
'BES'TEN CAYABİLİRSİNİZ'
Hazine Müsteşarlığınca, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılımdan caymanın çalışana ait bir hak olduğu, bu hakkın bir başkasına veya işverene devrinin söz konusu olmadığı bildirildi.
Müsteşarlıktan otomatik katılım sisteminde cayma hakkının kullanılmasına ilişkin yapılan açıklamada, "Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" uyarınca Türk vatandaşı olup 45 yaşını doldurmamış çalışanların, işverenin düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edileceği belirtildi.
İlgili emeklilik planına göre, çalışanın ücretinden kesilmek suretiyle yapılan ilk katkı payının şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihi takip eden iş günü, emeklilik planına dahil edildiği şirket tarafından çalışana posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla bildirileceğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Çalışan bu bildirimi müteakip iki ay içinde cayma hakkını kullanabilir. Cayma süresinden sonra da çalışan dilediği zaman sistemden ayrılabilir. Cayma talebi, çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete bildirilir. Cayma bildiriminin ulaşmasını müteakip 10 iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleriyle çalışana iade edilir. Ödemenin geciktirilmesi durumunda doğan zararlar, Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanunun ilgili maddesi çerçevesinde belirlenen ticari işler için uygulanacak temerrüt faizi de yürütülerek karşılanır."
Çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dahil edileceği sistemde, cayma hakkının çalışana ait bir hak olduğu vurgulanan açıklamada, bunun bir başkasına veya işverene devrinin söz konusu olmadığı belirtildi. Açıklamada, "İşverenlerin, cayma hakkını kullanma kararını çalışanlarının ad ve hesabına kullanmaları veya bu hakkın kullanımını teşvik edecek yönlendirmelerde bulunmaları mümkün olmamaktadır." ifadesi kullanıldı.
Kamuda BES Bireysel Emeklilik ne zaman başlıyor? Kamu kurumlarında çalışan milyonlarca memur 'Kamuda çalışan memurlar bireysel emeklilik BES sistemine ne zaman geçiş yapacak?' sorusunu soruyor. Peki kamuda BES kimler, hangi memurları kapsayacak? Nisan ayında başlayacak kamuda BES uygulamasına kaç bin memur dahil edilecek? Ayrıntılar haberimizde.