Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan-ı Şerif’in 27’nci gününe denk gelen ve bu yıl 31 Mayıs Cuma’yı, 1 Haziran Cumartesi’ye bağlayan gece idrak edilecek Kadir gecesinde ne yapılmalı? sorusuna yanıt aranıyor. Kur’an-ı Kerim’in Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.s) indirildiği gece olarak bilinen ve bin aydan daha hayırlı kabul edilen Kadir gecesinde okunacak dualar ve çekilecek tesbihler, Müslümanlar tarafından sorgulanıyor. Allahü têâlânın meleklerinin yağmur gibi dünyaya indiği Kadir gecesinde Allahâ tevbe edip, dualar eden, ibadetler yapanlar ‘kurtuluş günü’ olarak bilinen Kadir gecesinde okunacak dualar ve tesbihler ile Kadir gecesinde ne yapılmalı? sorularının yanıtı, en doğru şekliyle karar.com’da yer alıyor. Kadir geceniz mübarek olsun…
TÜM ARADIKLARINIZ İÇİN TIKLAYIN
Kadir gecesinde ne yapılmalı?
Ramazan bayramının müjdeleyicisi olarak bilinen bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesinde İslam’ın beş şartından biri olan oruç ibadeti mutlak yerine getirilmelidir. Oruç tutma özrü bulunanların da kesin olarak vecibelerini yerine getirmesi gerekir. Kadir gecesinde eller semaya açılıp dualar edilmeli, tesbih çekilmeli, namaz kılınmalı, Allah’a tevbe edilmeli ve en önemlisi de tevbeyi kalpten ederek yapılan günahlar için içten üzüntü duyulmalıdır. Şüphesiz ki en büyük tevbenin yapılan günahlar için üzüntü duymak, kalbi buğzetmek olduğu söylenir. Ve bu tevbeler için de bir daha yapılmamak üzere içten dua edilmelidir. Yakınlar, akrabalar, eş, dost ve tüm Müslüman âlemi için dua edilmelidir. Peygamberimiz ‘Komşusu açken tok gezen, komşusu için bir şey istemeyen bizden değildir’ buyurmuştur. Mutlaka kişi yakınlarını, tanıdığı-tanımadığı Müslüman kardeşlerini sevindirmelidir. Çocuklara ve hayvanlara eziyet etmemelidir. Bu gece mutlaka Peygamber Efendimizin sünnetleri yerine getirilmeli, O’nun Kadir gecesinde yaptıkları tekrar edilmelidir. Bol bol zikir çekilmeli, namaz kılınmalıdır. Küsler, barışmalı, kırgınlıklar giderilmelidir. Kur’an-ı Kerim okunmalı, bilinmiyorsa mutlaka dinlenmelidir.
Kadir gecesinde okunacak dualar ve tesbihler neler?
Allahumme inneke afuvvun kerîmun tuhibbul afva fa’fu annâ annî
Allahım sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, çok da cömertsin, affet beni ya Rab.
Kadir Suresinin okunuşu
Bismillahirrahmânirrahîm… İnna enzelnahü fiy leyletilkadr, Ve ma edrake ma leyletülkadr, Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr, Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr, Selamün hiye hatta matle'ılfecr
Türkçe mêâli
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla… Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler. O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.
Kadir gecesinde hangi tespihler çekilmeli?
Bu gece içerisinde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden değerli olduğu söylenir. übhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illahu vallahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyil azim. Laihahe illahül hakimül kerimü sübhane rabbis semavati sebği ve rabbi arşil azim. (Hz. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) buyurdu: "Her kim bu duayı üç defa okursan sanki Kadir Gecesini idrak etmiş gibi sevaba nail olur.") Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. Kadir gecesi üç defa “La ilahe illallah” söyleyen müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer. [Tefsir-i Mugni]. Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313). Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.