İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın 3. dönemini tamamlamadan istifa eden Kadir Topbaş'ın; 'Beyoğlu: Kültürleri Buluşturan Kent', 'Geçmişten Günümüze Beyoğlu I-II' ve 'Anılarda Beyoğlu' adlarında kitapları bulunuyordu.
Koronavirüs (kovid-19) hastalığı nedeniyle İstanbul'da tedavi gören Kadir Topbaş, 13 Şubat 2021 Cumartesi günü, 76 yaşında hayatını kaybetti. Oğlu Mustafa Ömer Topbaş, 3 Aralık 2020'de sosyal medya hesabından, babasının sağlık durumuna ilişkin, "16 Kasım'dan beri Kovid tedavisi gören babamız Kadir Topbaş bu sabah yoğun bakıma alındı. Doktorlar önümüzdeki saatlerde şu an uygulanan basınçlı oksijen desteğinden pozitif bir ilerleme kaydedilemezse entübe etme durumunda kalabileceklerini söylüyorlar. Bu zor anımızda arkadaşlarımız, dostlarımız ve sevenlerinden dua bekliyoruz. Sizlerin duası ve Allah'ın izniyle babamızın kısa zamanda sağlığına kavuşacağına inanıyoruz" paylaşımında bulunmuştu.
KADİR TOPBAŞ'IN HAYATI
8 Ocak 1945 tarihinde Artvin'in Yusufeli ilçesinde bağlı Altıparmak köyünde dünyaya geldi. Henüz 3 aylıkken ailesiyle İstanbul'a yerleşti.
Kadir Topbaş, ortaöğrenimine Işık Lisesi'nde başlayıp İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde tamamladı. 1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden, 1974 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. Doktora tezini İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji bölümünde 'Hidiv Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri' başlığıyla tamamladı.
Kadir Topbaş, Recep Tayyip Erdoğan, Aziz Babuşcu
KADİR TOPBAŞ'IN SİYASET KARİYERİ
1994-1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlığını yaptı. Danışmanlığı süresince, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan saray, kasır ve tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına katkıları oldu. Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu başkan yardımcılığı görevini yürüttü. Bir süre aile şirketlerinin yönetiminde bulundu.
1996 yerel ara seçimlerinde Refah Partisi'nden Bakırköy Belediye Başkanlığı'na aday oldu ancak seçilemedi. 1999 yerel seçimlerinde Fazilet Partisi'den Beyoğlu Belediye Başkanı seçildi. Bu görevi süresince İstanbul'a model olabilecek 'Güzel Beyoğlu' projesini hayata geçirdi.
Mimari projesini kendisinin çizdiği 'Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyon' çalışmaları kapsamında Kasımpaşa'da Kapalı Spor Salonu Kompleksi, Eğitim ve Sosyal Tesisleri'ni hizmete sundu.
Ekrem İmamoğlu ve Kadir Topbaş
KADİR TOPBAŞ'IN İBB BAŞKANLIĞI DÖNEMİ
28 Mart 2004'te yapılan yerel seçimlerde AK Parti'den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle bu görevinden 2017 yılında istifa etti. Damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın FETÖ'den yargılanması nedeniyle partisi tarafından görevden ayrılmasının istediği ileri sürüldü. Yerine, dönemin AK Partili Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal atandı.
Kadir Topbaş, 2007-2017 yılları arasında dünya kentlerinin Birleşmiş Milletleri sayılan Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı'nın eş başkanlığını yaptı. Aynı zamanda İstanbul Kalkınma Ajansı başkan yardımcılığı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Modern Yönetim Kurulu üyeliği, Tarih ve Çevre Vakfı (TAÇ Vakfı) mütevelli heyeti ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
2010-2016 yılları arasında, Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) dönem başkanlığını üstlendi. 2011 yılında Birleşmiş Milletler Yerel Yönetimler Danışma Komitesi (UNACLA) Başkanlığı'na seçildi.
ÖZEL YAŞAMI
Kadir Topbaş, 1973 yılında Özleyiş Topbaş ile evlendi. Kübra adında bir kız çocuk, Hüseyin Ersan ve Ömer adlarında iki erkek çocuk babasıydı. Çiftin kızları Kübra Topbaş, 2001 yılında iş insanı Ömer Faruk Kavurmacı ile dünyaevine girdi.
Kadir Topbaş, 13 Şubat 2021 Cumartesi günü koronavirüs (kovid-19) hastalığına yenik düşerek vefat etti.
Kadir Topbaş ve Özleyiş Topbaş