Fiziksel açıdan aktif olmanın tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerini önlediği biliniyor, orta yaşlara girerken de beyinde doğal olarak yaşanan gerilemeyi önlediği düşünülüyordu. Teoriye göre sporla birlikte beyne daha fazla kan, oksijen, beyin sağlığını koruyan besleyici maddeler ve yeni beyin hücreleriyle aralarındaki bağlantıları oluşturan büyüme hormonu gidiyor.
Uzmanlar, daha önceki araştırmalar üzerindeki incelemelerinde, en az dört haftalık programlı egzersizin yetişkinlerin beyin fonksiyonları üzerindeki etkisine baktı. Birçok beyin testinde, aerobik egzersizin düşünme, okuma, öğrenme ve muhakeme gibi bilişsel yetenekleri geliştirdiğine yönelik kanıt bulundu. Ağırlık kaldırmak gibi kas geliştirmeye yönelik egzersizlerin de hafıza ve icracı fonksiyonlar adı verilen beynin planlama ve organize etme kabiliyetleri üzerinde de büyük etkisi olduğu saptandı.
Araştırmanın yazarlarından Joe Northey “Haftada bir ya da iki kez orta dereceli spor yapsanız bile bilişsel fonksiyonlarınızda gelişme oluyor, ancak daha çok egzersiz daha çok gelişme demek” dedi. Northey orta dereceği egzersizin ölçüsünü de “yaparken bir sohbeti sürdürebilmek” diye tanımladı. Daha zorlu egzersiz çeşitlerini yapamayabilecek 50 yaş üzerindekiler içinse Tai Chi gibi egzersiz türleri önerildi.