Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakatın detayları ortaya çıkmaya devam ediyor. Başbakan Binali Yıldırım, sürecin uzun sürmesini "Gazze'ye abluka kaldırılsın" şartına bağladı.
"AMBARGO MADDESİ UZUN SÜRDÜ"
"Bu mutabakatın uzun sürmesinin nedeni, Gazze'de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamda karşı karşıya kaldıkları zorluklardır. Bu hususta uzun uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet burada bir karara varıldı" diyen Yıldırım, "Bu amaca yönelik olarak cuma günü ilk gemimiz 10 bin tonu aşkın insani yardımla Aşdot Limanı'na hareket edecektir. Böylelikle Türkiye önceliğiyle kalkmış oluyor.
Gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik ve su ihtiyacı için çalışmalara başlanacak. Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'nin hizmete alınması için anlaşılan diğer bir husus. TOKİ'nin Gazze'de konut projesinin önü de açılmış oluyor. Sanayi bölgesinin hızlandırılması için mutabakata varıldı" şeklinde konuştu.
"AMBARGO BÜYÜK ÖLÇÜDE KALKTI"
Başbakan Binali Yıldırım, "Filistinli kardeşlerimizin nefes almasını bu mutabakatla sağlıyoruz. Türkiye, Filistin'in haklı davasının arkasında olacak. Bu mutabakatla İsrail ile ilişkiler normalleşmiş oluyor. Filistin'e topyekun uygulanan ambargo büyük ölçüde kalkmış oluyor. Mavi Marmara'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat şartı yerine gelmiş oluyor. İsrail'in 2010'daki bu baskından özür dilemesi sağlanmış oluyor" sözlerini kullandı.
"ÖDÜN VEREMEZDİM"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise yaptığı açıklamada, "Türkiye ile anlaşmamız sonrasında da Gazze'nin denizden ablukası devam edecek" dedi.
İsrail lideri, Gazze'ye yönelik deniz ablukasına ilişkin, "Bu, bizim için en önemli güvenlik konusu. Bundan ödün vermeye hazır değildim. Bu, Hamas'ın güçlenmesine engel olmak için hayati öneme sahip. Bu şart, olduğu gibi kalacak" dedi.
NETANYAHU'NUN SÖZLERİNE YILDIRIM'IN YORUMU
Netanyahu'nun bu sözleri Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Başbakan Binali Yıldırım'a soruldu. Gazetecilerin, “Netanyahu ‘Gazze ablukası denizden devam edecek’ diyor ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki sorularına Yıldırım, "Biz ilişkilerin normale dönüştürülmesini konuşuyoruz. Bir kere normalleşme başlasın, hangi konuda ne kadar işbirliği yapacağımız iki ülkenin gayretleriyle ilişkili. Olay Gazze’deki kardeşlerimize ulaşmaktır. Olayı böyle görmek lazım" diye yanıt verdi.